Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atidengta majų skulptūra, kurioje, panašu, vaizduojama valdovė su belaisviu

Meksikos pareigūnai pirmadienį pranešė, kad buvo atidengta aukšto reljefo sieninė skulptūra, panašu, vaizduojanti moterį valdovę, sutramdžiusią į nelaisvę patekusį karį.
Atidengta majų skulptūra, kurioje, panašu, vaizduojama valdovė su belaisviu
Atidengta majų skulptūra, kurioje, panašu, vaizduojama valdovė su belaisviu / „Scanpix“/AP nuotr.

Jukatano pusiasalyje esančioje majų griuvėsių vietovėje, Ek Balame, rasta statula vaizduoja figūrą, seginčią sijoną su sukryžiuotais kaulais.

Figūra vaizduojama laikanti mažesnio žmogaus už nugaros surištomis rankomis plaukus.

„Galite pamatyti moterį valdovę, seginčią sijoną su sukryžiuotais kaulais, laikančią vyro plaukus“, – sakė Meksikos nacionalinio antropologijos ir istorijos instituto direktorius Diego Prieto.

D.Prieto pavadino tai svarbiu atradimu.

Išlikusi tik apatinė dominuojančios figūros pusė, todėl ekspertai nesutaria, ar tai tikrai valdovas ir ar tai yra moteris.

Meksikos nacionalinis antropologijos ir istorijos institutas apie radinį paskelbė pirmadienį, tačiau prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras jo nuotrauką paskelbė sekmadienį kartu su kita fotografija, kurioje, anot jo, matyti alušas – mitinė majų miško dvasia, panaši į elfą.

„Tai įdomus radinys. Jau žinome apie kelias karalienes, kurios buvo galingos karinės figūros, iš toliau į pietus esančių vietovių“, – sakė Teksaso universiteto Ostine Mezoamerikos meno ir rašto profesorius Davidas Stuartas.

Tačiau D.Stuartas sakė, kad skulptūra „tikriausiai vaizduoja deivę, sprendžiant iš jos dėvimo kaulų sijono. Tai gali būti požeminio pasaulio figūra, susijusi su atgimimo ir aukojimo temomis“.

„Buvo svarbių moterų valdovių – tai seniai žinoma“, – rašė Floridos universiteto antropologijos profesorė Susan Gillespie.

Ji pažymėjo, kad „sunku pasakyti, kad kairėje pusėje esantis asmuo, segintis sijoną su sukryžiuotų kaulų motyvu, yra valdovas kaip toks, o kartais valdovai vyrai vaizduojami su moteriškais drabužiais“.

Tarp Kankuno ir Čičen Icos esantis Ek Balamas yra majų kultūros ir religijos centras, kuris tikriausiai klestėjo 600–850 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito