Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Arkanzaso gubernatorius patvirtino beveik visišką abortų draudimą

Arkanzaso valstijos gubernatorius Asa Hutchinsonas antradienį pasirašė abortų draudimą, draudžianti valstijoje beveik visus abortus.
Gubernatorius Asa Hutchinsonas
Gubernatorius Asa Hutchinsonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Sprendimo šalininkai tikisi, jog šis draudimas privers JAV Aukščiausiąjį Teismą peržiūrėti savo precedentą dėl moterų teisę į abortą nustatantį sprendimą byloje „Roe v. Wade“, tačiau draudimo priešininkai sieks jį užblokuoti prieš jam įsigaliojant vėliau šiemet.

Respublikonas gubernatorius išreiškė abejonių dėl draudimo, kuris leidžia atlikti aborto procedūrą tik atvejais, kai motinos gyvybei iškilęs pavojus, tačiau draudžia nutraukti nėštumą, kai moteris pastoja po išprievartavimo ar kraujomaišos. Arkanzasas yra viena iš 14 JAV valstijų, kuriose šiemet įstatymų leidėjai siūlė visiškai uždrausti abortus.

A.Hutchinsonas sakė, kad draudimą pasirašo dėl „didelio [valstijos] įstatymų leidėjų palaikymo ir dėl savo nuoširdaus ir seno įsitikinimo, kad kiekviena gyvybė yra svarbi“.

Respublikonai siūlo šiuos abortų draudimus, tikėdamiesi, kad JAV Aukščiausiasis Teismas peržiūrės 1973 metais priimtą sprendimą „Roe v.Wade“ byloje, kuris legalizavo abortus visoje šalyje. Konservatyvių pažiūrų atstovai tikisi, kad Aukščiausiasis Teismas yra pasiruošęs atšaukti šį sprendimą, kai buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas į šią instituciją paskyrė tris konservatyvių pažiūrų teisėjus.

Nuo 2015 metų gubernatoriaus poste dirbantis A.Hutchinsonas pasirašė keletą didelio masto abortų apribojimų, tačiau jis yra išreiškęs abejonių dėl fakto, kad šis abortų draudimas tiesiogiai meta iššūkį sprendimui „Roe v. Wade“ byloje ir kad jame nėra išimčių išprievartavimo ar kraujomaišos atvejams.

„Šis sprendimas tiesiogiai prieštarauja JAV Aukščiausiojo Teismo nustatytiems precedentams, bet įstatymų leidėjai tikisi, kad taip pavyks priversti Aukščiausiąjį Teismą pakeisti dabartinį precedentą, – rašoma gubernatoriaus pareiškime. – Labiau norėčiau, kad draudime būtų išimtys išprievartavimo ar kraujomaišos atvejams – toks buvo ir yra mano požiūris, ir tokios išimtys padidintų tikimybę, kad Aukščiausiasis Teismas peržiūrės [„Roe v. Wade“ sprendimą].“

Šis draudimas praėjus 90 dienų Arkanzaso asamblėjos, kurioje daugumą turi respublikonai, šių metų sesijos pabaigos. Tai reiškia, kad draudimas įsigalios ne anksčiau kaip ateinančią vasarą.

Teisės į abortus šalininkai planuoja dėl šio sprendimo bylinėtis teisme dar prieš jam įsigaliojant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas