Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Irano prezidento sraigtasparnio katastrofa buvo užsakomoji žmogžudystė?

Sulig pirmaisiais pranešimais apie Irano prezidento Ebrahimo Raisi žūtį sraigtasparnio katastrofoje socialiniuose tinkluose užvirė svarstymai, kas ją galėjo sukelti. Internautai aiškina, esą jis buvo nužudytas (ir kad tai galėjo būti užsakomoji žmogžudystė), ieško sąsajų net su pasikėsinimu į Slovakijos premjerą Robertą Fico. Tokios išvados pernelyg ankstyvos – tikslios nelaimės aplinkybės dar nežinomos, labiau kaltinamos prastos oro sąlygos.
Sudužo Irano prezidentą Ebrahimą Raisi skraidinęs sraigtasparnis
Sudužo Irano prezidentą Ebrahimą Raisi skraidinęs sraigtasparnis / „Scanpix“/AP nuotr.

Iš pradžių nesitikėjo blogiausio

Katastrofa įvyko sekmadienio popietę. Irano valstybinė televizija paskelbė, kad sraigtasparnis, kuriuo skrido šalies vadovas ir dar keli asmenys, greičiausiai patyrė avariją.

Iš pradžių nebuvo žinomas ne tik įgulos ir keleivių likimas, bet ir vieta, kur galėjo sudužti ar nusileisti avariniu būdu orlaivis. Gelbėtojų pastangas tai išsiaiškinti, o vėliau – pasiekti teritoriją sunkino rūkas, vėjas ir smarkus lietus. Pabjuręs oras matyti ir filmuotoje medžiagoje bei nuotraukose, kurios pasirodė žiniasklaidoje bei kuriomis ėmė dalytis internautai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose keliamos versijos apie Irano prezidento Ebrahimo Raisi žūtį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose keliamos versijos apie Irano prezidento Ebrahimo Raisi žūtį

Tik pirmadienį gelbėtojai pasiekė nelaimės vietą ir pranešė neradę išgyvenusiųjų. Raudonojo Pusmėnulio vadovas pirmadienį informavo, kad surasti E.Raisi ir kitų sraigtasparnyje buvusių žmonių palaikai.

Dar nė nepatvirtinus 63-ejų prezidento žūties socialiniuose tinkluose pasipylė įvairios įvykių versijos. Juoba kad, naujienų agentūros „Tasnim“ duomenimis, prezidento grupę sudarė trys sraigtasparniai, kurių du sėkmingai pasiekė kelionės tikslą.

Pavyzdžiui, viena „Facebook“ vartotoja jau nelaimės vakarą tiesiai šviesiai pareiškė: „Įtariama užsakomoji žmogžudystė, Irano prezidentas žuvo aviakatastrofoje, pasaulis sukrėstas, kas sekantis?“

Tiesa, po to ji pasidalino įrašu iš „Telegram“, kuriame buvo užsiminta apie prastą orą katastrofos vietoje.

Susiejo su įvykiais kitose šalyse

Kitas „Facebook“ vartotojas sekmadienio pavakary netrumpame įraše išdėstė kai kurias dar tik numanomos nelaimės aplinkybes ir pacitavo Irano naujienų agentūrą SNN, kad „avarija įvyko dėl rūko ir riboto matomumo“.

Tačiau po to jis leidosi analizuoti, kas galėjo nutikti: „Išdidus ir nepriklausomas Iranas yra lyg kaulas gerklėje tiek kolektyviniams Vakarams, tiek ir kai kuriems JAV-NATO imperijos artimiausiems sąjungininkams regione, tokiems kaip Izraelis.

Visas pasaulis žino, kaip žydų valstybės vyriausybė ir specialiosios tarnybos, kartu su bendrininkais iš JAV ir Jungtinės Karalystės (JK) jau ilgą laiką vykdo Irano žymiausių žmonių – politikų, kariškių, mokslininkų – žudymo programą.“

Anot internauto, regione dominuojantis Izraelis negali atvirame mūšyje įveikti Irano. „Štai kodėl buvo priimti tokie civilizuotame pasaulyje neįsivaizduojami, makabriški, sprendimai kariauti su laisvu Iranu žemais, absoliučiai nepriimtinais teroristiniais būdais“, – aiškino jis.

O kolektyvinius Vakarus esą siutina Irano parama daugiapolio pasaulio, kurį kuria Rusija ir Kinija, idėjai.

„Facebook“ vartotojo žodžiais, tuomet turėta informacija rodė, kad per avarinį sraigtasparnio nusileidimą aukų nebuvo. Bet galiausiai jis apibendrino, kad jau skelbiama apie teroro akto galimybę.

Kiek vėliau vyras paskelbė naują įrašą apie prastas oro sąlygas („Automobiliu pasiekti nelaimės vietą neįmanoma, gelbėtojai turi eiti pėsčiomis“, „dėl oro sąlygų neįmanoma naudoti paieškoms bepiločių ir sraigtasparnių“), bet vis tiek pakartojo, esą su tuo gali būti susijęs Izraelis.

Šį naratyvą „Facebook“ vartotojas tęsė pirmadienį ryte, kai jau buvo pranešta apie E.Raisi žūtį.

„Dabar daugeliui kyla natūralus klausimas, kas tai buvo – tragiškas atsitikimas ar pasikėsinimas nužudyti, kuris buvo organizuotas aukščiausio lygio Irano priešų, kurių laisva šalis turėjo pakankamai? – retoriškai klausė jis. – Kankinio mirtis yra stebėtinai panaši į Vakarų kryžiuočių signalą Rusijai ir Kinijai.“

Stopkadras/Irano prezidento sraigtasparnio katastrofa: gelbėtojai neša žuvusiųjų kūnus
Stopkadras/Irano prezidento sraigtasparnio katastrofa: gelbėtojai neša žuvusiųjų kūnus

Vyras pažymėjo, kad Azerbaidžanas yra slaptas Izraelio sąjungininkas regione. Taip pat – kad kaltininkas gali būti ne tik Izraelis, bet ir radikalios sunitų islamo grupuotės, „kurios dažnai siejamos su JAV CŽV, Anglijos MI6 ir Izraelio „Mossad“ ir įvykdė ne vieną teroro aktą, nukreiptą prieš Iraną“, net ISIS ir Ukrainos žvalgybos tarnyba.

„Facebook“ vartotojas taip pat priminė keletą pastarųjų mėnesių įvykių: balandžio 1 d. Izraelis subombardavo Irano konsulatą Damaske, gegužę buvo paskelbta apie bandymą pasikėsinti į Saudo Arabijos kronprincą, galimą karinį perversmą Turkijoje. Praėjusią savaitę buvo pasikėsinta į Slovakijos premjerą R.Fico, kitą dieną sulaikytas pilietis, grasinęs Serbijos prezidentui Aleksandrui Vučičiui.

Priežastis dar tik tirs

Aviakatastrofos, įvykusios Irano pareigūnams grįžtant iš pasienio su Azerbaidžanu, kur su šios šalies prezidentu Ilhamu Alijevu buvo atidaryta užtvanka, priežastys svarstomos ir žiniasklaidoje.

Naujienų agentūra IRNA pranešė, kad sudužo sraigtasparnis „Bell 212“, kurį Iranas įsigijo 2000-ųjų pradžioje. Šios šalies orlaiviams trūksta dalių, dėl Vakarų sankcijų jie dažnai skraido be saugos patikrinimų. Dėl to buvęs Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas paskubėjo dėl avarijos apkaltinti Jungtines Valstijas.

Įtarimų dėl nelaimės yra daug, rašo „Time“ žurnalistai, paskelbę išsamią galimų priežasčių analizę.

Nelaimė įvyko praėjus dviem mėnesiams po Irano surengtos masinės raketų ir dronų atakos prieš Izraelį, keršijant už pastarojo oro smūgį, per kurį balandžio 1 d. Sirijoje žuvo du aukšto rango Irano generolai. Pirminis Izraelio atsakas į precedento neturintį tiesioginį išpuolį prieš jo teritoriją buvo toks menkas, kad jį galima laikyti simboliniu: buvo taikytasi į priešlėktuvinę sistemą, saugančią branduolinį objektą.

Tiems, kurie linkę manyti, kad ši katastrofa buvo Tel Avivo smūgis kitu kampu, įvykio vieta skatina spėlioti. E.Raisi sraigtasparnis nukrito kalnuotame miške netoli sienos su Azerbaidžanu, kuris yra mažiausiai draugiškas Irano kaimynas – iš dalies dėl to, kad palaiko santykius su Izraeliu ir yra bendradarbiavęs su „Mossad“.

Tačiau įtarimų kelia ir oras. Iranas pranešė, kad pastangas nustatyti katastrofos vietą apsunkino rūkas, vėjas ir smarkus lietus, ir paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip gelbėtojai skuba per tirštą rūką.

Galiausiai yra ir Irano vidaus politika – ji pasižymi žiaurumu, bet dabar yra dar žiauresnė dėl nuolatinių gandų, kad 35 metus valdantis ajatola Ali Khamenei serga.

„AP“/„Scanpix“/Irano aukščiausiasis lyderis ajotala Ali Khamenei
„AP“/„Scanpix“/Irano aukščiausiasis lyderis ajotala Ali Khamenei

„E.Raisi mirtis sukeltų įpėdinystės krizę Irane, – sekmadienį leidiniui „Time“ sakė Karimas Sadjapouras, Carnegie tarptautinės taikos fondo vyresnysis bendradarbis. – Jis ir Mojtaba Khamenei – 85 metų aukščiausiojo lyderio sūnus – yra vieninteliai kandidatai į įpėdinius, apie kuriuos kalbama. Konspiracinėje Irano politinėje kultūroje mažai kas patikės, kad E.Raisi mirtis buvo atsitiktinė.“

Izraelis jau paneigė prisidėjęs prie E.Raisi mirties. Tai pirmadienį agentūrai „Reuters“ pareiškė neįvardytas aukšto rango Izraelio pareigūnas.

Irano kariuomenė savo ruožtu nurodė ištirti prezidento sraigtasparnio katastrofos priežastis.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Aviakatastrofos, per kurią sekmadienį žuvo Irano prezidentas E.Raisi, priežastys kol kas neaiškios. Nors svarstoma, kad už jos gali stovėti kai kurios kitos šalys, nuo pradžių buvo kalbama apie itin prastas oro sąlygas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas