Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai riaušininkai į Kapitolijų ėjo kaip į ekskursiją, tad jokio šturmo nebuvo?

Prieš daugiau nei trejus metus įvykęs JAV Kapitolijaus šturmas tebekelia aistras ne tik už Atlanto, bet ir Lietuvoje. Socialiniuose tinkluose dalijamasi vaizdo įrašu iš Kongreso rūmų koridoriaus, kuriuo ramiai eina pavieniai žmonės, kaip esą įrodymu, kad neramumai buvo suvaidinti. Tokia išvada klaidinga – kitu metu vidaus kameros užfiksavo, kaip įniršusi minia veržiasi į pastatą.
Neramumai prie Kapitolijaus
Neramumai prie Kapitolijaus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šturmo pasekmės patvirtina, kad tai nebuvo ramus pasivaikščiojimas po parlamento rūmų koridorius. Per jį žuvo ar mirė penki žmonės, daugybė buvo sužeista, įskaitant 174 policininkus. Per kitus septynis mėnesius penki riaušininkus tramdę pareigūnai pakėlė ranką prieš save.

Daugiau nei 1,2 tūkst. žmonių sulaukė kaltinimų dėl vienokio ar kitokio vaidmens šturme. Vienos grupuotės lyderis už vadovavimą sąmokslui, kuriuo tikėtasi poste išlaikyti prezidento rinkimus pralaimėjusį Donaldą Trumpą, buvo pasiųstas į kalėjimą 22 metams. Iki šiol nuteisti maždaug 750 riaušininkų.

Atrodė kaip ekskursija?

„Štai taip vyko garsusis sausio 6 d. / J6 (angl. January 6) Kapitolijaus „šturmas“, kuriuos yra kaltinamas D.Trumpas…“ – taip vaizdo įrašą iš Kapitolijaus koridoriaus pristatė vienas „Facebook“ vartotojas.

Minutės trukmės klipas yra vaizdo įrašas, padarytas vidaus kamera. Jame matyti pasieniais išsirikiavę keli kariai ir kiti uniformuoti pareigūnai.

Pro juos ramiai vienas po kito eina žmonės. Iš jų aprangos – laisvalaikio drabužių, beisbolo kepuraičių ant galvos, JAV vėliavos spalvomis išmargintų šalikų kaukių – ir turimų daiktų, pavyzdžiui, vėliavos, galima spėti, kad tai buvo protestuotojai prieš rinkimų rezultatus.

Taip pat skaitykite: Ataskaita: FTB ir nacionalinis saugumas deramai neįvertino Kapitolijaus šturmo grėsmės

Jie koridoriumi žingsniuoja lyg išėję pasivaikščioti po miestą, kai kurie persimeta keliais žodžiais su kariais ir pareigūnais. Šie taip pat reaguoja ramiai, tad riaušėmis ar šturmu išties nekvepia.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Rodydamas vieną sceną iš 44 tūkst. valandų įrašų, „Facebook“ vartotojas aiškina, esą tokio Kapitolijaus šturmo, koks buvo rodomas žiniasklaidoje, nebuvo
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Rodydamas vieną sceną iš 44 tūkst. valandų įrašų, „Facebook“ vartotojas aiškina, esą tokio Kapitolijaus šturmo, koks buvo rodomas žiniasklaidoje, nebuvo

„Policija, apsauga, kariškiai, visi dalyvavo „sukilime“ ir puikiai atliko savo roles vaidinime, – toliau rašė „Facebook“ vartotojas. – Ir visas skirtumas tame, ką ir kaip parodė per TV ir ko neparodė, tik tiek.“

Įraše matyti du „TikTok“ paskyrų adresai: @farm_boy80 ir @bostonsant. Abiejose galima rasti tą patį vaizdo įrašą.

Pirmojoje įrašas, paskelbtas su sveikinimu „Su gimtadieniu, 6-ininkai (turint omeny šturmo datą)!“, peržiūrėtas beveik 16 tūkst. kartų. Komentatorių reakcija į vaizdą buvo panaši, kaip lietuvio „Facebook“ vartotojo: „Smagi ekskursija“, „Atrodo kaip ekskursija, ar ne?“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo fanatikai per riaušes prie Kapitolijaus Vašingtone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo fanatikai per riaušes prie Kapitolijaus Vašingtone

Antrojoje įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 33 tūkst. kartų. Bet čia publikuojama daugiau vidaus kamerų įrašų. Kai kuriuose klipuose užfiksuotas panašus vaizdas – pustuščiai koridoriai, tačiau kituose matyti vidun besibraunanti minia.

Paviešino naujas Atstovų Rūmų pirmininkas

Panašūs ir vaizdų iš 2021 m. sausio 6 d. įvykių paieškos rezultatai. Internete galima rasti įrašų, kuriuose situacija Kongreso rūmuose atrodo rami, koridoriais vaikšto tik pavieniai žmonės.

Tačiau absoliučioje daugumoje įrašų matyti neramumai – žmonių minia, susibūrusi aplink Kapitolijų, įvairiomis priemonėmis tramdoma policijos, besiveržianti vidun ar jau patekusi į pastatą.

Didžiuma įrašų pasirodė tik pernai lapkritį, praėjus kone trejiems metams po šturmo. Kaip žinoma, Atstovų Rūmus kontroliavę demokratai iš pradžių priešinosi, kad būtų paviešinti visi vidaus kamerų įrašai, argumentuodami, kad tai pakenktų Kapitolijaus komplekso saugumui.

Nepaisant to, tam tikri įrašai pateko į dokumentinius filmus apie tos dienos įvykius ir turėjo didelės reikšmės užpernai Sausio 6-osios komiteto surengtuose viešuose klausymuose.

VIDEO: Sausio 6-osios komiteto klausymai

„Tai buvo ne turistų apsilankymas Kapitolijuje“, – pabrėžė komiteto pirmininkas respublikonas Bennie Thompsonas. Gali būti, kad minėti komentarai „TikTok“ apie ekskursiją buvo replikos į šį teiginį.

Kai Atstovų Rūmuose vėl ėmė dominuoti respublikonai, jų pirmininkas Kevinas McCarthy suteikė tuomečiam „Fox News“ laidų vedėjui, žinomam melagienų platintojui Tuckeriui Carlsonui išskirtinę prieigą prie filmuotos medžiagos. Todėl buvo transliuojamas iškreiptas pasakojimas, kuris papiktino net kolegas respublikonus.

Bet pernai lapkritį Atstovų rūmų administracijos komitetas suteikė platesnę prieigą prie filmuotos medžiagos ir leido ją peržiūrėti žurnalistams, tam tikroms pelno nesiekiančioms grupėms, kaltinamiesiems riaušių byloje ir per jas nukentėjusiems asmenims.

„Šiandien tesiu savo pažadą Amerikos žmonėms ir visus sausio 6 d. įrašus pateikiu VISIEMS amerikiečiams“, – pernai lapkričio 17-ąją, nepraėjus nė mėnesiui nuo išrinkimo į postą, savo paskyroje „X“ paskelbė Atstovų Rūmų pirmininkas Mike’as Johnsonas.

Kitas „X“ vartotojas suskubo tą patį įrašą, kuriuo „Facebook“ pasidalijo lietuvis, palyginti su kitą dieną vykusių riaušių vaizdu, taip irgi darydamas prielaidą, kad nieko rimto Kapitolijuje nevyko.

44 tūkst. valandų įrašų buvo paskelbti tinklalapyje. Kai kuriuos įrašus suskubęs peržiūrėti „Business Insider“ žurnalistas Bryanas Metzgeris pasakojo „pamatęs dalykų, kurių anksčiau nematė, įskaitant šiurpą keliančias scenas, kai įstatymų leidėjai bėga dėl savo saugumo vieną tamsiausių dienų Amerikos istorijoje“.

15min verdiktas: trūksta konteksto. „Facebook“ paskelbta scena yra tik viena, užfiksuota 44 tūkst. valandų vidaus kamerų vaizdo įrašuose. Kituose klipuose matyti, kaip minia įniršusių žmonių veržiasi į Kapitolijų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas