Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar tikrai A.Fauci išsidavė, kad pats išgalvojo karantino ribojimus?

Socialiniuose tinkluose žaibiškai plinta žinutė su britų tabloido „Daily mail“ antraštės nuotrauka. Joje skelbiama, esą buvęs JAV Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto vadovas Anthony Fauci pats išgalvojo karantino taisykles, įskaitant 2 metrų socialinį atstumą ir kaukių dėvėjimą vaikams. Tačiau antraštėje pateikti gerokai iškraipyti teiginiai, kuriuos iš tiesų dėstė infektologas.
Anthony Fauci
Anthony Fauci / „Scanpix“ nuotr.

Gegužės 31 d. respublikonų įstatymų leidėjai paviešino stenogramą, kurioje užfiksuoti A.Fauci pateikti dviejų dienų liudijimai, vykę už uždarų durų.

Tai įkvėpė skandalingą „Daily mail“ antraštę:

„ATSKLEISTA: Dr.Anthony Fauci prisipažino, kad „išgalvojo“ COVID taisykles, įskaitant 6 pėdų socialinį atstumą ir kaukių dėvėjimą vaikams“.

Jau netrukus šios antraštės ekrano nuotraukos pasklido socialiniuose tinkluose, o skiepų priešininkai ėmė džiūgauti, kad pagaliau „tiesa iškilo į paviršių“.

Tačiau atidžiau pažvelgus į stenogramas, matyti, kad A.Fauci nieko panašaus nesakė.

„Scanpix“ nuotr./Tėvai vaikui Maskvoje deda vienkartinę kaukę
„Scanpix“ nuotr./Tėvai vaikui Maskvoje deda vienkartinę kaukę

Koks liudijimas?

Buvęs JAV Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto direktorius ir Baltųjų rūmų vyriausiasis patarėjas medicinos klausimais, sausį pateikė savo liudijimą Atstovų Rūmų priežiūros komiteto pakomitečio pandemijos reikalams nariams.

183 stenogramos puslapyje užfiksuota, kaip pakomitečio vadovas Mitchellas Benzine'as klausinėjo dėl priemonių, kurių buvo imtasi, kad būtų galima sustabdyti pandemijos plitimą.

A.Fauci jam atsakė, kad JAV buvo nuspręsta netaikyti visiškos izoliacijos, kurios ėmėsi Wuhano provincijos valdžia, o vietoje to buvo nustatytas 6 pėdų (maždaug 2 metrų) socialinio atstumo laikymosi reikalavimas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirkėjai lankosi prekybos centre „Ozas“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirkėjai lankosi prekybos centre „Ozas“

M.Benzine'as neatlyžo ir ėmė spausti A.Fauci atsakyti, ar yra kokių nors mokslinių tyrimų, kuriais remiantis buvo nustatytas būtent 6 pėdų, o ne, tarkime, 5 pėdų atstumas.

A.Fauci atsakė, kad būtų labai sunku moksliniais tyrimais nustatyti tikslų efektyviausio socialinio atstumo skaičių, todėl sprendimas dėl rekomendacijų buvo empirinis, tai yra pagrįstas patirtimi ir stebėjimais.

Atstumas, gelbėjęs gyvybes

Dviejų metrų socialinio atstumo taisyklė buvo plačiai naudojama visame pasaulyje kaip prevencinė priemonė užkirsti kelią koronaviruso plitimui, kartu su kaukių dėvėjimu ir rankų plovimu.

Ekspertai vieningi – socialinės distancijos laikymasis, kartu su kitomis saugumo priemonėmis, išgelbėjo daugybę gyvybių, ypač pandemijos pradžioje, dar iki atsirandant vakcinoms.

Neseniai paskelbtoje tyrimų centro „Brookings Institution“ analizėje daroma išvada, kad elgesio pokyčiai, siekiant išvengti COVID-19 viruso, o vėliau – skiepai, padėjo išvengti maždaug 800 tūkst. mirčių vien JAV.

Plinta oro lašeliais

Dabar žinoma, kad pagrindinis SARS-CoV-2 plitimo kelias tarp žmonių – per oro lašelius (kosint, čiaudint arba netiesiogiai – liečiant užterštus daiktus ar paviršius). Taip pat virusas plinta per aerozolius, artimą kontaktą.

Taigi, akivaizdu, kad SARS-CoV-2 perdavimo rizika mažėja, didėjant fiziniam atstumui tarp žmonių, todėl 2 metrų socialinė distancija buvo išties veiksminga priemonė.

Kiek vėliau, 2021 metų kovą, Masačūsetse buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad „nėra didelio skirtumo“ tarp COVID atvejų mokyklose, kuriose laikomasi arba trijų metrų, arba vieno metro atstumo.

Reikėtų pabrėžti, kad dviejų metrų socialinis atstumas niekada nebuvo įvardijamas ta riba, nuo kurios užsikrėtimas negrėstų iš viso.

Tačiau tvirtinimai, kad reikalavimas palaikyti socialinę distanciją nebuvo pagrįsti jokiais moksliniais duomenimis, paprasčiausiai nėra tikslūs: rizika užsikrėsti COVID-19 nuo sergančio asmens mažėja, kuo toliau nuo jo esama, nes viruso koncentracija praskiedžiama aplinkiniu oru.

Kaip ir daugelis kvėpavimo takų virusų, SARS-CoV-2 taip pat gali plisti per didesnius kosulio ar čiaudulio lašelius: šie lašeliai gana greitai nukrenta ant žemės, todėl pandemijos pradžioje ekspertai teigė, kad dviejų metrų atstumas yra tinkamas kriterijus, jog būtų išvengta tokio sąlyčio.

Taigi, 2 metrų socialinė distancija nebuvo A.Fauci išradimas ir jis niekuomet neliudijo priešingai.

„Scanpix“ nuotr./Čiaudulys
„Scanpix“ nuotr./Čiaudulys

Kaukės vaikams

128 stenogramos puslapyje M.Benzine'as ėmė kelti klausimus, susijusius su kaukių dėvėjimu.

A.Fauci atsakė į klausimus, kodėl pandemijos pradžioje visuotinis kaukių dėvėjimas nebuvo rekomenduojamas, kuo skiriasi medicininės kaukės nuo medžiaginių ir KN-95 tipo respiratorių.

Vėliau kalba pakrypo apie kaukių dėvėjimo rekomendacijas vaikams. A.Fauci buvo priminta, kad Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) niekada nerekomendavo kaukių jaunesniems nei 12 metų vaikams.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nerekomendavo dėvėti kaukių jaunesniems nei 6 metų amžiaus vaikams, o 6-11 metų amžiaus vaikams – tik tam tikromis aplinkybėmis.

JAV pandemijos metu kaukės buvo rekomenduojamos 2 metų ir vyresniems vaikams.

Tačiau A.Fauci neteigė, kad „jis pats sugalvojo“ tokį reikalavimą, o paaiškino, kad jį reikėtų vertinti atsižvelgiant į to meto kontekstą.

„Manau, kad tokiu metu, kai kyla infekcijų cunamis ir desperatiškai stengiamasi apsaugoti žmones nuo užsikrėtimo ir mirties, kai kyla pavojus, kad visos mūsų sveikatos priežiūros įstaigos gali būti perpildytos, galbūt norėsite padaryti kažką, kas gali atrodyti pertekline priemone, nors daugeliu kitų aplinkybių to nedarytumėte“, – akcentavo infektologas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kaukės iliustracija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kaukės iliustracija

Liudijo gyvai

Praėjus trims dienoms, kai komitetas paskelbė liudijimo stenogramą, A.Fauci pasirodė pakomitetyje ir davė viešus parodymus, kaip ir buvo planuota.

Per posėdį respublikonė Kathy Castor apkaltino savo partijos kolegas, kad jie kelis mėnesius saugojo stenogramą ir neteisingai interpretavo kai kuriuos A.Fauci pareiškimus.

Ji pasiteiravo infekcinių ligų specialisto, ar jis norėtų ką nors viešai paaiškinti ar pridurti.

„Esu įsitikinęs, kad vėliau iškils klausimas dėl 2 metrų pėdų atstumo“, – atsakė A.Fauci.

Jis akcentavo, kad mokykloms skirtas socialinio atstumo gaires nustatė ne jis asmeniškai, o JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras.

Jis taip pat paaiškino, ką turėjo omenyje sakydamas, kad nematė jokių mokslinių tyrimų, kurie patvirtintų šias gaires.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Anthony Fauci skiepijamas nuo koronaviruso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Anthony Fauci skiepijamas nuo koronaviruso

„Turėjau omenyje, kad nėra jokio mokslinio pagrindo, t. y. nebuvo kontroliuojamo tyrimo, kuriame būtų lyginami 6 pėdų ir 3 pėdų bei 10 pėdų socialiniai atstumai“, – sakė jis.

Jis teigė manąs, kad JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras, priimdamas šį sprendimą, rėmėsi ankstesniais tyrimais apie lašelių plitimą.

15min verdiktas: trūksta konteksto. A.Fauci liudijimo stenogramos įrašo kontekstas buvo iškraipytai pateiktas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius