Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant rinkimams, Turkija sulaikė 126 prokurdiškus įtariamuosius

Likus vos trims savaitėms iki rinkimų, per kuriuos gali būti pratęstas jau du dešimtmečius trunkantis prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdymas, Turkijoje per antradienį surengtus reidus buvo sulaikyti 126 prokurdiški aktyvistai, žurnalistai ir teisininkai.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas / „AFP“/„Scanpix“

Policija pranešė, kad ši „kovos su terorizmu“ operacija buvo surengta 21 provincijoje, įskaitant kurdų daugumos gyvenamą Dijarbakyrą.

Pasak valstybinės žiniasklaidos, policija sulaikė asmenis, kurie įtariami neteisėtos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) finansavimu ar tuo, kad į šią grupuotę verbavo naujus narius.

PKK, kurią Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos yra įtraukusios į teroristinių grupuočių sąrašą, nuo 1984 metų vykdo sukilimą prieš Turkijos valstybę.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad tarp sulaikytųjų yra asmenų, kurie įtariami nuo 2017 metų surengę beveik 60 gatvės protestų.

Dijarbakyro advokatų asociacija teigė, kad sulaikytų asmenų skaičius gali viršyti 150. Jos duomenimis, tarp sulaikytųjų yra 20 teisininkų ir trys aktoriai.

Organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) duomenimis, taip pat sulaikyti 11 žurnalistų, dirbusių prokurdiškose žiniasklaidos priemonėse.

Manoma, kad šie reidai buvo didžiausi nuo 2020 metų, kai per panašią operaciją buvo suimti 108 įtariamieji.

Naujausia „kovos su terorizmu“ operacija buvo surengta likus kelioms savaitėms iki svarbių Turkijos rinkimų.

Praėjusį mėnesį pagrindinė Turkijos prokurdiška partija – Liaudies demokratų partija (HDP) – pareiškė, kad gegužės 14 dieną vyksiančiuose rinkimuose nekels savo kandidato į prezidento postą, taip išreikšdama nebylią paramą prezidento R. T. Erdogano konkurentui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas