Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tiesa, kad Sosnovskio barščiai į SSRS pateko iš JAV?

Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Timofejus Baženovas pareiškė, kad Sosnovskio barštis – „dalis bakteriologinio karo, kurį prieš SSRS nukreipė JAV“. Tačiau bene įkyriausią ir pavojingiausią invazinį augalą išplatino ir atrado patys sovietai.
Kova su Sosnovskio barščiais
Kova su Sosnovskio barščiais / Kamilės Liudkevičiūtės nuotr.

Iš kur atsirado Sosnovskio barštis?

Kaip sufleruoja pavadinimas, net sovietai nemanė, kad šis augalas galėtų būti „bakteriniu ginklu“. Priešingai – kurį laiką jis buvo laikytas panacėja, padėsiančia išspręsti iškilusius ekonominius sunkumus.

Sosnovskio barštis (Heracleum Sosnowskyi Manden) pirmą kartą buvo aptiktas Kaukaze 1944 m., identifikuotas kaip nauja rūšis ir aprašytas Idos Mandenovos. Ji pavadino jį savo mokytojo Dmitrijaus Sosnovskio – garsaus Kaukazo floros tyrinėtojo, garbei.

Sauliaus Žiūros nuotr./Sosnovskio barščiai
Sauliaus Žiūros nuotr./Sosnovskio barščiai

Koks tai augalas?

Tai – vienas pavojingiausių invazinių augalų. Kiekvienais metais atsiranda naujų jo aukų, nudegintų sultimis, sukeliančiomis alerginę reakcija.

Sosnovskio barštis plinta labai sparčiai ir yra sunkiai išnaikinamas. Visos augalo dalys kaupia daug aktyvios medžiagos furokumarino, kuris, žmogui prisiartinus prie augalo, gali smarkiai apdeginti neapsaugotą žmogaus odą, sukelti itin stiprią organizmo alerginę reakciją – odos paraudimus, dideles vandeningas pūsles, kurios plyšusios virsta ilgai negyjančiomis žaizdomis.

Prisikvėpavęs žiedadulkių žmogus jaučiasi kaip apsinuodijęs. Šio augalo vengia ir naminiai gyvuliai, nes ir karvėms, ir arkliams ar kiaulėms jis padaro žalos sveikatai. Pavojus kyla ir bitėms, nes Sosnovskio barščių žiedų išskiriamas nektaras – nuodingas.

Jis gali užaugti bemaž iki 5 metrų aukščio ir subrandinti iki 100 000 sėklų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sosnovskio barštis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sosnovskio barštis

Sosnovskio barštis 2016-aisiais paskelbtas invazine Europos Sąjungos rūšimi. Su šiuo augalu daugiausia tenka kovoti Lenkijai, Vokietijai, Latvijai, Estijai, Ukrainai. Lietuvoje aktyviau naikinti Sosnovskio barščius pradėta maždaug prieš dešimtmetį.

Paplitimo istorija

Sklando legenda, kad šį invazinį augalą įsakė po visą SSRS išplatinti Josifas Stalinas, kuris pasitaręs su savo karo sąjungininkais amerikiečiais išgirdo, neva šie masiškai augina barščius kaip neįnoringą, tačiau neįtikėtinai vertingą pašarinę kultūrą.

Nėra jokių įrodymų, kad taip buvo. Priešingai – žinomi istorijos faktai byloja, kad 1951 m. SSRS biologas Trofimas Lysenka itin aktyviai bruko idėją Sosnovskio barštį naudoti pašarams.

Daugiau skaitykite: Kodėl Rusijoje gaivinamos milijonus žmonių pražudžiusio sovietų mokslininko idėjos?

1947 metais Sosnovskio barštis pradėtas auginti eksperimentinėse žemės ūkio fermose šiaurės vakarų Rusijoje, nuo 1948 m. – Latvijoje, 1950 m. – Lietuvoje, 1957 m. jis atvežtas į Estiją.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Trofimas Lysenka ir Josifas Stalinas
„Wikimedia Commons“ nuotr./Trofimas Lysenka ir Josifas Stalinas

Iš pradžių toks pašaras galvijams lyg tiko, tačiau laikui bėgant Sosnovskio barščiais šertų melžiamų karvių pienas įgavo nemalonų skonį, o naminių gyvulių palikuonims buvo nustatyta įvairių genų mutacijų.

Vis garsiau imta kalbėti apie žemės ūkio darbuotojų traumas, patirtas dėl sąlyčio su šiais augalais.

Tačiau rusai ir toliau nepasidavė. Rusijoje Sosnovskio barščio veislė „Severyanin“ buvo pripažinta „praradusi ūkinį naudingumą“ ir išbraukta iš Valstybinio selekcininkų pasiekimų registro tik 2012 m. (palyginimui, Baltijos šalyse toks pat sprendimas buvo priimtas devintojo dešimtmečio pabaigoje).

Šioje šalyje Sosnovskio barštis oficialiai pripažintas kenksminga piktžole tik 2015 m. pabaigoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sosnovskio barščiai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sosnovskio barščiai

15min verdiktas: melas. Istorinių faktų iškraipymas neatitinka tiesos – Sosnovskio barštį aktyviai platino patys sovietai, tai nebuvo „biologinė ataka“ iš JAV.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas