Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėnuo dar nesibaigė, bet jau suskaičiavo, kad JAV skyrė mažiausiai paramos Ukrainai

Besitęsiant Rusijos ir Ukrainos karui, internete nuolat dalijamasi nuomonėmis apie JAV skiriamą karinę paramą Kyjivui. Šį kartą keli lietuviai socialiniuose tinkluose paskelbė grafiką, kuris esą atskleidžia, kad Vašingtono parama sumažėjo daugiau nei 90 proc., bet šie skaičiai nesutampa su realybe.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „AP“/„Scanpix“

Skyrė mažiausiai pinigų?

Lietuviai tariasi pastebėję, kad, palyginus su praėjusiais metais, Jungtinių Valstijų parama Ukrainai smuko labai stipriai.

„Spalio mėnesį oficiali JAV pagalba Ukrainai sumažėjo 93,5 proc.! Grafike parodyta, kaip JAV finansavo nacistus (taip Rusijos propagandoje dažnai apibūdinami ukrainiečiai – red. past.) nuo operacijos pradžios“, – rašė vyras.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Platinamas grafikas su laike išdėstyta JAV parama Ukrainai nėra tikslus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Platinamas grafikas su laike išdėstyta JAV parama Ukrainai nėra tikslus

Kitas internautas pasidalijo tuo pačiu grafiku ir pakomentavo: „JAV karinė pagalba Ukrainai sumažėjo 93,5 proc., palyginti su tuo, kas buvo 2023 m. pirmąjį pusmetį.

„Ukraine Battle Map“ skambina pavojaus varpais – per visą Rusijos specialios karinės operacijos dėl Ukrainos demilitarizavimo ir denacifikavimo laikotarpį Ukraina gavo mažiausiai pinigų šių metų spalį, ir tendencija blogėja.“

Patikrinti šiuos skaičius gana sudėtinga, nes JAV Gynybos departamentas nepateikia lentelės, kurioje būtų nurodyta kiekvieną mėnesį skiriama parama. Tačiau, perskaičius kai kuriuos jų pranešimus, akivaizdu, kad šie skaičiai nesutampa.

Informacijos nėra

Visų pirma teigti, kad parama Ukrainai spalį buvo kur kas mažesnė, palyginus su pirmuoju pusmečiu, yra ankstoka. Šiuo įrašu lietuviai pasidalijo spalio 23 d. Tai reiškia, kad mėnuo dar net nepasibaigęs, dėl to kyla klausimas, ar apskritai toks grafikas jau galėtų būti sudaromas.

Internete paieškojus informacijos pagal šį konkretų skaičių – 93,5 proc. – ir raktažodžius „Ukraina“ bei „Jungtinės Valstijos“, neišmetama jokių patikimų straipsnių. Tikėtina, kad, jei tai būtų tiesa, apie tai jau būtų pranešusi amerikiečių, ukrainiečių ar net tarptautinė žiniasklaida.

Kaip informacijos šaltinis grafiko kairiajame apatiniame kampe nurodytas JAV Gynybos departamentas, bet jų interneto svetainėje tokio grafiko rasti nepavyko.

Matyti ir dar vienas neaiškus šaltinis pavadinimu „Ukraine_Map“, net nenurodyta, kurioje platformoje reikėtų jo ieškoti.

Pasinaudojus atvirkštine nuotraukų paieška, nepavyko rasti jokio patikimo šaltinio, kuriame būtų paskelbtas šis grafikas.

Ukrainos sausumos pajėgų nuotr./Šaudmenys
Ukrainos sausumos pajėgų nuotr./Šaudmenys

Juo daugiausia dalinosi „Twitter“ vartotojai (čia, čia, čia, čia) arba rusiški naujienų portalai.

Šaltinis – iš socialinio tinklo

Visgi po tolesnės paieškos galima rasti ir tikėtiną šio grafiko šaltinį socialiniame tinkle „X“ (buvęs „Twitter“). Panašus grafikas šioje paskyroje paskelbtas spalio 2 d., jis baigiasi rugsėju. Tad tikėtina, jog būtent šios paskyros savininkai ir sudaro bei viešina šiuos grafikus.

Norėdami palyginti, ar skaičiai atitinka tikrovę, ieškojome kitų grafikų, kuriuose Jungtinių Valstijų parama Ukrainai būtų skelbiama kas mėnesį, tačiau tokių rasti nepavyko.

„Washington Post“ paskelbtame grafike matyti, kaip išaugo JAV karinė pagalba nuo karo pradžios.

Šiame grafike nenurodyta, kiek tiksliai kiekvieną mėnesį skirta karinės paramos Ukrainai. Tačiau jame užfiksuoti kertiniai JAV paramos skyrimo momentai. Pavyzdžiui, pažymėta, kad nuo karo pradžios per metus JAV iš viso suteikė paramos už 31,8 mlrd. dolerių.

Suskaičiavome, kiek iš viso karinės paramos esą buvo skirta Ukrainai pagal „X“ platinamą grafiką. Šie skaičiai sutapo – gaunama tokia pati suma. Dėl to grafiką galima laikyti daugiau ar mažiau patikimu.

Skaičiai nesutampa

Grafike nurodyta, kad spalį JAV Ukrainai paaukojo vos 200 mln. dolerių. Gynybos departamento interneto svetainėje spalio 26 d. buvo paskelbtas pranešimas, kuriame pažymėta, kad paramos paketo vertė siekia 150 mln. dolerių.

Kiek anksčiau – spalio 11 d. – ten pat buvo pranešta, kad prezidento Joe Bideno administracija skiria 200 mln. dolerių vertės paramos paketą.

Aptariamas grafikas internete pasirodė spalio 22 d., kai vėlesnysis pranešimas dar nebuvo pasirodęs, tad gali būti, kad buvo įtrauktas tik pirmasis paramos paketas, dėl to nurodyta mažesnė suma.

Ukrainos sausumos pajėgų nuotr./Ukrainos karinė technika
Ukrainos sausumos pajėgų nuotr./Ukrainos karinė technika

Pranešimuose taip pat teigiama, kad JAV ir toliau teiks paramą Ukrainai: „Šis saugumo pagalbos paketas yra dar vienas akivaizdus ženklas, kad Jungtinės Valstijos ir toliau remia Ukrainos žmones Rusijos agresijos akivaizdoje.“

15min verdiktas: trūksta konteksto. Internete platinamo grafiko interpretacija netiksli. JAV Gynybos departamentas tokio grafiko neskelbia. Šios šalies skirta parama suskaičiuota ir už spalį, nors mėnuo dar nesibaigė. Šį mėnesį skirta daugiau paramos, nei paminėta grafike.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito