Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vieni šaiposi, kiti žavisi: kodėl fechtuotojas su negalia po kovos pakilo iš vežimėlio?

Klaidinančios informacijos apie Paryžiaus olimpines ir paralimpines žaidynes srautas nesiliauja. Socialiniuose tinkluose platinamas filmukas neva iš pastarųjų, kuriame fechtuotojas, džiaugdamasis sėkme, atsistoja iš savo vežimėlio. Taip bandoma sudaryti įspūdį, esą varžybos organizuojamos nesąžiningai. Bet šis sportininkas tikrai turi negalią – vaikystėje netekęs kojos, o kita yra sveika ir ant jos gali stovėti. Dar daugiau – Paryžiaus paralimpinės žaidynės dar tik vyks.
Fechtuotojas Li Hao tikrai yra neįgalus – per avariją netekęs kojos, bet ant turimos sveikos gali stovėti
Fechtuotojas Li Hao tikrai yra neįgalus - per avariją netekęs kojos, bet ant turimos sveikos gali stovėti / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Lydi užgauliojimais

8 sekundžių trukmės filmuku, kuriame užfiksuota nelaukta fechtuotojų dvikovos pabaiga, pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja.

„Visokie stebuklai vyksta tose olimpinėse…“ – pakomentavo ji.

Filmuke rodomos sportininkų su negalia fechtavimo varžybos. Kadre matyti, kaip vežimėlyje sėdintis sportininkas (jį nuo galvos iki kojų dengia uniforma, tad lytį sunku suprasti, tačiau siluetas leidžia daryti tokią prielaidą) mojuoja ginklu, išsisuka nuo kelių dūrių. Galiausiai – turbūt supratęs, kad buvo pranašesnis, akimirkai atsistoja.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Fechtuotojas Li Hao tikrai yra neįgalus – per avariją netekęs kojos, bet ant turimos sveikos gali stovėti
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Fechtuotojas Li Hao tikrai yra neįgalus – per avariją netekęs kojos, bet ant turimos sveikos gali stovėti

Lietuvė savo komentaru greičiausiai norėjo pasakyti, kad sportininkas su negalia varžybose sugebėjo pakilti iš vežimėlio.

Šiuo klipu pastarosiomis savaitėmis, kai Paryžiuje vyko olimpinės žaidynės, buvo aktyviai dalijamasi įvairiuose socialiniuose tinkluose ir tinklalapiuose.

Dažnai apsieita be ilgesnių paaiškinimų, bet kai kurie internautai komentaruose ar grotažymėse nevengė pašaipų, situaciją apibūdino kaip komediją, kovą vadina surežisuota. Besidalijantieji filmuku siūlo palaukti iki pabaigos, komentatoriai šaiposi, kad sportininkas tariamai pamiršo turintis negalią.

Minėtos „Facebook“ vartotojos pasidalintame filmuke matyti vandens ženklas – „Instagram“ paskyros adresas @comedia.z. Čia šis klipas tikrai buvo paskelbtas liepos pabaigoje. Nors iš paskyros pavadinimo reikėtų suprasti, kad ir čia juokiamasi iš situacijos, greta pateiktas kitoks paaiškinimas: „Vaizdo įraše aiškiai matyti, kad kovotojas turi tik vieną koją (tai leidžia stovėti).“

Tiesa, ir čia komentatoriai nepraleido progos pasišaipyti. „Viskas normaliai. Jis save identifikuoja kaip neįgalųjį“, – rusiškai parašė vienas. „Ar tai reiškia, kad nugalėtojas vėl galės vaikščioti?“ – kitas retoriškai klausė korėjietiškai.

Kitoje „Instagram“ paskyroje sportininkas sulaukė pagyrų: „Tapkite liudininkais akimirkos, kai paralimpietis nepaiso galimybių ir pakyla iš neįgaliojo vežimėlio švęsti savo pergalės! Ši galinga pergalės ir ryžto akimirka įkvėps jus ir atims žadą!“

Kojos neteko vaikystėje

Pastarieji paaiškinimai yra netoli tiesos, tačiau situacija netiksliai siejama su Paryžiaus olimpiada, juoba kad paralimpinės žaidynės dar tik vyks. Panašus vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota ta pati akimirka (tik veidrodiniu principu) vienoje „TikTok“ paskyroje buvo paviešintas šių metų vasario pabaigoje. Reiškia, tai buvo filmuota mažiausiai prieš gerą pusmetį. Tačiau internete randama informacija leidžia spėti, kad klipas – dar senesnis.

Ant sportininko nugaros matyti pavardė ir vardo pirma raidė. „Google“ paieškojus informacijos pagal jas ir anglišką žodį fencing („fechtavimas“), galima išsiaiškinti, kad tai yra žinomas Kinijos fechtuotojas Li Hao (jo tautybę patvirtina ir santrumpa ant uniformos – CHN, tai yra Kinijos kodas).

Rugpjūčio pabaigoje 30-metį švęsiantis sportininkas ankstesnėse – Tokijo – paralimpinėse žaidynėse laimėjo du aukso medalius pavienėse ir komandinėse varžybose. Taip pat yra iškovojęs du medalius pasaulio čempionatuose.

Tokijuje aukščiausios prabos apdovanojimą jis laimėjo 2021-ųjų (dėl pandemijos olimpiada buvo metams atidėta) rugpjūčio 25-ąją, pačią pirmą olimpinių žaidynių dieną. Tai buvo pirmas Kinijos aukso medalis toje olimpiadoje. Li Hao finale įveikė ukrainietį Artiomą Manko. Trečią vietą užėmė dar vienas Kinijos fechtuotojas Tian Jianquan.

Paralimpiados debiutantas prisipažino nesitikėjęs tokios sėkmės.

Li Hao tikrai turi negalią, ji minima ne viename straipsnyje. Būsimasis fechtuotojas, būdamas vos 2 metukų, per automobilio avariją neteko kojos. Tai nesutrukdė jam susidomėti sportu. Beje, iš pradžių jis rengėsi tapti plaukiku, bet vėliau pakeitė discipliną.

Kituose Li Hao kovų vaizdo įrašuose aiškiai matyti, kad jis neturi dešinės kojos. Beje, jei kovos metu sekasi, fechtuotojas dažnai pakyla nuo vežimėlio – tas atvejis, kuris užfiksuotas internete plintančiame įraše, nebuvo vienintelis.

15min verdiktas: tiesa. Vaizdo įraše matomas paralimpietis fechtuotojas tikrai pakilo iš vežimėlio, laimėjęs kovą. Tai nereiškia, kad jis apgaudinėjo, – sportininkas neturi vienos kojos, todėl kovojo vežimėlyje, bet gali stovėti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas