Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai vaikų darželyje Vokietijoje planuota įrengti kambarį masturbacijai?

Socialinius tinklus žaibiškai aplėkė naujiena, kurią itin pamėgo kartoti rusų propagandininkai. Pasakojama neva viename Vokietijos vaikų darželių buvo planuota įkurti atskirą kambarį, kad mažamečiai galėtų „patenkinti savo lytinę aistrą“. Tačiau realybė kiek kitokia.
Vaikai
Vaikai / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Patikrinta 15min

Žinutes apie tai, kad „supuvusiuose Vakaruose“ esą mažamečių seksualizacija pasiekė tokį lygį, kad net susiruošta įkurdinti „kambarį masturbacijai“, ėmė platinti Rusijos žiniasklaida ir interneto forumai.

Publikacijas apie tai paskelbė naujienų portalai mk.ru, gazeta.ru, eadaily.ru ir kiti.

Šių publikacijų autoriai remiasi straipsniu, pasirodžiusiu Vokietijos tabloide „Bild“.

Išties – 2024 m. sausio 12 d. bulvarinio leidinio svetainėje buvo paskelbta publikacija sensacinga antrašte „Vaikų darželis pasiūlė vaikams vietą masturbacijai“.

Unsplash.com nuotr./Vaikų darželis
Unsplash.com nuotr./Vaikų darželis

Pateikė savo koncepciją

Tekste rašoma, kad Vokietijos Kerpeno mieste esančiame Šv. Roko vaikų darželio interneto svetainėje buvo paskelbta ugdymo įstaigos lytinio švietimo koncepcija.

Pasak „Bild“, nors ji jau patraukta iš viešumos, žurnalistai išsaugojo ekranų nuotraukas (angl. screenshot). Tačiau skaitytojams pateikia tik vieną jų.

Paviešintoje koncepcijos teksto ištraukoje teigiama: „Vaikams leidžiama eiti į saugią erdvę pagal jų poreikius, kad jie galėtų atsiverti ir patenkinti savo fizinius poreikius (tai draudžiama daryti viešose vietose ir kitų žmonių akivaizdoje)“.

Kitoje pastraipoje rašoma: „Mes aiškiai identifikuojame intymias kūno dalis kaip varpą ir makštį“, ir „vaikai persirenginėja saugioje erdvėje, privačiai ir nestebimi kitų žmonių (visada užtikrinamas vaikų ir suaugusiųjų privatumas ir paisoma asmeninių ribų)“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaikų darželis (asociatyvi nuotr.)
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaikų darželis (asociatyvi nuotr.)

Toliau „Bild“ žurnalistai cituoja minėtą koncepciją, tačiau nepateikia ekrano nuotraukų:

„Kai mažas vaikas žaidžia su savo lytiniais organais ir liečia juos, patirdamas malonumą, jis nieko nežino apie socialinius tabu, apie tai, kokie veiksmai yra nepriimtini, jau nekalbant apie tai, kad tai, ką jis daro [viešumoje], laikoma nepadoriu ar nešvariu elgesiu“.

Pažymima, kad „nederėtų barti vaiko už masturbaciją, nes jis gali susidaryti nuomonę, kad jo kūne yra kažkas blogo ar netinkamo“.

Kambario masturbacijai neplanavo

„Bild“ straipsnyje pažymima, kad miesto administracijos atstovai, komentuodami situaciją, sutiko, kad lytinio švietimo koncepcija išties buvo publikuota darželio svetainėje, tačiau teigė, kad jokių kambarių vaikų masturbacijai neplanuota įrengti.

Lytinio ugdymo koncepcija nėra vieno darželio iniciatyva, apie tai taip pat rašoma „Bild“ straipsnyje – nurodyta, kad Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje tokį planą privalo pateikti kiekvienas vaikų darželis.

Kad lytinio švietimo programas turi parengti visi darželiai, buvo paskelbta ir oficialioje miesto administracijos paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“.

Oficialiame miesto komentare teigiama, kad kelios jaunimo gerovės tarnybos ir Kelno arkivyskupijos atstovai apžiūrėjo vaikų darželį.

Miesto atstovai pareiškė, kad priekaištų ugdymo įstaigai nėra, nors patarė atidžiau peržvelgti programos tekstą, kad ateityje nekiltų dviprasmybių.

Unsplash.com nuotr./Vaikų darželis
Unsplash.com nuotr./Vaikų darželis

15min verdiktas: iš dalies melas. Vokietijos vaikų darželyje nebuvo įrengta ar planuota įrengti kambarių vaikų masturbacijai. Ugdymo įstaigos lytinio švietimo koncepcijoje teigiama, kad vaikai neturėtų būti baudžiami ar gėdinami už savo kūno tyrinėjimą. Taip pat akcentuota, kad jei vaikas rodo susidomėjimą masturbacija, tai turėtų būti daroma uždarose erdvėse, o ne viešai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas