Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 07 /16:46

Atominių elektrinių operatorė: šeštadienį Rusija dar kartą apšaudė Zaporižios AE teritoriją

Ukrainos atominių elektrinių operatorė „Energoatom“ teigia, kad šeštadienį vakare Rusijos pajėgos dar kartą apšaudė Zaporižios AE teritoriją bei Enerhodaro miestą.
Karas Ukrainoje. Zaporižia
Karas Ukrainoje. Zaporižia / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jie pataikė į AE aikštelę tiesiai šalia stoties sauso panaudoto branduolinio kuro saugyklos“, teigiama pranešime „Telegram“ kanale.

„Matyt, taikėsi būtent į branduolinių galvučių konteinerius, kurie laikomi atvirame lauke šalia apšaudymo vietų. 174 konteineriai, kurių kiekviename yra 24 panaudoto branduolinio kuro rinkiniai!“ – rašo „Energoatom“.

Remiantis pranešimu, per raketų apšaudymą sugadinti trys radiacijos stebėjimo jutikliai, todėl šiuo metu neįmanoma laiku aptikti radiacinių pokyčių ar pastebėti radiacijos nutekėjimą iš panaudoto branduolinio kuro konteinerių.

Sprogimo skeveldros sužeidė vieną AE darbuotoją, jis išvežtas į ligoninę. Visas Rusijos karinis personalas ir „Rosatom“ darbuotojai iš anksto pasislėpė stoties krizių centro ir techninės pagalbos centro bunkeriuose, rašoma pranešime.

Rusijos kariai taip pat apšaudė statybinių konstrukcijų gamyklos teritoriją ir Enerhodaro miesto vandens paėmimo punktą, teigiama toliau.

„Šį kartą branduolinės katastrofos stebuklingai pavyko išvengti, tačiau stebuklai negali tęstis amžinai. Būtina skubiai nutraukti Rusijos branduolinių teroristų veiksmus, siekiant apsaugoti Ukrainą ir pasaulį nuo branduolinės nelaimės“, – rašoma „Energoatom“ pranešime.

Zaporižios srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Staruchas kiek vėliau tiesioginės transliacijos metu nurodė, kad radiacinis fonas pačioje Zaporižios AE teritorijoje ir Enerhodaro miesto ribose yra normalus.

„Norėčiau visus nuraminti, kad matavimai atliekami pačioje aikštelėje ir Enerhodare. 8-12 mikrorentgenų – taip, kaip ir turėtų būti. Tačiau tai nereiškia, kad šie okupantai negali ko nors padaryti“, – pareigūną cituoja „Unian“.

15min primena, kad patikrinti šią informaciją nėra galimybės.

Apie Zaporižios AE apšaudymą Ukraina pranešė ir penktadienį.

„Trys smūgiai buvo užfiksuoti elektrinės teritorijoje, netoli vieno iš energijos blokų, kuriame yra branduolinis reaktorius“, – buvo teigiama „Enerhoatom“ pranešime. Jame taip pat rašyta, kad kilo vandenilio nuotėkio ir radioaktyvaus purškimo pavojus, didelė gaisro rizika.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas išreiškė susirūpinimą dėl apšaudymo Zaporižios AE Ukrainoje ir teigė, kad tai rodo branduolinės katastrofos pavojų. Anot R.M.Grossi, kariniai veiksmai, keliantys pavojų Zaporožės elektrinės saugai ir saugumui, „yra visiškai nepriimtini ir turi būti vengiami bet kokia kaina“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas