Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Armėnija Azerbaidžanui pasiūlė taikos sutarties projektą

Armėnija savo nesutaikomam priešui Baku pateikė visiškos taikos sutarties projektą, kuriuo siekiama užbaigti dešimtmečius besitęsiantį Kaukazo kaimynių ginčą dėl Kalnų Karabacho regiono, ketvirtadienį pareiškė ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas.
Nikolas Pašinianas
Nikolas Pašinianas / „Scanpix“/AP nuotr.

Abi šalys yra kariavusios du karus dėl Azerbaidžano armėnų gyvenamo anklavo kontrolės, per kuriuos žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Nuo to laiko tarptautinės taikos derybos tarp buvusių sovietinių respublikų nedavė beveik jokių rezultatų.

N.Pašinianas sakė, kad trečiadienį Jerevanas užbaigė „dar vieną taikos sutarties projekto ir [diplomatinių] santykių užmezgimo etapą“ su Baku.

„Azerbaidžanui buvo perduotas išsamaus susitarimo projektas, – teigė jis vyriausybės posėdyje Jerevane. – Dokumentas turi būti priimtinas Azerbaidžanui... jo pasirašymas turi užtikrinti ilgalaikę taiką.“

Jerevanas apie tai pranešė po to, kai apkaltino Baku vykdant „etninio valymo politiką“ ir verčiant etninius armėnus palikti separatistinį regioną.

Nuo gruodžio vidurio Azerbaidžano aplinkosaugos aktyvistų grupė užtvėrė vienintelį kelią, jungiantį Kalnų Karabachą su Armėnija, protestuodama prieš, jų teigimu, neteisėtą kasybą.

Anot Jerevano, dėl blokados kalnuotame regione, kuriame trūksta maisto, medikamentų ir degalų, kilo „visiška humanitarinė krizė“.

1991 metais žlugus Sovietų Sąjungai, etniniai armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano. Kilęs konfliktas nusinešė apie 30 000 gyvybių.

Dar vienas smurto protrūkis 2020 metais nusinešė daugiau kaip 6500 gyvybių ir baigėsi Rusijos tarpininkaujamomis paliaubomis, pagal kurias Armėnija atsisakė dešimtmečius kontroliuotų teritorijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas