Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai skęstančio BMW vairuotojas Gretą Thunberg pasiuntė velniop?

Žemę šią vasarą kamuojant įvairiems gamtos kataklizmams, internete dalijamasi nuotrauka, kurioje matyti ant mašinos stiklo užklijuotas palinkėjimas „Greta, eik velniop!“. Galima spėti, kad jis adresuotas garsiajai klimato aktyvistei Gretai Thunberg. Tačiau vaizdą platinantys žmonės klysta dvigubai: ši nuotrauka viešumoje pasirodė jau prieš porą metų, kai vakarų Vokietiją buvo užklupę didžiuliai potvyniai, o ant nufotografuoto automobilio tokio lipduko apskritai nebuvo – frazė prirašyta kompiuteriu.
Potvynis Vokietijoje
Potvynis Vokietijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Platina siaučiant gaisrams

Žiniasklaidoje ir socialinėse medijose naujienas apie gaisrus Graikijoje pakeitė panašūs pranešimai iš Havajų. Įvairios šalys ir organizacijos kone kasdien skelbia naujus nacionalinius bei pasaulinius karščio ir net žemiausios temperatūros rekordus.

Taip pat skaitykite: Ar delno dydžio kruša vidurvasarį tikrai reiškia, kad klimatas nesikeičia?

Šiaurės Italiją neseniai po kaitros užklupo kone delno dydžio kruša, kiek anksčiau jos rytinė pakrantė išgyveno neregėtą potvynį.

Panašių stichijų praėjusią savaitę sulaukė ir Lietuva: didelėje šalies dalyje siautė audros, stipraus vėjo išverstas medis nusinešė moters gyvybę, buvo padaryta didelės materialinės žalos, pajūrio gatves užpylė intensyvaus lietaus vanduo.

Šių naujienų kontekste nuotrauka, kurioje matyti iki pusės į vandenį paniręs automobilis BMW ir ant jo galinio stiklo tarytum užklijuotas necenzūrinis užrašas „Fuck you Greta!“ (angliškai reiškiantis maždaug „Greta, eik velniop!“) patraukia dėmesį.

Nuo praėjusios savaitės juo aktyviai dalijamasi socialiniame tinkle „Twitter“. Internautai kadrą platina su analogiškomis replikomis ir be išsamesnių komentarų: „Ne, tu eik“, „Ir Greta tarė: „Tu stipriau, po šimts!“ (čia turima omeny tiesioginė žodžio fuck reikšmė – dulkinti) ar be papildomų komentarų.

Kai kurie įrašai peržiūrėti po 80 tūkst, ar net 300 tūkst. kartų.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Ant mašinos stiklo tariamai užklijuoto lipduko, kuriame Gretai siūloma eiti velniop, nuotrauka paplito lyg virusas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Ant mašinos stiklo tariamai užklijuoto lipduko, kuriame Gretai siūloma eiti velniop, nuotrauka paplito lyg virusas

Ir pačią nuotrauką, ir komentarus prie jos galima interpretuoti įvairiai. Pavyzdžiui, kad pusiau paskendęs automobilis rodo, esą kova su klimato kaita – beprasmė, kad tokios gamtos katastrofos, kaip potvyniai, vyksta, nepaisant aktyvistų protestų ir taikomų priemonių.

Kai kurie komentatoriai net aiškino, esą tai esanti karma. Esą vairuotojas pasipiktino G.Thunberg kova su klimato pokyčiais ir taip jam buvo atkeršyta.

Tačiau šis vaizdas nesusijęs nė su vienu iš pastaruoju metu vykusių ekstremalių orų reiškinių. Mat kadras socialiniuose tinkluose platinamas jau ilgą laiką.

Pavyzdžiui, vienas „Twitter“ vartotojas juo dalijosi jau pernai vasarį. Bet ir šis internautas šiek tiek „vėlavo“ – nuotrauka plinta jau gerus metus – nuo 2021-ųjų liepos.

BMW skendo Vokietijoje

Tačiau tokio vandens apsemto BMW, ant kurio galinio stiklo užklijuotas užgaulus užrašas, niekas nenufotografavo. Nuotrauka buvo pakeista pasitelkus redagavimo programą. Į tai dėmesį atkreipė jau patys internautai.

Atvirkštinė vaizdų paieška nuveda ir prie originalaus kadro. Fotografiją 2021 m. liepos 16 d. publikavo Vokietijos bulvarinis laikraštis „Bild“. Jos autorius – fotografas Davidas Youngas.

Ekrano nuotr. iš bild.de/Tikroji BMW nuotrauka, kurią padarė fotografas Davidas Youngas ir kurią publikavo Vokietijos leidinys „Bild“
Ekrano nuotr. iš bild.de/Tikroji BMW nuotrauka, kurią padarė fotografas Davidas Youngas ir kurią publikavo Vokietijos leidinys „Bild“

Jo padarytame kadre matyti taip pat iš dalies apsemtas BMW, bet ant jo nematyti jokio lipduko – nei su palinkėjimu Gretai, nei kokio nors kitokio.

Šiuo ir įvairiais kitais apsemtų mašinų bei gatvių vaizdais buvo iliustruotas „Bild“ straipsnis pavadinimu „Kas sumokės už automobilio sugadinimą?“

BMW, laikraščio teigimu, buvo apsemtas per potvynį vakarų Vokietijoje esančio Vupertalio priemiestyje Bejenburge.

„Twitter“ tuo pačiu metu buvo publikuota to paties automobilio nuotrauka kitu kampu ir su platesne panorama. Čia ant stiklo taip pat nematyti jokio lipduko.

Kad platinama pakeista nuotrauka, jau 2021 m. įspėjo CNN žurnalistas Danielis Dale’as, parašęs apie tai straipsnį.

Jis atkreipė dėmesį, kad melagiena apie neegzistuojantį lipduką buvo platinamas įvairiomis kalbomis: vokiškai, itališkai, portugališkai, švediškai, angliškai.

Lipdukų, kuriais panašiai kritikuojama G.Thunberg ir šaipomasi jos pastangų kovoti su klimato pokyčiais, išties yra, juos kai kurie vairuotojai Europoje tikrai užsiklijavo ant mašinų. Tačiau, net jei buvo sukurtas konkrečiai toks lipdukas, ant nuotraukoje matomos mašinos fotografavimo metu jo nebuvo.

Potvyniai skandino 2021-aisiais

Kadras su pusiau paskendusiu BMW ir tariamai ant jo užklijuotu palinkėjimu G.Thunberg ėmė plisti, kai vidurvasarį prieš porą metų Vidurio ir Vakarų Europoje kilo potvyniai.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Patys internautai atskleidė, kad skęstančio BMW nuotrauka buvo pakeista
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Patys internautai atskleidė, kad skęstančio BMW nuotrauka buvo pakeista

Vokietijoje, Belgijoje, Nyderlanduose ir kitur jie prasidėjo po rekordinių karščių ir stiprių liūčių. Upėms išsiveržus iš krantų ir nuotekų sistemoms sunkiai susidorojant su kritulių pertekliumi, žuvo apie 250 žmonių, vien Vokietijoje – 196.

15min verdiktas: pakeista nuotrauka. Šis automobilis tikrai buvo beveik apsemtas vandens per potvynį, bet tai įvyko ne pastaruoju metu, o 2021 m. Be to, ant jo galinio stiklo nebuvo lipduko, kuriame Gretai (greičiausiai kovotojai su klimato kaita G.Thunberg) siūloma eiti velniop – dienraščio „Bild“ publikuota nuotrauka buvo pakeista kompiuteriu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas