Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai „Simpsonai“ dar 2000 m. išpranašavo Kamalos Harris dalyvavimą rinkimuose?

Animacinio serialo „Simpsonai“ kūrėjai tariamų savo pranašysčių sąrašą papildė dar viena – jie esą dar 2000-aisiais nuspėjo, kad Kamala Harris kandidatuos į JAV prezidentus. Bet tai tebuvo sutapimas – ji tik buvo apsirengusi tokios pačios spalvos švarką kaip Lisa Simpson, sėdėdama Ovaliniame kabinete.
Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą Kamalos Harris dalyvavimas prezidento rinkimuose dar 2000 m. buvo išpranašautas seriale „Simpsonai“
Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą Kamalos Harris dalyvavimas prezidento rinkimuose dar 2000 m. buvo išpranašautas seriale „Simpsonai“ / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Dėmesį patraukė drabužiai

Vos JAV lyderiui Joe Bidenui pranešus sprendimą nebesiekti perrinkimo ir paaiškėjus, kad tai bandys padaryti viceprezidentė K.Harris, socialiniuose tinkluose ėmė plisti jos portreto ir Lisos – vienos iš „Simpsonų“ herojės – koliažas.

Kažkas sugretino nuotraukas, nes galima demokratų kandidatė į prezidentus pasirodė panaši į Lisą, kuri ateityje – būdama 38-erių – tampa pirma JAV vadove moterimi. Seriale ji rodoma Ovaliniame kabinete, kuris formaliai yra prezidento darbo erdvė Baltuosiuose Rūmuose.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą Kamalos Harris dalyvavimas prezidento rinkimuose dar 2000 m. buvo išpranašautas seriale „Simpsonai“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą Kamalos Harris dalyvavimas prezidento rinkimuose dar 2000 m. buvo išpranašautas seriale „Simpsonai“

Viename kadre ji matoma apsirengusi mėlynai violetinį švarką ant pilkos palaidinės aukštu kaklu. Panašios spalvos paltą K.Harris vilkėjo duodama viceprezidentės priesaiką per J.Bideną inauguraciją 2021-ųjų sausį. Jos, kaip ir suaugusios Lisos, kaklą taip pat puošė perlų vėrinys, o ausis – priderinti auskarai.

Bet tai – vieninteliai moterų panašumai. Lisos palaidinė – pilka, K.Harris – mėlyna. Skirtingas ir jų gymis – Lisa yra baltaodė blondinė, tamsiaplaukė viceprezidentė – indės ir jamaikiečio dukra.

Tiesa, kai kuriuose koliažuose, kuriais dalijasi internautai, matyti ir kadras, kuriame Lisa su patarėjais kalbasi apie biudžeto krizę, paveldėtą iš Donaldo Trumpo. Nekilnojamojo turto magnatas, kaip žinoma, ėjo prezidento pareigas prieš J.Bideną ir galėjo išlikti jose, jei būtų laimėjęs pastaruosius rinkimus.

Taigi socialinių tinklų vartotojai pradėjo dalytis koliažu kaip įrodymu, esą „Simpsonai“ nuspėjo ir K.Harris dalyvavimą prezidento rinkimuose.

„Žmonės! „Simpsonų“ pranašystės veikia! Dar ne Joever (šis žodis padarytas iš dabartinio prezidento vardo Joe ir angliško žodžio ever – amžinai – red. past.)“, – džiūgavo „X“ vartotojas ar vartotoja.

Kiti tame pačiame socialiniame tinkle nurodė, jog dar 2000 m. kovo 19 d. seriale buvo nuspėta, kad K.Harris bus pirma JAV prezidentė moteris.

„Simpsonai“ suprato teisingai – vėl!!!“ – stebėjosi vienas „Facebook“ vartotojas.

Teisingai nuspėjo D.Trumpo prezidentavimą

Šis scena išties yra iš FOX animacinio serialo „Simpsonai“ 11-o sezono 17-o epizodo, pavadinto „Bartas į ateitį“ (Bart to the Future). Tai yra aliuzija į žinomo fantastinio filmo Back to the Future („Atgal į ateitį“) pavadinimą.

Ekrano nuotr. iš „X“/Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą Kamalos Harris dalyvavimas prezidento rinkimuose dar 2000 m. buvo išpranašautas seriale „Simpsonai“
Ekrano nuotr. iš „X“/Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą Kamalos Harris dalyvavimas prezidento rinkimuose dar 2000 m. buvo išpranašautas seriale „Simpsonai“

Apie tai rašė įvairios JAV ir kitų šalių žiniasklaidos priemonės („Newsweek“ ir „People“ portalai, NDTV.com). Epizode, kuris buvo parodytas 2000 m. kovo 19 d., pasakojama apie Simpsonų pirmagimio Barto, kuriam tuo metu buvo 10 metų, gyvenimą sulaukus keturiasdešimties (taigi 2030-iaisiais).

Nemažai dėmesio filmuke buvo skirta jo jaunesnei seseriai, tuo metu 38-erių. L.Simpson yra išrinkta, pasak jos, „pirma JAV prezidente heteroseksualia moterimi“.

Jos drabužiai epizode išties panašūs į tuos, kuriuos K.Harris vilkėjo po dviejų dešimtmečių per J.Bideno inauguraciją. Bet iš to negalima daryti jokių išvadų, nes daugiau išvaizdos panašumų nėra.

Seriale net nepaminėtas dabartinės viceprezidentės vardas, neužsiminta, kad JAV vadove gali tapti tokias pareigas einantis asmuo, nepateikta kitų detalių, kurios leistų kalbėti apie tikrą pranašystę.

Juoba kad tą patį violetinį švarką vilkinti „prezidentė“ L.Simpson lyginta ir su panašiai apsirengusia buvusia JAV pirmąja ledi bei valstybės sekretore Hillary Clinton, taip pat siekė prezidento posto, tik 2016 m., ir pralaimėjo D.Trumpui.

Tačiau galima pripažinti, kad jau 2000-aisiais, likus keliolikai metų iki rinkimų, buvo teisingai nuspėta šio verslininko pergalė. Tąmet jis taip pat turėjo minčių tapti prezidentu, bet planai nepavyko.

„Bartas į ateitį“ scenarijaus autorius Alas Jeanas pasidžiaugė tam tikra prasme numatęs ateitį.

„Simpsonų“ „pranašystė“. Didžiuojuosi būdamas jos dalimi“, – pasidalijęs panašiai apsirengusių Lisos ir K.Harris nuotraukomis, jis pakomentavo savo paskyroje „X“.

A.Jeanas žodį „pranašystė“ parašė kabutėse, taigi net jis pats nelaiko to ateities spėjimu.

Pranašysčių begalė, bet jos – tik sutapimai

„Simpsonų“ kūrėjai yra pagarsėję kaip ateities pranašautojai. Anksčiau minėta, kad „Simpsonuose“ buvo išpranašauta 15 ateities įvykių, kiti priskaičiuoja daugiau nei 30. Pavyzdžiui, jie esą numatė Rugsėjo 11-osios išpuolius, tai pat – kai kuriuos 2021 m. įvykius. Nemažai jų „pranašysčių“ yra paneigtos (čia, čia).

Nors daugelis ateities įvykių išties pasirodo panašūs į kai kuriuos serialo epizodus, pranašystėmis jų pavadinti negalima. Mat dažnai sutampa tik kai kurios detalės (kaip K.Harris atveju). Serialo scenarijus dažnai būna susijęs su įvairiomis aktualijomis, jame pasakojama apie įvykius, kurie neabejotinai įvyks netolimoje ateityje (pavyzdžiui, JAV prezidentė moteris).

Vida Press nuotr./Donaldas Trumpas „Simpsonuose“
Vida Press nuotr./Donaldas Trumpas „Simpsonuose“

Kartais satyra paverčiami jau įvykę dalykai (pavyzdžiui, pandemijos ar D.Trumpo laimėjimas rinkimuose – jis jau 2000 m. turėjo tokių ambicijų), todėl tiesiog atrodo, kad jie buvo išpranašauti.

Žemiau – kelios portalo 15min aprašytos „Simpsonų“ pranašystės:

Šūvis į Donaldą Trumpą jau apipintas legendomis: nuo režisūros iki „Simpsonų“ pranašystės

Simpsonai nuspėjo ir Kanados protestus? Ne, serialo kadrai buvo permontuoti

„Simpsonai“ vėl „pranašauja“, bet šį kartą kadras buvo sukurtas dirbtinio intelekto

Havajų gaisrai sukelti lazeriu, o tai numatė Simpsonai? Ne, tai – tik sąmokslo teorija

„Simpsonai“ nenumatė banko griūties – epizodas buvo priderintas prie 2023-iųjų įvykių

Dėl COVID-19 „kalti“ ir Simpsonai: ne, seriale pandemija nebuvo išpranašauta

15min verdiktas: satyra. Netiesa, kad „Simpsonų“ kūrėjai nuspėjo K.Harris dalyvavimą 2024 m. prezidento rinkimuose. 2000 m. parodytame epizode, kurio kadrais dabar dalijamasi kaip tikslia pranašyste, buvo rodoma prezidente ateityje tapusi Lisa, tačiau nebuvo jokių užuominų į dabartinę prezidentę. Tai, kad politikė ir serialo herojė buvo apsirengusios panašiai, tėra sutapimas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?