Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atleidimas iš darbo už „Mein Kampf“ skaitymą – teisėtas

Vokietijos teismas nusprendė, kad vienas valstybės tarnautojas, darbe skaitęs garsųjį nacių diktatoriaus manifestą „Mano kova“ („Mein Kampf“), iš darbo buvo atleistas teisėtai, rašo „Politico“.
Originalus „Mano kovos“ leidimas
Originalus „Mano kovos“ leidimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vyras dirbo Berlyno miesto administracijoje, viešosios tvarkos pažeidimų departamente. Kolegos jį pamatė darbo metu, tiesa, per pertraukėlę, skaitantį originalų „Mano kovos“ leidimą.

Ant knygos viršelio puikavosi svastika, o šio nacistinio simbolio demonstravimas Vokietijoje draudžiamas.

Buvo nutarta vyrą atleisti, o jis iškart kreipėsi į Berlyno-Brandenburgo darbo teismą. Šis galiausiai nustatė, kad atleidimas buvo teisėtas, nes vyras dėvėjo darbo uniformą, o tai reiškia, kad jis skaitydamas „Mano kovą“ atstovavo Berlyno žemei.

„Jis privalėjo palaikyti Konstitucijos sąrangą. Viešai demonstruodamas svastiką, Konstitucijos draudžiamą simbolį, jis pažeidė šį įsipareigojimą“, – konstatavo teismas, pridūręs, kad Berlyno „miestas turi ne tik pareikšti įspėjimą dėl tokio elgesio, bet ir gali pagrįstai nutraukti darbo sutartį“.

A.Hitlerio už grotų parašytą knygą „Mano kova“, dar vadinamą nacių biblija, nuo praėjusių metų galima vėl išvysti Vokietijos knygynuose.

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje autorinė teisė į diktatoriaus manifestą atiteko Bavarijos žemei, o šios vadovai draudė išleisti knygą.

Kai autorinė teisė nustojo galioti, vienas tyrimų institutas perleido „Mano kovą“ ir į turinį pridėjo pastabų – konteksto suvokimui.

Naujoji A.Hitlerio knygos versija tapo bestseleriu. Per metus parduota maždaug 85 tūkst. jos kopijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas