Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai Ukrainoje trečiokus mokys, kaip išsirinkti lytinę orientaciją?

Vienas pagrindinių rusų propagandos tikslų – įtikinti Ukrainą puolančios šalies piliečius, esą kovojama ne prieš taikius kaimynus, o už „tradicines vertybes“ bei šeimos išsaugojimą. Tam pasitelkta dar viena melagiena – bandoma įtikinti, neva Ukrainoje trečiokams pradėti leisti vadovėliai, kurie mokys, kaip tinkamai pasirinkti lytinę orientaciją.
Ukrainoje trečiokams tariamai siūlomas vadovėlis
Ukrainoje trečiokams tariamai siūlomas vadovėlis / Ekrano nuotr.

Prokremliška Rusijos žiniasklaidos priemonė „Tsargrad“ (rus. „Царьград“) išplatino informaciją, kad Ukrainos mokyklose trečiokams pradedamas dėstyti dalykas „Lyčių įvairovė ir seksualinės orientacijos pagrindai“.

Platinant šią žinutę prie įrašų socialiniuose tinkluose pridedama trečiokams skirto vadovėlio viršelio, kuriame vaikai vaizduojami LGBTQ+ vėliavos fone, nuotrauka.

Kai kuriose tariamo viršelio versijose ant paveikslėlio uždėtas dar ir Ukrainos herbas.

Išplatintoje vadovėlio nuotraukoje matyti, kad vadovėlio autorė – N.M. Burynska.

Nina Mykolaivna Burynska buvo ukrainiečių pedagogė, chemijos vadovėlių autorė. Ji mirė 2017 m., tačiau tarp jos parašytų vadovėlių nėra jokios knygos apie lyčių įvairovę ar lytinę orientaciją.

Suklastotas programos lapas

Kartu su tariamo vadovėlio viršelio nuotrauka platinamas dokumentas, kuriame vaizduojamas mokomojo dalyko programos aprašas, patvirtintas Kyjivo 1-ojoje mokykloje (Школа І-ІІІ ступенів № 1 м. Києва).

Tačiau mokyklos interneto svetainėje paskelbtoje 2023-2024 mokslo metų mokymo programoje nėra panašaus dalyko.

Lytinis švietimas Ukrainos mokyklose nėra dėstomas, nors atskiri dalykai – biologija ir sveikatos pagrindai – apima temas, susijusias su reprodukcine sveikata, seksu ir santykiais.

Kai kurie internautai puolė tvirtinti, kad seksualinės orientacijos pagrindų dalyką trečiokams planuojama dėstyti vietoje anksčiau mokyklose buvusios rusų kalbos, tačiau tai nėra tiesa.

Unsplash.com nuotr./LGBTQ+ asmenys visame pasaulyje vis aktyviau gina savo teises
Unsplash.com nuotr./LGBTQ+ asmenys visame pasaulyje vis aktyviau gina savo teises

Reikalauja lytinio švietimo

Praėjusių metų pradžioje Ukrainos prezidento interneto svetainėje buvo paskelbta peticija dėl privalomo lytinio švietimo įvedimo į Ukrainos švietimo sistemą. Ji sulaukė reikiamo balsų skaičiaus – 25 tūkst.

Vėliau, balandžio 13 d., Ukrainos prezidentas atsakė į peticiją. Į kreipimąsi atsakė ir Ukrainos švietimo ir mokslo ministerija.

Švietimo ir kultūros ministerijos Ikimokyklinio, mokyklinio, pomokyklinio ir inkliuzinio ugdymo direkcijos vadovas Olegas Jeresko pareiškė, kad lytinis švietimas yra įtrauktas į privalomųjų mokomųjų dalykų „Aš tyrinėju pasaulį“ (1-4 klasėse), „Sveikatos pagrindai“ / „Sveikata, gera savijauta, saugumas ir gerovė“ (5-9 klasėse), „Biologija“ (8-11 klasėse) turinį.

Švietimo ir kultūros ministerijos vadovas Oksen Lisovyi pripažino, kad pokyčiai būtini, teigdamas, kad „planuojama įgyvendinti atskirą lytinio ugdymo kursą, kuriame bus atsižvelgta į Europos šalių patirtį įgyvendinant lytinio ugdymo programas“.

Tačiau nei vienas iš ministerijų atstovų neužsiminė apie tai, kad mokyklose ketinama mokyti lyčių įvairovės ir seksualinės orientacijos pagrindų.

„Shutterstock“/LGBT bendruomenė
„Shutterstock“/LGBT bendruomenė

15min verdiktas: melas. Tokio dalyko Ukrainos mokyklose nemokoma.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas