Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai talibai užėmė sukilėlių tvirtove virtusį Pandžšyro slėnį?

Talibanas skelbia užėmęs ir „išlaisvinęs“ Pandžšyro slėnį, kuriame po vyriausybės Kabule žlugimo įsitvirtino prieš šį judėjimą kovojantys sukilėliai. Tačiau nuotraukos, vaizdai ir liudijimai iš šio regiono liudija, kad talibai smarkiai perdeda – dėl slėnio kontrolės jiems dar teks kovoti, ir ilgai.
Talibano kovotojai Pandžšyro slėnyje
Talibano kovotojai Pandžšyro slėnyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Socialiniuose tinkluose Talibanas paskelbė nuotraukų, kuriose matomi prie Pandžšyro gubernatoriaus komplekso vartų stovintys kovotojai, o judėjimo atstovas Zabihullah Mujahidas pareiškė: „Po šios pergalės mūsų šalis visiškai ištraukta iš karo liūno.“

Dar viename įraše matyti, kaip talibai Pandžšyro provincijos sostinėje Bazarake kelia judėjimo vėliavą. Vienas kovotojų vadas taip pat pasakoja, kad mieste „draugai“ iš kitų Afganistano regionų vykdo valymo operacijas.

Vis dėlto yra ir iškalbingas įrašas, kuriame talibai ragina žmones „nusileisti nuo kalnų“. Būtent sunkiai pasiekiamose aukštumose įsitvirtinę sukilėliai iš vadinamojo Nacionalinio pasipriešinimo fronto (NRF), kuriems vadovauja Ahmadas Massoudas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ahmadas Massoudas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ahmadas Massoudas

Kai kurių analitikų teigimu, šie sukilėliai pasiekę tokias vietoves, iš kurių juos iškrapštyti bus be galo sunku. Tiesą sakant, Pandžšyro slėnio niekas nebuvo užėmęs dar nuo sovietų invazijos laikų – daugiau nei keturis dešimtmečius.

„Užėmė tuščią biurą ir kelią“

NRF atstovas pirmadienio rytą paneigė, kad svarbioji provincija krito. Judėjimas tviteryje pranešė: „Talibano teiginiai apie Pandžšyro užėmimą melagingi. NRF pajėgos yra visose strateginėse pozicijose ir tęsia kovą. Mūsų kova tęsis, kol triumfuos teisingumas ir laisvė.“

Nepriklausomas žurnalistas Natiqas Malikzada irgi paaiškino, kad Pandžšyras yra slėnis, kuriame yra vienintelis kelias.

„Šis kelias driekiasi iki pat slėnio pabaigos ir yra vadinamas pagrindinio slėnio keliu. Kitaip tariant, prie pagrindinio slėnio yra prilipę dar dešimtys kitų slėnių. Visa tai iš oro atrodo kaip medžio šaknys“, – teigė N.Malikzada.

Pandžšyro gubernatoriaus biuras ir kompleksas yra įsikūręs būtent šiame pagrindinio slėnio kelyje. Jį ir užėmė talibai.

Sovietų Sąjungos kariai šiuo keliu žengė ir užimti Pandžšyrą bandė devynis kartus per devynerius metus – visus sykius jie nieko nepešę traukėsi

„Kiti slėniai nė kiek nepaliesti ir sukilėliai juose toliau kaunasi. Galima sakyti, kad Talibanas iki šiol nieko neužėmė – tik tuščią kompleksą ir kelią.

Jei talibai nori užimti Pandžšyrą, jiems reikės kautis dar dešimtis kartų, kad užimtų kiekvieną iš šių mažesnių slėnių. Priminsiu, kad Sovietų Sąjungos kariai šiuo keliu žengė ir užimti Pandžšyrą bandė devynis kartus per devynerius metus – visus sykius jie nieko nepešę traukėsi“, – aiškino žurnalistas.

Jo teigimu, Talibanas, skelbdamas pergalę po to, kai užėmė „tuščią biurą ir kelią“, elgiasi kvailai: „Talibanas turėjo šansą priimti Ahmedo Massoudo pasiūlymą dėl taikos, bet jie pasirinko karą. Situacija tokia, kad kils tikras karas.“

Atsilaikyti bus labai sunku

A.Massoudas – legendinio su sovietais ir talibais kovojusių partizanų vado Ahmado Shaho Massoudo sūnus, Pandžšyre vadovaujantis vietos kovotojams ir į slėnį pasitraukusiems buvusiems Afganistano saugumo pajėgų nariams.

Kai kuriems stebėtojams pasirodė kiek keista, kad A.Massoudas ilgai nereagavo į Talibano pranešimus apie tariamą pergalę Pandžšyre, nors prieš tai feisbuke pareiškė, jog nori susitarti dėl „tvarios taikos“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibanui besipriešinantys kovotojai Afganistano Pandžšyro slėnyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibanui besipriešinantys kovotojai Afganistano Pandžšyro slėnyje

Negana to, pranešta, kad per naujausias kovas žuvo A.Massoudo atstovas Fahimas Dashty, garsus Afganistano žurnalistas, ir generolas Abdul Wudodas Zara.

Vis dėlto pirmadienį apie pietus A.Massoudas išplatino 19 minučių trukmės audioįrašą. Jis paneigė, kad Pandžšyras užimtas, ir apkaltino Pakistano pajėgas padedant talibams ir bombarduojant slėnį.

A.Massoudas pareiškė, kad Pakistanas „tiesiogiai“ atakuoja afganistaniečius Pandžšyre, o tarptautinė bendruomenė ignoruoja šias skerdynes. Jis tviteryje pasidalino esą numušto Pakistano karinių oro pajėgų naikintuvo nuotrauka.

Sukilėlių vadas pridūrė, kad nepasiduos, ir netrukus paskelbė, kad NRF atsiėmė aukščiau minimą gubernatoriaus kompleksą pagrindinio slėnio kelyje.

NRF sukilėlių tėra keli tūkstančiai, o su tokio dydžio pajėgomis pasipriešinti Talibanui bus labai sunku.

„Talibai įrodė, kad nepasikeitė. Jie nėra afganistaniečiai. Jie yra prašalaičiai, dirbantys kitiems prašalaičiams ir norintys izoliuoti Afganistaną. Visi afganistaniečiai turėtų jiems priešintis. Rezistencija vis dar gyva“, – kalbėjo A.Massoudas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibanui besipriešinantys kovotojai Afganistano Pandžšyro slėnyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibanui besipriešinantys kovotojai Afganistano Pandžšyro slėnyje

Kita vertus, drąsūs žodžiai kažin ar atitinka realybę – NRF sukilėlių tėra keli tūkstančiai, o su tokio dydžio pajėgomis pasipriešinti Talibanui, kuris perėmė nemažai amerikietiškos karinės technikos, bus labai sunku.

„Manau, kad NRF derėsis, o ne kovos iki galo. Pandžšyre labai sunku kovoti, bet Talibanas kontroliuoja penkias aplinkines provincijas, todėl nematau šansų NRF apsisaugoti taktine prasme“, – „The Daily Telegraph“ teigė buvęs Afganistano specialiųjų pajėgų vadas, generolas Khodaidadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas