Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant rinkimams V.Putiną tradiciškai palaikančiame mieste – nusivylimas ir apatija

Prieš šešerius metus vykusių Rusijos prezidento rinkimų metu pietvakarių Sibire įsikūrusiame Novokuznecko mieste Vladimiras Putinas surinko net 77 proc. balsų. Vis dėlto iki naujų rinkimų likus vos trims mėnesiams, mieste tvyro apatija ir nusivylimas, rašo „The Associated Press News“.
Novokuzneckas
Novokuzneckas / „Scanpix“/AP nuotr.

Į pensiją išėjusi vaikų darželio direktorė Aleksandra Čech 2012-aisiais vykusiuose prezidento rinkimuose savo balsą atidavė už V.Putiną. Vis dėlto šiemet moteris abejoja, ar jis turi ką pasiūlyti.

„Pokyčiai? Jei būtų galėjęs juos įgyvendinti, jau būtų tai padaręs, – mano A.Čech. – Jei niekas nedaroma, galbūt mums reikia naujo žmogaus.“

Nepanašu, kad prie valstybės vairo stos naujas vadovas – 65 metų amžiaus V.Putinas kovo 18 d. vyksiančiuose rinkimuose yra aiškus lyderis. Tiesa, 7240 kilometrų nuo Maskvos nutolusiame Novokuznecke rinkėjai jį ima vertinti skeptiškai.

Per pastaruosius metus kovotojas su korupcija ir aršus V.Putino priešininkas Aleksejus Navalnas sugebėjo savo žinią paskleisti ir toliau nuo klestinčių bei išsilavinusių Maskvos ir Sankt Peterburgo rinkėjų ratų.

Tiesa, A.Navalnui buvo pateikti kaltinimai sukčiavimu ir neteisėtu lėšų pasisavinimu, todėl jam greičiausiai nebus leista dalyvauti prezidento rinkimuose. Tiek pats A.Navalnas, tiek jo rėmėjai tokius kaltinimus laiko politiškai motyvuotais.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas Novokuznecke
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas Novokuznecke

Pavargo laukti pokyčių

Vis dėlto opozicionierius ir toliau tęsia savo veiklą. Šeštadienį 550 tūkst. gyventojų turinčiame Novokuznecke jis surengė susitikimą su rinkėjais, į kurį atėjo keli šimtai žmonių. Kai kurie, nepaisydami -15 °C rodančių termometrų, renginyje pasirodė be kepurių ar pirštinių.

Čia A.Navalnas daugiausia dėmesio skyrė nuoskaudoms, apie kurias kalbėjo visos kampanijos metu: mažus valstybės tarnautojų atlyginimus, turto koncentraciją Maskvoje ir milžinišką Kremliaus skiriamą finansavimą agresijai užsienyje.

Remiantis oficialia statistika, regione vidutinis mėnesinis atlyginimas siekia 31 600 rublių (455 eurų) – šiek tiek mažiau nei Rusijos vidurkis. Vis dėlto Novokuznecko gyventojai mano, kad tokius skaičius „išpučia“ valstybės pareigūnai. A.Navalnui minios paklausus, kiek mieste uždirba medicinos seselės, vietiniai nurodė 10 tūkst. rublių (144 eurus) arba 15 tūkst. rublių (216 eurų) atlyginimus.

Iš septynių „The Associated Press News“ žurnalistės pakalbintų vietos gyventojų, keturi teigė palaikantys V.Putiną, tačiau nė vienas jų nerodė entuziazmo.

V.Putinas rinkėjus tokiuose pramoniniuose miestuose kaip Novokuzneckas pavertė savo baze, giriančią stabilumą kaip pagrindinį jo valdymo pasiekimą. Tačiau šiomis dienomis rasti karštai V.Putiną palaikantį rinkėją Novokuznecke gali būti sudėtinga.

Iš septynių „The Associated Press News“ žurnalistės pakalbintų vietos gyventojų, keturi teigė palaikantys V.Putiną, tačiau nė vienas jų nerodė entuziazmo.

Nepriklausomo apklausų centro „Levada Center“ duomenimis, entuziazmas V.Putino atžvilgiu blėsta visoje šalyje. Anot paskutinės apklausos, 51 proc. respondentų sakė pavargę laukti, kol V.Putinas įgyvendins „teigiamus pokyčius“. Prieš metus šis skaičius buvo 10 proc. mažesnis.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Egipte
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Egipte

A.Navalno fenomenas

Gudriai ir energingai naudodamasis socialiniais tinklais bei „YouTube“ kanalu, A.Navalnas apėjo Kremliaus kontroliuojamą žiniasklaidą. Ji – pagrindinis informacijos šaltinis toliau nuo didmiesčių gyvenantiems žmonėms.

Šiemet A.Navalno suorganizuotos demonstracijos suerzino Kremlių ne tik todėl, kad į jas susirinko daugybė žmonių, bet ir todėl, jog jos vyko šalies provincijose.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejaus Navalno rėmėjai Novokuznecke
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejaus Navalno rėmėjai Novokuznecke

Daugelis į A.Navalno renginį Novokuznecke susirinkusių žmonių teigė, kad mieste V.Putinas turi rėmėjų, tačiau tikrai ne tiek daug, kiek per praėjusius rinkimus.

Po renginio A.Navalnas „The Associated Press“ teigė, kad jį motyvuoja šiltas sutikimas Rusijos regionuose. Anot opozicionieriaus, tai įrodo, kad V.Putinui 80 proc. rinkėjų balsų žadančios apklausos tėra „fikcija ir klastotė“.

A.Navalno aktyvistai visoje Rusijoje, nepaisydami valdžios grasinimų ir bauginimų, ištisus metus gatvėse ir eidami nuo durų prie durų kalbėjo su rinkėjais.

A.Navalnas: „Jei čia galime organizuoti tokį didelį renginį, su tokiu spaudimu ir bauginimu, tai reiškia, jog čia džiaugiamės reikšminga parama.“

„Jei čia galime organizuoti tokį didelį renginį, su tokiu spaudimu ir bauginimu, tai reiškia, jog čia džiaugiamės reikšminga parama“, – sakė maždaug valandą su renginio dalyviais pozavęs A.Navalnas.

Paklaustas, ką darys tuo atveju, jei valdžia, kitą mėnesį oficialiai prasidėjus kampanijai, neleis jam dalyvauti rinkimuose, A.Navalnas iš pradžių juokėsi. „Kremlius negali uždrausti dalyvauti, jei tiek daug žmonių mane palaiko“, – sakė jis.

Vis dėlto vėliau A.Navalnas atskleidė planus ir nesėkmės atveju.

„Jei jie manęs neregistruos, žmonės kartu su manimi nepripažins rinkimų ir mes boikotuosime šiuos rinkimus“, – sakė opozicionierius.

Kampaniją gelbėja K.Sobčak?

Galimai mažas aktyvumas prezidento rinkimuose Kremliui kelia nerimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ksenija Sobčak
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ksenija Sobčak

Būtent kova su rinkėjų apatija yra viena pagrindinių teorijų, paaiškinanti netikėtą žurnalistės Ksenijos Sobčak sprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose. 36 metų amžiaus kandidatė taip pat kritikavo V.Putiną, tačiau nesusiduria su kliūtimis, kylančiomis A.Navalno rėmėjams.

„Jis neišpildė duotų pažadų, – sakė S.Masliukovas. – Kokie pažadai? Ar manote, kad vidutinis atlyginimas Rusijoje koreliuoja su kainomis? Neketinu balsuoti nė už vieną.“

Daugelis rusų mano, kad jos dalyvavimas tėra bandymas sudominti rinkėjus nuobodžia prezidento rinkimų kampanija. Pati K.Sobčak tokius kaltinimus neigia.

Vis dėlto panašu, kad A.Navalnui nė nereikės raginti boikotuoti rinkimus, kadangi daugelis Kemerovo regiono gyventojų ir taip neketina balsuoti.

40 metų amžiaus Sergejus Masliukovas pagrindinėje Novokuznecko aikštėje stebi, kaip nuo milžiniškos sniego krūvos čiuožia jo dukra. Jis nėjo į šeštadienį A.Navalno organizuotą renginį, apie šį populiarų aktyvistą taip pat nėra daug girdėjęs. S.Masliukovas yra nusivylęs V.Putinu, tačiau nemato jokios alternatyvos Rusijos lyderiui.

„Jis neišpildė duotų pažadų, – sakė S.Masliukovas. – Kokie pažadai? Ar manote, kad vidutinis atlyginimas Rusijoje koreliuoja su kainomis? Neketinu balsuoti nė už vieną.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento