Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar žudiką įkvėpė „Islamo valstybė“? Džihadistams nėra skirtumo

Sirijoje ir Irake veikianti grupuotė „Islamo valstybė“ jau prisiėmė atsakomybę už žudynes Orlande, o dar anksčiau paaiškėjo, kad Omaras Mateenas prieš pat išpuolį prisiekė ištikimybę šiam judėjimui. Ar žudikas veikė pagal IS nurodymus, ar tiesiog siekė viešumo ir teroristų palaiminimo asmeniniam nusikaltimui iš neapykantos LGBT bendruomenei?
Omaras Mateenas
Omaras Mateenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „The New York Times“, IS kovotojams jokio skirtumo paprasčiausiai nėra.

Galimybės taip paveikti toli nuo Sirijos ir Irako gyvenančius musulmonus, kad jie prisiektų ištikimybę IS ir įvykdytų teroristinį išpuolį, per pastaruosius dvejus metus tapo pagrindiniu grupuotės propagandiniu ginklu.

Taip tikslingai nutrinama linija tarp operacijų, kurias suplanuoja ir įvykdo pagrindiniai IS kovotojai, ir išpuolių, kuriuos surengia grupuotei simpatizuojantys „vieniši vilkai“.

Ragino pulti per ramadaną

Orlande 49 žmones nušovęs O.Mateenas, kurį nukovė policija, pasakė pagalbos telefono 911 operatorei, kad jis prisiekia ištikimybę IS. Analitikų teigimu, tokia priesaika – viena pagrindinių IS vidinio protokolo dalių.

O.Mateenas, kurį nukovė policija, pasakė pagalbos telefono 911 operatorei, kad jis prisiekia ištikimybę IS.

O žudynės Orlande buvo trečiasis kartas, kai tokia priesaika buvo duota Jungtinėse Valstijose. Pernai gruodį žudynes San Bernardine surengę sutuoktiniai paliko ištikimybės priesaikas savo paskyrose tinkle „Facebook“.

Praėjusių metų gegužę Eltonas Simpsonas, prieš paleisdamas ugnį karikatūrų su pranašo Mahometo atvaizdais parodoje Teksase, paskelbė seriją „Twitter“ žinučių ir taip leido suprasti, kam simpatizuoja.

Vieša priesaika – vienintelis IS reikalavimas, keliamas grupuotės sekėjams, norintiems sėti terorą judėjimo vardu. O IS atstovas Abu Muhammadas al-Adnani praėjusį mėnesį paragino ekstremistus vykdyti išpuolius Vakaruose per ramadaną.

„Nė vienas išpuolis nebus per mažas, – skelbė džihadistas, kaip konkretų taikinį nurodydamas JAV. – Net smulkiausias veiksmas jų žemėje mums bus svarbesnis nei didžiausia mūsų pačių ataka. Taip bus efektyviau ir žalingiau“.

Stengiasi suvilioti propaganda

Tiesą sakant, A.M.al-Adnani dar 2014 metų rugsėjį leido suprasti, kad šios džihadistų grupuotės vardu išpuolius turėtų vykdyti visi, kas tik gali.

„Nereikia atsiklausti leidimo“, – ragino ekstremistas, kuris tikino, kad IS simpatizuojantys „vieniši vilkai“, negalintys nusipirkti šaunamųjų ginklų, turėtų smogti akmenimis, peiliais, taranuoti aukas automobiliais.

Skerdynių Orlande atveju žudikas pasirinko būtent tokį taikinį, apie kokį itin dažnai kalbama IS propagandoje, – homoseksualius asmenis.

Kad įtrauktų kuo daugiau žmonių į radikalizmą, IS yra sukūrusi žiaurų, bet sklandų mechanizmą. Internetą užtvindžiusi kraupi propaganda, o armija klaviatūrinių džihadistų mirtiną žinią skleidžia socialiniuose tinkluose.

O konkrečiu skerdynių Orlande atveju žudikas pasirinko būtent tokį taikinį, apie kokį itin dažnai kalbama IS propagandoje, – homoseksualius asmenis.

Džihadistų grupuotė nuolat viešina savo neapykantą homoseksualams ir yra paskelbusi nemažai nuotraukų bei vaizdo įrašų, kuriuose matoma, kaip įtariami gėjai nužudomi nustumiant juos nuo aukštų pastatų stogų.

„Scanpix“/AP nuotr./IS džihadista skelbia homoseksualių asmenų egzekucijų įrašus
„Scanpix“/AP nuotr./IS džihadistai skelbia homoseksualių asmenų egzekucijų įrašus

Ekstremistai džiūgavo internete

Tokia nuotolinė agitacija tikslinga – juk tarp tokio per atstumą užverbuoto „vienišo vilko“ ir IS vadovybės Sirijoje dažnai neįmanoma rasti tiesioginio ryšio.

„Manau, kad tai, ką daro „Islamo valstybė“, yra labai gudru. Sukurta situacija, kai kas nors gali įvykdyti išpuolį be tiesioginio ryšio su grupuote.

Jie gali prisiekti ištikimybę Abu Bakrui al-Baghdadi (IS lyderiui, – red.) prieš ar per išpuolį, o tai juos, savamokslius džihadistus, paverčia šlovingu IS kovotoju“, – svarstė Džordžijos valstijos universiteto ekspertas Charlie Winteris.

Sekmadienį, kai paaiškėjo, kad O.Mateenas prieš žudynes pats prabilo apie IS, grupuotės valdoma naujienų agentūra iškart paskelbė pranešimą, kuriame „šaltinis“ teigė, kad žudikas veikė IS vardu.

Džihadistai internete iškart prapliupo džiaugsmu. Jie dalinosi A.M.al-Adnani kalbos, kurioje drąsinami „vieniši vilkai“, ištraukomis, o keli „Twitter“ vartotojai pasikeitė savo profilio nuotraukas į O.Mateeno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas