Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Audrai „Khanun“ užklupus P. Korėją atšaukta šimtai skrydžių

Šimtai skrydžių ir greitųjų traukinių Pietų Korėjoje buvo atšaukti, o Busane buvo uždarytos įmonės po to, kai atogrąžų audra „Khanun“ ketvirtadienį pasiekė sausumą, atnešdama smarkias liūtis ir stiprius vėjus.

Audra, kuri siaubė Japoniją, o paskui artėjo link Korėjos pusiasalio, apie 9 val. 20 min. vietos (3 val. 20 min. Lietuvos) laiku pasiekė sausumą pietuose ir keliaus į šiaurę, atnešdama smarkias liūtis visoje šalyje, pranešė Korėjos meteorologijos agentūra.

Evakuota daugiau kaip 10 000 žmonių, o ministras pirmininkas Han Duck-soo (Han Duksu) paragino vietos valdžią „patikrinti, ar didelės rizikos zonų gyventojai nesugebėjo evakuotis“, o jei taip, užtikrinti, kad jie pasitrauktų į saugią vietą.

Visoje šalyje paskelbti perspėjimai dėl taifūno, prognozuojama, kad iki penktadienio ankstyvo ryto šiaurės rytinėse pakrantės vietovėse iškris iki 500 milimetrų, o Seule ir jo apylinkėse – nuo 100 iki 200 milimetrų kritulių.

VIDEO: Taifūnas Khanun atslinko iki Pietų Korėjos: pasipylė liūtys, evakuojami gyventojai

Busaną užklupo stiprus vėjas, o pėstieji turėjo sunkumų vaikščiojant. Vėjo gūsių greitis siekė 145 km per valandą. Daug parduotuvių ir kavinių buvo uždarytos.

Ketvirtadienį buvo atšaukta mažiausiai 330 skrydžių, uždaryti jūrų keliai ir geležinkeliai, pranešė pareigūnai.

Dėl taifūno dešimtys tūkstančių skautų jau buvo evakuoti iš sąskrydžio šalies pietuose šios savaitės pradžioje.

Japonijoje dėl audros kai kuriuose šalies pietinio Mijadzakio regiono rajonuose naktį buvo paskelbtas aukščiausio lygio pavojus ir gyventojai paraginti saugoti savo gyvybes, padidėjus lietaus sukeliamų purvo nuošliaužų pavojui.

Nacionalinio transliuotojo NHK duomenimis, kai kuriose Ehimės, Kočio ir Oitos regionų dalyse taip pat buvo paskelbti žemesnio lygio evakuacijos nurodymai.

Ketvirtadienį 9 val. ryto vietos (3 val. Lietuvos) laiku Kiūšiū saloje dėl audros be elektros buvo likę daugiau kaip 10 000 namų ūkių.

Oro linijos „Japan Airlines“ ir „All Nippon Airways“ ketvirtadienį iš viso atšaukė apie 80 skrydžių, naujienų agentūrai AFP sakė jų atstovės spaudai.

Pietų Korėjos vyriausybė paprašė visuomenės „neiti į lauką ir likti saugiai viduje, kol taifūnas praeis“, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Šiais metais Pietų Korėjoje per musonines liūtis dėl potvynių ir nuošliaužų žuvo daugiau kaip 40 žmonių, įskaitant vieną atvejį, kai dėl staigių potvynių požeminiame tunelyje įstrigo transporto priemonės.

Praėjusiais metais šalis taip pat patyrė rekordines liūtis ir potvynius, per kuriuos žuvo daugiau kaip 11 žmonių.

Trys žuvusieji buvo įstrigę viename iš Seulo rūsiuose įrengtų butų, išgarsintų „Oskarą“ pelniusio korėjiečių filmo „Parazitas“ (Gisaengchung).

Vyriausybė tuo metu sakė, kad liūtys buvo didžiausios nuo pat to laiko, kai Seulas prieš 115 metų pradėjo fiksuoti meteorologinius duomenis, ir kaltino klimato kaitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas