Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai britų sportininkai užsisakė 400 čiužinių vietoj tų, kuriuos gavo Paryžiuje?

Internautai užkibo ant propagandininkų, siekiančių diskredituoti Paryžiaus olimpines žaidynes, kabliuko. Jie ėmė dalytis kiek tragikomiška naujiena, neva į sporto renginį atvykusi britų komanda užsisakė 400 čiužinių, mat parūpintieji prancūzų buvę per prastos kokybės. Tai nėra tiesa – ši žinia paremta tariamai BBC rodytu reportažu, kuris iš tiesų jis yra sufabrikuotas.
Olimpinis kaimelis Paryžiuje
Olimpinis kaimelis Paryžiuje / Vytauto Dranginio/LTOK nuotr.

Prancūziškus iškeitė į prabangius britiškus?

Gandas socialiniuose tinkluose ėmė plisti prieš pat olimpinių žaidynių atidarymą liepos 26-ąją. Kaip tik tą dieną informacija pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

„Anglijos sportininkai nusprendė atsiskraidinti 400 čiužinių iš Anglijos, nes nenori miegoti ant prancūzų kartono... – tvirtino ji. – Švedai čiužinius „ant greičio“ nusipirko IKEA. Čia jau, matyt, kas geriau išsimiegos, tas ir laimės.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai patikėjo rusų propagandos paskleista žinute apie britų sportininkų tariamai užsisakytus čiužinius
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai patikėjo rusų propagandos paskleista žinute apie britų sportininkų tariamai užsisakytus čiužinius

Internautė pridėjo nuorodą į „X“ išvakarėse paskelbtą įrašą, kuriame pateikta dar daugiau informacijos. Jame paskelbtas 1.16 min. trukmės filmukas, jau peržiūrėtas daugiau nei 212 tūkst. kartų.

„Britų olimpinė komanda užsisakė 400 čiužinių tiesiai iš Didžiosios Britanijos, nes nenori miegoti ant Paryžiaus pasiūlytų kartoninių čiužinių ir lovų.

Dabar žinome, kas bus komandinių varžybų lyderis: britai, kuriems pavyks gerai išsimiegoti.

Paryžiaus 2024 gėdos žaidynės“, – pakomentuota prie filmuko.

Jame prie tos pačios informacijos – kad britai į Paryžių užsisakė 400 čiužinių – nurodyta ir tariamai juos pristatysianti kompanija – žinoma prabangių čiužinių gamintoja „Vispring“.

Sportininkai juos esą užsisakė vos įsiregistravę olimpiniame kaimelyje, nes nebuvo patenkinti organiškų čiužinių kokybe. Viename kadre parodyta ir jame esanti lova – pakėlus čiužinį išties pasirodo iš kartono pagamintas baldas.

Šaltinis neva pasidalijęs šia informacija su tiriamosios žurnalistikos grupe „Bellingcat“. Įraše net rodomas jos įkūrėjas ir kūrybinis direktorius britas Eliotas Higginsas, neva kalbėjęs su „Vispring“.

Tuo pačiu filmuku su panašiais komentarais dalijamasi ir kitur internete.

Atkeliavo iš propagandos kanalų

Kartoninės lovos pastaruoju metu sulaukė ne tik internautų dėmesio ir pašaipų, bet ir pačių sportininkų komentarų.

Apie Paryžiaus olimpinį kaimelį pasisakė ir Lietuvos plaukikė Kotryna Teterevkova, 200 m plaukimo krūtine rungtyje užėmusi 5-ą vietą, o viena iš sėkmės priežasčių nurodžiusi persikėlimą į viešbutį.

Taip pat skaitykite: Laiminga ir paslaptinga Kotryna – apie Disneilendą, naują planą ir kodėl paliko olimpinį kaimelį

Bet filmukas yra sufabrikuotas (BBC tokio įrašo savo socialinių tinklų paskyrose nepublikavo) ir pati žinia apie britų užsisakytus čiužinius yra netiesa.

Ekrano nuotr. iš „X“/Melagieną apie britų sportininkų tariamai užsisakytus čiužinius paskleidė prorusiški socialinių tinklų kanalai
Ekrano nuotr. iš „X“/Melagieną apie britų sportininkų tariamai užsisakytus čiužinius paskleidė prorusiški socialinių tinklų kanalai

Apie tai nebuvo pranešta patikimose žiniasklaidos priemonėse, nors, turint omeny net pačių sportininkų reakcijas į gyvenimo sąlygas, tai neabejotinai turėjo sulaukti dėmesio. To neskelbė ir patys olimpiečiai.

Ši melagiena dekonstruota „X“ paskyroje „KNWLDG Media“, kurioje informacija tikrinama remiantis viešai prieinamais šaltiniais.

Tariamai britų visuomeninio transliuotojo BBC parengtame įraše esama kelių užuominų, kad jis nėra autentiškas. „KNWLDG Media“ atkreipė dėmesį, kad jo formatas neatitinka oficialaus, kurį BBC naudoja „YouTube“ ar „Instagram“ publikuojamiems filmukams.

Įraše nėra nei datos, nei pavadinimo, tekstas surašytas kitaip, pradžioje rodomas BBC logotipas, priešingai nei klipuose socialiniuose tinkluose. Vaizdo kokybė irgi prastesnė – BBC logotipas neryškus.

Ir bene aiškiausias ženklas, kad vaizdo įrašas yra sufabrikuotas, – jame panaudota Didžiosios Britanijos sportininkų, kurie 2012 m. Londono olimpinėse žaidynėse nuotrauka aukso medalius, nuotrauka.

Tą pačią dieną, kai tariamas BBC filmukas pasirodė prorusiškoje „X“ paskyroje „Brainless Partisans“, jis buvo paskelbtas ir „Telegram“ kanale „BPARTISANS“.

Prancūzijos tinklalapio „The Observers“ teigimu, už to greičiausiai stovi Rusijos dezinformacijos tinklas „Matrioška“, kuris, likus kelioms savaitėms iki olimpiados, suaktyvino veiklą.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Netiesa, kad britų sportininkai užsisakė 400 čiužinių vietoj tų, kuriuos gavo Paryžiaus olimpinių žaidynių kaimelyje. Filmukas, kuriame apie tai pasakojama, parengtas ne BBC.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas