Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar Vladimiras Putinas skris į Pietų Afriką ir ar gali ten būti suimtas?

Šiuo metu Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui išduotas arešto orderis. Tai jam dėl kelia problemų dėl dalyvavimo artėjančiame kasmetiniame aukščiausiojo lygio susitikime Pietų Afrikoje, rašo „Sky News“.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Arešto prderį išdavė Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT), kuris teigia, kad Vladimiras Putinas yra atsakingas už karo nusikaltimus Ukrainoje.

Tai reiškia, kad visos TBT jurisdikcijai priklausančios šalys privalo perduoti V.Putiną, jei jis įžengs į jų teritoriją.

Rusijos prezidentas turi dalyvauti 15-ajame BRICS (valstybių grupės, kuriai priklauso Brazilija, Rusija, Indija, Kinija, Pietų Afrikos Respublika(PAR)) aukščiausiojo lygio susitikime PAR, kuri priklauso TBT jurisdikcijai.

Kas gali nutikti?

Pasak vietos žiniasklaidos, Pietų Afrikos pareigūnai bando įtikinti Rusijos prezidentą nedalyvauti susitikime asmeniškai.

BRICS laikomas pagrindiniu geopolitiniu konkurentu išsivysčiusių ekonomikų lyderių G7 blokui, o jo nariai siekia veikti nesikišimo ir abipusės naudos pagrindu.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Manoma, kad V.Putinas vietoj to galėtų dalyvauti nuotoliniu būdu.

Buvęs Kremliaus patarėjas taip pat prognozavo, kad V.Putinas neskris į aukščiausiojo lygio susitikimą Pietų Afrikos Respublikoje, tačiau teigė, kad tai įvyks ne dėl to, kad jam gresia areštas.

Sergejus Markovas, rašydamas „Telegram“, teigė, kad „tokios grėsmės“, jog V.Putinas gali būti suimtas, nėra ir kad dėl saugumo buvo „visiškai susitarta“.

Vietoj to jis teigė, kad yra „JAV ir Didžiosios Britanijos slaptųjų tarnybų teroristinio išpuolio prieš V.Putiną grėsmė“.

„V.Putinas skraido į užsienį tik virš draugiškų šalių teritorijų“, – sakė jis.

„O pakeliui į Pietų Afriką reikia skristi per per daug šalių, iš kurių JAV ir Didžiosios Britanijos slaptosios tarnybos gali surengti teroristinį išpuolį“, - teigė jis.

Ar Pietų Afrika gali pasitraukti iš Tarptautinio baudžiamojo teismo?

Tuo tarpu Pietų Afrikos Respublikos prezidentas pareiškė, kad jo šalis siekia atšaukti savo narystę TBT.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

„Valdančioji partija, Afrikos nacionalinis kongresas, priėmė tokį sprendimą, kad Pietų Afrikai būtų protinga pasitraukti iš TBT, daugiausia dėl to, kaip, kaip buvo pastebėta, TBT sprendžia [tokio] pobūdžio problemas“, – sakė prezidentas Cyrilas Ramaphosa, akivaizdžiai užsimindamas apie V.Putino arešto orderį.

Arešto orderis buvo išduotas po to, kai V.Putinas jau buvo gavęs kvietimą į BRICS aukščiausiojo lygio susitikimą rugpjūčio mėn.

„Jį pakvietė prezidentas Ramaphosa, o Rusija nurodė dalyvausianti“, – sakė Pietų Afrikos Respublikos pareigūnas, atsakingas už santykius su BRICS šalimis, Anilas Sooklalas.

Tačiau Kremlius pareiškė, kad sprendimą dėl V.Putino dalyvavimo priims artėjant susitikimui.

Ir nors Pietų Afrika gali pasitraukti iš TBT, šis procesas yra ilgas ir vargu ar bus baigtas iki BRICS aukščiausiojo lygio susitikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas