Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Armėnija teigia, kad per šaudymą Azerbaidžano pasienyje žuvo karys

Armėnijos pareigūnai ketvirtadienį apkaltino Azerbaidžano karius atidengus ugnį ir nužudžius armėnų kareivį palei nestabilią sieną tarp dviejų Kaukazo kaimynių, kurių teritorinis ginčas tęsiasi dešimtmečius.
Armėnijos fronto linija ties Lačino koridoriumi
Armėnijos fronto linija ties Lačino koridoriumi / „Zuma press“/„Scanpix“

Armėnijos Tyrimų komitetas pranešė, kad trečiadienį pietrytinėje pasienio dalyje esančiame Jerasko kaime Azerbaidžano kariams atidengus ugnį buvo mirtinai sužeistas armėnų karys.

Baku ir Jerevanas dukart kariavo – 1990-aisiais ir paskutinį kartą 2020-aisiais – dėl Azerbaidžanui priklausančio Kalnų Karabacho regiono, kuriame daugumą sudaro armėnai.

Nuo 2020 metų rudens, kai tarpininkaujant Rusijai sudarytomis paliaubomis buvo nutrauktos paskutinės kovos, palei bendrą šalių sieną retkarčiais vyksta susišaudymai.

Kovo 15 dieną Azerbaidžanas apkaltino Armėniją pradėjus šaudyti į jo kariuomenės pozicijas pasienyje ir Kalnų Karabache.

Praėjusią savaitę Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas perspėjo dėl „labai didelės eskalacijos rizikos“ Kalnų Karabache. Armėnija taip pat apkaltino Rusijos taikdarius, kad jie nesugeba apsaugoti šiame neramiame regione gyvenančių etninių armėnų.

Praėjusį mėnesį Europos Sąjunga Armėnijos pasienyje dislokavo stebėtojų misiją, didėjant Vakarų dalyvavimui regione, tradiciškai priklausiusiame Kremliaus įtakos sferai.

Pagal 2020 metų paliaubų susitarimą Jerevanas perleido Baku daug dešimtmečių kontroliuotų teritorijų.

1991-aisiais subyrėjus Sovietų Sąjungai, etniniai armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano. Kilęs konfliktas nusinešė apie 30 tūkst. gyvybių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas