Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar Ukraina keičiasi? Šalies žmones pribloškė politikų turto deklaracijos

Ukrainiečiai pirmadienį pagaliau galėjo pažvelgti į valstybės pareigūnų elektronines turto deklaracijas. Tai, ką jie išvydo, turėjo juos priblokšti – pasirodo, įtakingiausi šalies politikai namuose laiko didžiules sumas grynųjų, ginklų kolekcijas ir net Faberge kiaušinių, rašo „The Guardian“.
Ukrainos politikai namuose laiko didžiules sumas grynųjų JAV doleriais ir eurais
Ukrainos politikai namuose laiko didžiules sumas grynųjų JAV doleriais ir eurais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Korupcija

Įpykę ukrainiečiai prieš dvejus metus nuvertė prezidentą Viktorą Janukovyčių ir baisėjosi jo sukauptais turtais rezidencijoje už Kijevo. Jie tikėjosi, kad nauja vadžia reikš naują, švarų lapą Ukrainos istorijoje.

Bet dabar, vyriausybės pareigūnams paskelbus viešas turto deklaracijas, jų turinys leidžia pagrįstai įtarti, kad naujasis elitas ne ką geresnis.

Deklaracijas visi pareigūnai privalėjo pateikti iki sekmadienio vakaro, o tuomet ir paaiškėjo, kurie politikai turi daugybę prabangių laikrodžių, kurie puikuojasi Faberge kiaušiniais, o kurie – didelėmis šaunamųjų ginklų kolekcijomis. Vienas politikas pranešė esantis vienos bažnyčios savininkas.

Didžiausią šoką vis dėlto sukėlė žinia, kiek daug grynųjų turi Ukrainos politikai.

Antai premjeras Volodymyras Groismanas pranešė namuose laikantis 1,2 mln. JAV dolerių ir 460 tūkst. eurų. Kiek mažesnėmis, bet irgi šimtatūkstantinėmis sumomis disponuoja ir daug kitų pareigūnų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ukrainos premjeras Volodymyras Groismanas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ukrainos premjeras Volodymyras Groismanas

„Visi tiesiog priblokšti – mūsų šalyje yra tiek daug grynųjų“, – teigė Kristina Berdynskych, žurnalistė, jau daug metų rašanti apie korupciją Ukrainos politikoje ir versle.

Turtas – ne tik pinigai. Pavyzdžiui, opozicijos atstovas Michailas Dobkinas informavo apie 1780 vyno butelių, o o Ukrainos valstybinės fiskalinės tarnybos vadovas Romanas Nasirovas su žmona turi daug šveicariškų laikrodžių, deimantų, kailinių. Aišku, ir daugiau nei 2 mln. dolerių grynaisiais.

Ukrainos valstybinės fiskalinės tarnybos vadovas Romanas Nasirovas su žmona turi daug šveicariškų laikrodžių, deimantų, kailinių.

Apžvalgininkai jau pastebėjo: kažin ar paprasti ukrainiečiai gali tikėti, kad Ukrainos grivina atsities, jei net nacionalinio banko vadovas santaupas laiko doleriais.

Deklaracijose apskritai apstu įdomybių. Ten – ir nacistinės Vokietijos laikų SS durklas, ir viduramžių religinės ikonos. Parlamentaras Anatolijus Matvijenka skelbia turintis bažnyčią.

„Taip pat itin stebina visko perteklius. Net jei kas nors gerai gyvena, man, pavyzdžiui, neaišku, kam valstybės pareigūnui reikia 10 brangių laikrodžių, 30 žemės sklypų ir asmeninės koplyčios“, – tvirtino K.Berdynskych.

2014-ųjų Maidano revoliucionieriai reikalavo užsmaugti šalį alinančią korupciją. Jos simboliu tapo V.Janukovyčiaus rezidencija, kur buvo įrengtas zoologijos sodas ir mėtėsi paauksuotos golfo lazdos.

„Scanpix“ nuotr./Viktoro Janukovyčiaus rezidencija
„Scanpix“ nuotr./Viktoro Janukovyčiaus rezidencija

Dabartinis prezidentas Petro Porošenka – milijardierius verslininkas. Bet jis 2014-aisiais pažadėjo išvalyti politiką nuo korupcijos. Vis dėlto kritikai teigia, kad reformos jau seniai įstrigusios.

Elektroninių deklaracijų sistemos iš Ukrainos reikalavo Europos Sąjunga – tai viena priemonių, kurias Kijevui reikia įgyvendinti norint užsitikrinti bevizį režimą su Bendrija.

„Ukraina žengė svarbų žingsnį atsisveikindama su korupcija. Šios deklaracijos – be galo svarbios, visa Europa turėtų sveikinti šį sprendimą“, – teigė buvęs NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas, kuris dabar dirba P.Porošenkos patarėju.

Pats P.Porošenka irgi džiaugėsi „išties istoriniu įvykiu“. Tačiau pačioje šalyje entuziazmo kur kas mažiau – vienas skiltininkas Ukrainos politikus pavadino „moraliniais degeneratais“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka Aukščiausiojoje Radoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka Aukščiausiojoje Radoje

Šalyje, kur vidutinis mėnesio atlyginimas siekia vos 144 eurus, žmonėms tikrai skauda dėl politikų deklaracijose tviskančių turtų – taip tik pabrėžiama didžiulė atskirtis tarp elito ir paprastų ukrainiečių, kurie skursta.

Be to, pykstama ir dėl to, kad tūkstančiai ukrainiečių šaukiami į kariuomenę ir už itin kuklias algas rizikuoja savo gyvybe rytiniame Donbaso fronte.

Analitikams labai įdomu, ar deklaracijas imsis nagrinėti su korupcija formaliai kovojančios šalies institucijos.

Dabar analitikams labai įdomu, ar deklaracijas imsis nagrinėti su korupcija formaliai kovojančios šalies institucijos.

„Tiesiog neįtikėtina, kiek daug informacijos dabar turime. Kaip žurnalistė anksčiau apie tai negalėjau net pasvajoti. Kai kurie deputatai paskelbė ir savo ofšorinių kompanijų pavadinimus.

Tad bus įdomu pažiūrėti, ką darys Nacionalinis antikorupcijos biuras, – svarstė K.Berdynskych. – Kiti parlamentarai neatskleidė visiškai nieko ir teigė, kad neturi nei sąskaitų bankuose, nei grynųjų. Kad gyvena tik iš oficialios algos. Visi žinome, kad tai netiesa. Ar jie bus patikrinti?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?