Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai 5G ryšio bokštai Rusijoje pražudė būrį vaikų, todėl uždrausti ir griaunami?

Internete plinta straipsniai, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas visoje šalyje uždraudė ir nugriovė 5G interneto ryšio bokštus. Teigiama, kad tai jis padarė po nelaimingo atsitikimo, dėl kurio mirė daugiau nei dešimt vaikų. Bet naujieną paskleidę tinklalapiai gerai žinomi dėl dažnos melagingų naujienų sklaidos, o šalyje ši technologija yra plėtojama toliau.

Skelbia net britų politikas

Žmonės internete pradėjo dalintis žinia, neva Rusijoje uždrausti ir nugriauti 5G bokštai.

„Rusijos prezidentas V.Putinas uždraudė 5G bokštus Rusijos Federacijoje, nerimaujant, kad technologija nėra mediciniškai saugi ir lėmė moksleivių žūtį netoli Sankt Peterburgo.“

Viename įraše taip pat pridėta nuoroda į tinklalapyje realrawnews.com paskelbtą straipsnį.

Tokie naujiena savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo ir Jimas Fergusonas, buvęs kandidatas į Jungtinės Karalystės parlamento narius, žinomas kaip melagienų ir sąmokslo teorijų skleidėjas, agitatorius už „Brexit“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Žinia apie tariamai griaunamus 5G ryšio bokštus dalijasi žinomi melagienų skleidėjai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Žinia apie tariamai griaunamus 5G ryšio bokštus dalijasi žinomi melagienų skleidėjai

„V.Putinas uždraudžia 5G visoje Rusijoje, sunaikina visus bokštus. Tai didžiulis žingsnis. Ką Rusija atskleidė, kad ėmėsi tokių drastiškų veiksmų, ir ar turėtume apsvarstyti galimybę pasielgti taip pat?“ – retoriškai klausė jis įraše, kuris peržiūrėtas jau milijoną kartų.

J.Fergusonas taip pat pasidalijo nuoroda į menamą Bangladešo naujienų portalą dainikbidyaloy.com.

Čia publikuojamas straipsnis yra identiškas tam, kuris pasirodė realrawnews.com. Į abi svetaines straipsniai buvo įkelti rugpjūčio 5 d. ir jų autoriumi nurodomas Michaelis Baxteris. Iš tiesų visos publikacijos, skelbiamos realrawnews.com, yra parašytos vien šio asmens. Tai nurodoma ir pačiame tinklalapyje.

Ekrano nuotr. iš dainikbidyaloy.com/Žinia apie tariamai griaunamus 5G ryšio bokštus dalijasi žinomi melagienų skleidėjai
Ekrano nuotr. iš dainikbidyaloy.com/Žinia apie tariamai griaunamus 5G ryšio bokštus dalijasi žinomi melagienų skleidėjai

Realrawnews.com nurodyta, kad joje pateikiama informacija yra informacinio, edukacinio ir pramoginio pobūdžio. Šiame tinklalapyje yra humoro, parodijos ir satyros. Ši išlyga įtraukta patarus teisininkams, siekiant apsaugoti jo interesus.

Premjeras skelbė technologijos plėtrą

Čia patalpintame straipsnyje rašoma, kad „Rusijos prezidentas V.Putinas uždraudė Rusijos Federacijoje statyti 5G ryšio bokštus, nes baiminamasi, kad ši technologija yra nesaugi medicininiu požiūriu ir dėl jos netoli Sankt Peterburgo žuvo moksleiviai.“

2023 m. balandį 16 moksleivių esą patyrė sunkų šalutinį poveikį, kurį V.Putinas neva pavadino elektromagnetiniu apsinuodijimu.

Ankstyvieji simptomai buvę spontaniškas vėmimas, galvos svaigimas, spengimas ausyse, nepakeliamas galvos skausmas ir pilvo uždegimas. Vėlesni simptomai buvo kraujavimas iš virškinamojo trakto, kraujavimas į smegenis ir aklumas dėl akių nervų irimo.

Toliau rašoma, kad susirgę vaikai buvę 8-12 metų amžiaus. Užsimenama, kad jie neskiepyti nuo COVID-19, todėl Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnai atmetė vakcinos galimai sukeltą šalutinį poveikį.

Atlikus išsamius kraujo ir radiologinius vaizdinius tyrimus kaip tokios būklės priežastys buvo atmesti jau turimi sveikatos sutrikimai, maisto sukelti negalavimai, vaistai ir biologinės bei cheminės medžiagos. Iki 2023 m. birželio 6 d. vienuolika iš 16 mokinių tariamai mirė.

Straipsnio pabaigoje dar kartą užsimenama, kad Rusija pašalino visus savo 5G bokštus. Tekste pateikta informacija esą gauta iš FSB agento Andrejaus Zacharovo.

Iš tiesų Rusija siekia plėsti 5G prieigą ir sumažinti technologijų spragą, susidariusią dėl Vakarų telekomunikacijų technologijų kompanijų atsitraukimo, kai Rusija pradėjo karą su Ukraina.

2023 m. birželį pasakytoje kalboje Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas pakartojo V.Putino planus „technologinio suverenumo“ srityje. Juose aiškiai raginama kurti Rusijoje pagamintas 5G bazines stotis.

Ekrano nuotr. iš realrawnews.com/Žinia apie tariamai griaunamus 5G ryšio bokštus dalijasi žinomi melagienų skleidėjai
Ekrano nuotr. iš realrawnews.com/Žinia apie tariamai griaunamus 5G ryšio bokštus dalijasi žinomi melagienų skleidėjai

„Siekdami paspartinti perėjimą prie rusiškų bazinių stočių LTE ir 5G, vyriausybė ir rinkos dalyviai patvirtino modernių tinklų kūrimo planą.
Jame numatytos kelios valstybės paramos programos, įskaitant 3,5 mlrd. rublių subsidijas, reikalingas aukštųjų technologijų įrenginių gamybai, kurios bus skirtos šiais metais.“

Rugpjūčio 6 d. Rusijos Federacijos skaitmeninės plėtros, telekomunikacijų ir masinės žiniasklaidos ministro pavaduotojas Andrejus Zareninas telekomunikacijų vadovų konferencijoje taip pat kalbėjo apie 5G technologijos pažangą, teigiama šios ministerijos pranešime spaudai.

15min verdiktas: melas. Netiesa, kad Rusijos prezidentas V.Putinas visoje šalyje uždraudė ir nugriovė 5G interneto ryšio bokštus, nes esą dėl nelaimingo atsitikimo, susijusio su šiuo ryšiu, mirė daugiau nei dešimt vaikų. Rusijoje ši technologija plėtojama toliau.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas