Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai garsus Ukrainos karys pareiškė, kad teks mobilizuoti net moteris ir senjorus?

Rusijos propagandos mašina masiškai tiražuoja garsaus Ukrainos specialiųjų pajėgų kario Oleksandro Matiašo žodžius, esą tam, kad šalis neišnyktų, Ukrainai teks mobilizuoti net moteris ir senukus. Teigiama, kad taip pasireiškia kadrų trūkumas kariuomenėje, dėl kurio jau netrukus teks iškelti baltą vėliavą ir pasiduoti. Tačiau frazė ištraukta iš konteksto.
Ukrainos karė
Ukrainos karė / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“

„Visi ukrainiečiai, įskaitant moteris ir pensininkus, turėtų eiti į frontą. Tokį raginimą išsakė ukrainiečių kariškis Oleksandras Matiašas.

Jo nuomone, jei visų kategorijų Ukrainos piliečiai nedalyvaus kovinėse operacijose, Ukraina „nustos egzistuoti kaip valstybė“, – tokios žinutės neseniai pasirodė Rusijos „Telegram“ kanaluose, kai kuriuose prokremliškuose naujienų portaluose ir net nukeliavo iki Lietuvos informacinės erdvės.

Ekrano nuotr. /Oleksandras Matiašas
Ekrano nuotr. /Oleksandras Matiašas

Ukrainos karys išties dalyvavo šios šalies aktualijų televizijos laidoje „Новости. Live“, kur buvo kalbama, kaip šaliai būtų galima pasiekti pergalę kare. Šio įrašo ištrauka yra dalijamasi ir „Telegram“ kanaluose.

Jis apgailestavo, kad į frontą užsirašo vis mažiau savanorių, ir akcentavo, kad vykstantis karas turėtų būti visos šalies gyventojams svarbus reikalas, savotiška tautą vienijanti didžioji idėja.

Žodžius ištraukė iš konteksto

Komentuodamas situaciją portalui 15min.lt, O.Matiašas sakė, kad jo žodžiai buvo ištraukti iš konteksto, o dėl to jis net sulaukė grasinimų.

„Aš nesakiau, kad reikia mobilizuoti senukus ar moteris. Jei paklausytume net platesnį kontekstą – visą laidą, ten aiškiai galima išgirsti, kad aš net kelis kartus pakartoju, kad pergalė šiame kare turėtų tapti mūsų, visų ukrainiečių, bendra nacionaline idėja.

Aš sakiau, kad jei prie pergalės šiame kare neprisidės kiekvienas mūsų, net moterys ir seneliai, – mūsų šalis tiesiog nustos egzistavusi. Tačiau nekalbėjau apie mobilizaciją – yra daugybė kitų būdų prisidėti prie pergalės. Tačiau tą turime daryti išvien“, – kalbėjo karys.

Kviečia interneto drąsuolius į frontą

Kiek anksčiau jis apie incidentą, kuomet tapo rusų propagandos taikiniu, kalbėjo ir savo socialiniame tinkle „Facebook“. Vyras neslėpė, kad po informacinės atakos jam buvo net grasinama.

„Taip įdomu matyti internete grasinimus tų, kurie neturėjo drąsos bent jau nesislėpti nuo kariuomenės.

Deja, šiais laikais daugumai žmonių lengva būti drąsiems.
Tačiau tik internete

Ir, žinoma, dėka interneto šiukšlynų, kurie ištraukia frazes iš konteksto ir iškraipo žinutę, o dauguma kovingų interneto žiurkėnų neturi tiek intelekto, kad suprastų pasakytų žodžių prasmę

Man atrodo, kad mes skrendame į bedugnę, o infantilai vis dar tiki, kad šis karas jų nepaveiks“, – socialiniame tinkle „Facebook“ piktinosi karys.

Ukrainos pajėgų generalinis štabas/Karas Ukrainoje
Ukrainos pajėgų generalinis štabas/Karas Ukrainoje

15min verdiktas: trūksta konteksto. O.Matiašo žodžiai buvo pateikiami iškraipant jų prasmę.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento