Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai VISA mokėjimų sistema grįžta į Rusiją?

Prasidėjus karui Ukrainoje Rusiją paliko daugybė bankų, taip pat ir mokėjimo sistemos VISA bei „Mastercard“. Tačiau pastaruoju metu rusai džiūgauja: tvirtinama, esą VISA rado būdą kaip galėtų grįžti ir jau netrukus jų kortelės vėl galios užsienyje. Tačiau džiaugtis dar anksti.
VISA kortelė
VISA kortelė

VISA grįžta į Rusiją: bendrovė užregistravo prekės ženklą, susijusį su kriptovaliutų ir bankininkystės paslaugomis.

Žiniasklaida teigia, kad bendrovė planuoja grįžti į Rusiją, nes nenori prarasti Rusijos rinkos“, – tvirtinama platinamoje žinutėje.

Kaip „įrodymą“ propagandininkai pateikia informaciją, kad bendrovė pateikė prašymą „Rospatent“ atnaujinti savo prekių ženklus, skirtus bankų paslaugoms ir kriptovaliutai Rusijoje.

Shutterstock nuotr./„Visa“ mokėjimų sistema
Shutterstock nuotr./„Visa“ mokėjimų sistema

Pasitraukė po agresijos pradžios

Mokėjimo sistema VISA 2022 m. kovo pradžioje paskelbė pasitraukianti iš Rusijos rinkos – visos VISA kortelės nustojo veikti Rusijoje, o Rusijos piliečiai neteko galimybės jomis atsiskaityti ir užsienyje.

„Esame priversti imtis veiksmų po Rusijos neišprovokuotos invazijos į Ukrainą ir nepriimtinų įvykių, kurių liudininkais tapome“, – bendrovės sprendimą komentavo „Visa Inc.“ tuometinis pirmininkas ir vykdomasis direktorius Alas Kelly.

„Apgailestaujame dėl to, kokį poveikį tai turės mūsų gerbiamiems kolegoms, klientams, partneriams, prekybininkams ir kortelių turėtojams, kuriuos aptarnaujame Rusijoje. Šis karas ir tebesitęsianti grėsmė taikai ir stabilumui reikalauja, kad reaguotume vadovaudamiesi savo vertybėmis“, – pridūrė jis.

Rusijos viduje mokėjimai dabar vykdomi per Centrinio banko išplėtotą Nacionalinę mokėjimo kortelių sistemą (NMKS) – būtent ji leidžia „Mir“ mokėjimo kortelę.

NMKS Rusijoje pradėjo veikti po Krymo aneksijos. Dėl jos jau daugelį metų veikia mokėjimo sistema aneksuotame Kryme: mokėjimo kortelėmis, kurios buvo išleistos vietiniuose bankuose, galima atsiskaityti Rusijos viduje, tačiau pusiasalio gyventojai negali užsisakyti prekių iš užsienio internetinių parduotuvių arba atsiskaityti jomis užsienyje.

Pažeistų sankcijas

Tačiau žinia, kad VISA grįžta į Rusijos rinką, yra melas.

Visų pirma, bendrovė apie šį sprendimą nepranešė ir nei viename oficialiame jos komunikacijos kanale nėra informacijos apie tai.

Antra, mokėjimo sistema neturi teisinės galimybės grįžti į Rusiją dėl JAV taikomų sankcijų.

Dėl sankcijų VISA privalo sustabdyti kelių Rusijos finansų bendrovių, įskaitant šalies centrinį banką ir antrą pagal dydį šalies finansų įstaigą VTB banką, prieigą prie savo tinklo.

Todėl grįžimas į Rusijos rinką būtų tiesioginis JAV sankcijų pažeidimas.

Grįžti nesiruošia

Prekių ženklų atnaujinimas, kurį VISA iš tiesų atliko Rusijoje, yra standartinė praktika, skirta išsaugoti bendrovės teisę naudoti tam tikras technologijas ir savo prekės ženklą bei logotipą šalyje.

Anksčiau taip elgėsi ir kitos tarptautinės bendrovės, pavyzdžiui, „Coca Cola“ ir „Starbucks“. Tuo metu propagandininkai taip pat skleidė panašią dezinformaciją apie kavinių tinklo sugrįžimą į Rusijos rinką.

15min verdiktas: melas. VISA nesiruošia grįžti į Rusiją, nes taip pažeistų JAV sankcijas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito