Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Audra Jungtinėje Karalystėje: potvyniai ir sniegas sukėlė chaosą

Audros Jungtinėje Karalystėje kasmet atneša daugybę nuostolių, neretai ir pareikalauja žmonių gyvybių. Vėstant orams Anglijoje ir Velse įsišėlus gamtos stichijai prasidėjo potvyniai, uždaryti keliai, atšaukiami traukiniai, tenka gelbėti įstrigusius žmones.
Audros Angus padariniai Jungtinėje Karalystėje
Audros Angus padariniai Jungtinėje Karalystėje / „Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę per šalį nuvilnijusios audros Angus padariniai gyventojams neleidžia grįžti į kasdienę rutiną. Velse beveik 150 žmonių plukdęs keltas pirmadienį negalėjo prisišvartuoti uoste dėl didžiulių bangų ir vėjo, tad po keleto mėginimų per naktį liko jūroje. Kento grafystėje mirė iš jūros ištraukta 36-erių moteris. Žuvusiąją į vandenį nubloškė stiprus vėjas ir bangos.

Tūkstančiai namų liko be elektros

Šiaurės rytų Anglijoje šimtai namų liko be elektros, vandeniui užliejus kelius pagalbos prireikė daugybei vairuotojų. Jorkšyre pirmadienio vakarą gaudė potvynio pavojaus sirenos, kai aplinkosaugininkai paskelbė naujų perspėjimų dėl oro sąlygų keliamo pavojaus. Šiuo metu potvynio pavojus paskelbtas 200 Anglijos ir Velso vietų bei 40-tyje vietų, kurias jau skalauja potvynių vanduo.

Praėjusios savaitės pabaigoje įsišėlusi Angus audra be elektros paliko daugiau nei 1000 namų pietvakarinėje šalies dalyje. Iki šiol elektros tiekimas grąžintas ne visiems gyventojams. Šalies uoste Doveryje, į uolas atsimušus krovininiam laivui, teko gelbėti 11 įgulos narių, kuomet į laivą ėmė plūsti vanduo.

Nentedo miestelyje Anglijoje pirmadienio naktį iškrito tiek sniego, kad daugybė vairuotojų paliko savo automobilius tiesiog greitkelyje ir buvo pargabenti namo.

Šiuo metu potvynio pavojus paskelbtas 200 Anglijos ir Velso vietų bei 40-tyje vietų, kurias jau skalauja potvynių vanduo.

Mančesterio ugniagesių ir gelbėjimo tarnybos vyko į 157 incidentus per vieną parą. Kai kur teko gelbėti žmones, įstrigusius automobiliuose ar namuose, o Monslyje įkurtame veislyne – šunis.

Dėl nesiliaujančio lietaus ir stipraus vėjo kasdien atidedami ar atšaukiami tarpmiestinių traukinių maršrutai. Dėl to kenčia šimtai keleivių, o londoniečiai, besigrūdantys perpildytuose traukiniuose, pasipiktinę, kad valdžia iki šiol nesugeba susitvarkyti su lietaus ir vėjo daroma žala.

Viešasis transportas Londone streikuoja bene dėl visų oro sąlygų ar gamtos išdaigų. Vasaromis traukiniai atidedami ar atšaukiami dėl karščio poveikio bėgiams. Rudenį – dėl gausiai iškritusių lapų. Žiemą – dėl netikėtai užklupusio sniego, o pavasarį – patvinusių upių. Potvynių ir audrų šalyje pasitaiko visais metų laikais, tad dėl jų taip pat stringa transporto sistema.

Oro sąlygų sukelti nesklandumai Anglijoje ir Velse

  • Velso Ogmoro upėje policija ieško per potvynį dingusio vyro.
  • Esekse iš užlieto automobilio išgelbėta nėščia moteris su vienerių metų vaiku.
  • Jorkšyre įjungtos potvynių sirenos.
  • Karmatenšire iš sunkvežimio išgelbėtas užlietame kelyje įstrigęs vairuotojas.
  • Dėl potvynio atšaukti visi traukiniai tarp Bristolio ir Tauntono miestų.
  • Traukiniai tarp Kardifo ir Londono Padingtono bei King's Crosso stočių atšaukti arba nukreipti į kitas stotis.
  • Šiaurės, vidurio ir pietryčių Anglijoje bei Velse paskelbtas galimas didelio potvynio pavojus.
  • Devone dėl potvynių uždarytos devynios mokyklos.
  • Mančesteryje uždaryta per miestą važiuojančių traukinių linija ant laidų užvirtus medžiui.

Iš pernykščių audrų vyriausybė nepasimokė

Pernai panaši audra bei potvyniai šalį semti pradėjo gruodžio pabaigoje. Gyventojams gelbėti buvo paskirti kariškiai, iš namų evakuoti žmonės, nukentėjo šimtai verslų, žuvo keli žmonės. Tuomet labiausiai nuniokotose vietose, kurioms ir šiemet skaudžiausiai kerta audra, lankėsi buvęs premjeras Davidas Cameronas.

Vyriausybės planas anksčiau minėtų išlaidų paskirstymui paskelbtas šių metų rugsėjį, tačiau apsaugos priemonių nespėta įdiegti iki lapkritį prasidėjusio potvynio.

Neeilinį ekstremalių situacijų komiteto „Cobra“ posėdį sušaukęs politikas pažadėjo skirti daugiau finansavimo apsaugai nuo potvynių, mat nuostolių atlyginimas šaliai atsiėjo brangiau, nei kainuotų saugos priemonės. Pernai sutvarkyti padarytą žalą išleisti milijardai svaro sterlingų.

„Per ateinančius šešerius metus Jorkšyre esančių namų apsaugai nuo potvynių skirsime 280 mln., o visoje šalyje – 2,3 mlrd. svaro sterlingų“, – gruodį sakė D.Cameronas.

Vyriausybės planas anksčiau minėtų išlaidų paskirstymui paskelbtas šių metų rugsėjį, tačiau apsaugos priemonių nespėta įdiegti iki lapkritį prasidėjusio potvynio.

Tikimąsi, kad žiemą tikriausiai užklupsiančiai gamtos stichijai bus spėta pasirengti labiau, nei pernai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas