Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai į pamoką įsiveržė įsiutusi mama ir sudraskė LGBTQ+ vėliavą?

Internete išplito vaizdo įrašas, kuriame rodoma, kaip moteris esą įsiveržia į klasę viduryje pamokos ir išmeta LGBTQ+ vėliavą. Jis sulaukė didžiulio dėmesio – suklaidino net žinomus žmones. Tačiau greitai paaiškėjo, kad dauguma internautų jį platino ištraukdami iš konteksto.
Vaivorykštės vėliavos
Vaivorykštės vėliavos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Platino net žinoma politikė

Viena lietuvė savo paskyroje „Facebook“ pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame neva matoma, kaip supykusi mokinio mama nuplėšia mokyklos klasėje kabančią LGBTQ+ vėliavą.

„JAV mokykloje į istorijos pamoką atvyko mokinio mama, kur mokytoja vietoj istorijos propaguoja homoseksualumą ir LGBT vertybes. Kiekvieni tėvai taip turėtų elgtis!!! Kovoti už savo vaikus, kad jie netaptų iškrypėliais“, – rašė ji.

LGBTQ+ vėliavą pamokoje sudraskė aktorė/Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
LGBTQ+ vėliavą pamokoje sudraskė aktorė/Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Rudens pradžioje vaizdo įrašas internete sulaukė itin daug dėmesio (čia, čia). Šiuo vaizdo klipu dalijosi ir buvusi „Fox News“ laidų vedėja Megyn Kelly bei JAV Kongreso narė respublikonė Marjorie Taylor Greene. Abi moterys ir anksčiau yra skleidusios dezinformaciją (čia, čia).

Klipuose – parodijos

Nors iš to, kiek daug dėmesio ir palaikymo šie vaizdo įrašai sulaukė internete, juos galima palaikyti tikrais, iš tiesų tai tėra ištraukos iš parodijų. Jas sukūrė komikas, vardu Jibrizy. Šį vaizdo įrašą galima rasti jo „Facebook“ paskyroje.

Klipo pabaigoje matyti, kaip Jibrizy pats pasakoja, jog klipas tėra parodija, matomi ir jame vaidinę aktoriai.

LGBTQ+ vėliavą pamokoje sudraskė aktorė/Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
LGBTQ+ vėliavą pamokoje sudraskė aktorė/Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Jis įrašu pasidalijo ir savo paskyroje socialiniame tinkle „X“, kur pasipiktino, kad žmonės šį klipą pasisavino, visai neužsimindami, kad jis yra tikrasis režisierius.

„Kuriu vaizdo įrašą, kad pradėčiau diskusiją. Jis atvirai suklastotas. Tačiau noriu, kad diskutuotumėte savo požiūriu“, – rašė jis.

Šiuos ir panašaus tipo vaizdo įrašų bei parodijų galima rasti jo paskyrose „Facebook“, „Youtube“, „TikTok“ bei „X“.

LGBTQ+ teisės – aštri tema visame pasaulyje

Nuo 2021 m. daugelis JAV valstijų įstatymų leidėjų pateikė projektų, kuriais siekiama uždrausti mokyklose diskutuoti apie LGBTQ.

Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas parėmė su lytine tapatybe ir seksualine orientacija susijusių pamokų draudimą, kuris žiniasklaidoje vadinamas „Nesakyk, kad gėjus“ (angl. „Don‘t say gay“).

„AP“/„Scanpix“/Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas
„AP“/„Scanpix“/Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas

Lietuvoje dabar galime matyti panašių dalykų, pavyzdžiui, kai kurie tėvai siekia uždrausti gyvenimo įgūdžių pamokas, per kurias būtų kalbama ir apie seksualines mažumas. Greičiausiai dėl to vaizdo klipas paplito ir mūsų šalyje.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Vaizdo įrašas, kuriame tariamai per pamoką moteris įsiveržia į klasę ir išmeta LGBTQ+ vėliavą, nėra autentiškas. Tai yra parodija, skirta diskusijai paskatinti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito