Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artėjant ES šalių pasitarimui Italija dar labiau sugriežtino poziciją dėl migracijos

Roma penktadienį dar labiau sugriežtino savo poziciją dėl migracijos ir pareiškė daugiau negalinti įsileisti „nė vieno“ pabėgėlio bei įspėjo, kad migracijos krizė gali sukelti pavojų bloko išlikimui.
Matteo Salvini „Foreign Press“ būstinėje
Matteo Salvini / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Likus vos dviem dienoms iki pasitarimo šiuo klausimu Briuselyje, prieš tris savaites darbą pradėjusi Italijos populistų vyriausybė uoliai vykdo savo priešrinkiminį pažadą pažaboti migrantų srautą, grasina areštuoti gelbėtojų laivus ar nebeįsileisti jų į savo uostus.

„Nebegalime priimti nė vieno žmogaus“, – Vokietijos savaitraščiui „Der Spiegel“ sakė griežtąją liniją palaikantis italų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini.

„Atvirkščiai: norime kažkiek jų išsiųsti“, – pridūrė jis.

Artėjant Berlyno inicijuotam Bendrijos lyderių neformaliam susitikimui, kuriame dalyvaus apie 16 ES valstybių, M.Salvini, taip pat einantis Italijos vicepremjero pareigas, atvirai perspėjo, kad sprendžiamas viso bloko likimas.

„Po metų bus aišku, ar suvienyta Europa išliks, ar ne“, – interviu „Der Spiegel“ pareiškė italų ministras.

Tiek artėjančios derybos dėl ES biudžeto, tiek 2019-aisiais vyksiantys Europos Parlamento rinkimai bus tarsi lakmuso testas, parodysiantis, „ar visa tai tapo beprasmiška“, sakė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Matteo Salvini
„Scanpix“/AP nuotr./Matteo Salvini

Sekmadienio pasitarimas bus repeticija prieš kitą savaitę vyksiantį formalų viršūnių susitikimą, kur visų 28 ES šalių lyderiai svarstys planus pertvarkyti bloko prieglobsčio suteikimo sistemą, patiriančią didžiulį spaudimą nuo migracijos krizės staigios pradžios 2015-aisiais.

„Daugiau niekada nepalies Italijos žemės“

Savo žinutėje socialiniame tinkle „Facebook“ M.Salvini ketvirtadienį pažadėjo, kad „užsienio nevyriausybinių organizacijų laivai daugiau niekada nepalies Italijos žemės“.

Roma anksčiau trumpai svarstė boikotuoti sekmadienio susitikimą, bet gavusi Vokietijos kanclerės Angelos Merkel garantijų visgi sutiko dalyvauti.

Piktą Italijos reakciją išprovokavo nutekintas bendro pareiškimo projektas, kuriame daugiau dėmesio skiriama jau į Europą atvykusių migrantų perskirstymui, o ne Bendrijos sienų stiprinimui.

Roma nurimo tik A.Merkel ją įtikinus, kad tokios dokumento formuluotės buvo atsisakyta.

„Raupsai“

Kaip bebūtų, Bendrijoje tebetvyro itin didelė įtampa, o aistros gali įsiliepsnoti bet kurią akimirką.

Penktadienį Italija įsižeidė, Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui palyginus Europoje augantį nacionalizmą ir nusiteikimą prieš migrantus su „raupsais“.

„Vieną dieną jis sako, kad nenori įžeisti Italijos, o kitą – kalba apie raupsus“, – pareiškė kitas Italijos vicepremjeras ir valdančiojo populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) vadovas Luigi Di Maio.

„Tegul esame raupsuotieji populistai, bet leisiu mane mokyti tik tiems, kas atidaro savo paties uostus ir priima tūkstančius migrantų – tada galėsim pasišnekėti“, – savo ruožtu nurodė M.Salvini.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas