Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Atlantic Council“ ekspertai: ką Vakarams daryti dėl A.Navalno įkalinimo?

Joe Bideno administracija į Baltuosius rūmus įsikraustė žadėdama stiprinti demokratiją tiek JAV, tiek svetur. Iškart užpuolė du dideli iššūkiai – karinis perversmas Mianmare ir pagrindinio Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimas. Antradienį Maskvos teismas pasiuntė aktyvistą, kurį rugpjūtį bandyta nunuodyti, kalėti daugiau nei pustrečių metų. Kaip turėtų reaguoti JAV ir amerikiečių sąjungininkai?
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Anot JAV tyrimų centro „Atlantic Countil“ eksperto Eurazijos politikos klausimais Anderso Aslundo, A.Navalnas vertas pagarbos vien todėl, kad po ilgų mėnesių Vokietijoje, kur buvo gydomas, nutarė grįžti į Rusiją ir taip mesti iššūkį žmogui, kurį kaltina pasikėsinimu į savo gyvybę, – šalies prezidentui Vladimirui Putinui.

„Jis taip pasielgė, nors ir puikiai žinojo, kad Putinas įsakys jį suimti. Tada jis dar labiau padidino statymą paskelbdamas tyrimą apie „Putino rūmus“ ir režimo korupciją. Taip Navalnas iš esmės įvarė Putiną į kampą“, – teigė A.Aslundas.

Įspraustas į kampą?

Beje, panašios nuomonės laikosi Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis trečiadienio rytą Žinių radijui tvirtino: „Rusija parodo, kad yra įsivariusi į kampą ir nelabai turi galimybių atsitraukti nuo savo užimtos pozicijos. Jie supranta puikiai, kad paleidus Navalną iš kalėjimo arba nenuteisus jo, visą vasarą bus toliau eskaluojamos korupcijos temos ir artėjant Dūmos rinkimams, suėmus – kiti nuostoliai.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Anot A.Aslundo, į sudėtingą padėtį V.Putiną A.Navalnas įvarė ir dar kartą sukeldamas didelius protestus šimtuose Rusijos miestuose. Abu savaitgalius sulaikyti tūkstančiai žmonių.

„Pačioje Rusijoje pasikeitė nuotaika. Protestuotojai daugiau nebejuokauja, o policijos veiksmai kur kas agresyvesni. Jausmas, kad kovojama iš visų jėgų“, – svarstė analitikas.

A.Aslundas pabrėžia, kad bus labai svarbu tai, kaip naujojo JAV prezidento J.Bideno administracija reaguos į A.Navalno areštą ir įkalinimą.

Ekspertas atkreipė dėmesį, kad J.Bideno patarėjas nacionaliniam saugumui Jake'as Sullivanas ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas jau pasmerkė įvykius Rusijoje.

Tačiau Vašingtonui Aaslundas pataria kuo greičiau skelbti sankcijas V.Putino aplinkos nariams – neilgą sąrašą anksčiau yra skelbęs A.Navalno sąjungininkas, Londone gyvenantis Vladimiras Ašurkovas.

Sąraše – tokie oligarchai ar jų vaikai kaip Romanas Abramovičius, Andrejus Kostinas, Nikolajaus Patruševo sūnus Dmitrijus, Igoris Šuvalovas. Iš viso – aštuonios pavardės.

„Scanpix“/AP nuotr./Romanas Abramovičius
„Scanpix“/AP nuotr./Romanas Abramovičius

Svarbu parodyti, kad rūpi

„Veikdama greitai ir koordinuodama reakciją su Europa bei Jungtine Karalyste, Bideno administracija galėtų parodyti, kad yra rimtai nusiteikusi dėl Putino“, – mano ir dar vienas „Atlantic Council“ ekspertas, buvęs JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Europai ir Eurazijai Danas Friedas.

Jo teigimu, reakcija į disidento, kuris atskleidė didžiulį Putino režimo korumpuotumą, įkalinimą būtų tinkama, jei Vakarai griebtųsi sankcijų „korumpuotiems Putino parankiniams“.

„Be to, būtų pažeisti Putino nebaudžiamumo šarvai, o valdančiajam elitui būtų pasiųstas signalas, kad narystė Kremliaus kleptokratiniame režime turi pasekmes. Rusams, kurie dabar protestuoja, būtų pasiųsta žinutė, kad jie ne vieni – kad JAV juos palaiko“, – tvirtino D.Friedas.

„Scanpix“ nuotr./Danielis Friedas
„Scanpix“ nuotr./Danielis Friedas

Ekspertas pripažįsta, kad trumpuoju laikotarpiu autokratai turi pranašumą, bet pabrėžia, esą sėkmė ne visada matuojama raumenimis.

„Ronaldas Reaganas pavadino Sovietų Sąjunga blogio imperija. Amerikoje daug kas tokius žodžius laikė tiesiog retorine priemone, bet Lenkijos disidentai išgirdo tokį pasisakymą ir iškart pajautė viltį.

Vienas tuomet kalėjime sėdėjęs lenkas man vėliau sakė supratęs, kad amerikiečiams rūpi, kad laisvajam pasauliui rūpi, kad Lenkija ne viena. Jis man tai sakė jau dirbdamas ministru demokratinėje Lenkijoje“, – prisiminė D.Friedas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas