Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09:00 /10:15

Augant įtampai Artimuosiuose Rytuose pasaulio lyderiai renkasi Jungtinėse Tautose

Intensyvėjantys karo veiksmai tarp Izraelio ir Libano grupuotės „Hezbollah“ antradienį gali užtemdyti paskutinį JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pasirodymą svarbiame metiniame Jungtinių Tautų renginyje.
ANGELA WEISS / AFP
ANGELA WEISS / AFP

Diplomatams bandant užkirsti kelią visapusiškam regioniniam karui, dešimčių pasaulio lyderių susitikimas – svarbus diplomatinis metų įvykis, kai sakomos kalbos ir vyksta diplomatija akis į akį, – prasideda kitą dieną po to, kai per Izraelio aviacijos smūgius Libane, vietos pareigūnų teigimu, žuvo daugiau kaip 490 žmonių.

JT Saugumo Tarybos narė Prancūzija paragino surengti skubų susitikimą dėl Artimuosius Rytus apimančios krizės.

Dėmesiui nukrypus nuo Gazos Ruožo į Libaną, JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) yra labai sunerimęs dėl civilių aukų Libane, sakė jo atstovas.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) prieš pasaulio lyderių susitikimą Jungtinėse Tautose įspėjo, kad Izraelis ir „Hezbollah“ jau kariauja kone pilnavertį karą.

Vašingtonas – pagrindinis Izraelio sąjungininkas ir ginklų tiekėjas – dar kartą įspėjo nerengti didelės sausumos invazijos į Libaną, o vienas JAV aukšto rango pareigūnas pažadėjo šią savaitę Jungtinėms Tautoms pateikti konkrečių idėjų dėl deeskalavimo.

Neaišku, kokią pažangą būtų galima padaryti dėl įtampos mažinimo Libane. Pastangos tarpininkauti dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože, kurį Izraelis nepaliaujamai bombarduoja nuo spalio, nebuvo vaisingos.

„Dominuos Gazos (Ruožo), Ukrainos ir Sudano klausimai“, – sakė Richardas Gowanas (Ričardas Govanas) iš analitinių tyrimų centro „International Crisis Group“ (ICG). Jo nuomone, daug lyderių „įspės, kad JT pasauliui taps nesvarbios, jei negalės padėti pasiekti taikos“.

Per šį svarbų JT renginį, truksiantį iki pirmadienio, turi kalbėti daugiau kaip 100 valstybių ir vyriausybių vadovų.

Naujos krizės

Nuo pernai įvykusio susitikimo, kai dominavo Sudano pilietinio karo ir Rusijos karo prieš Ukrainą klausimai, pasaulyje kilo daugybė naujų krizių.

„Tarptautiniai iššūkiai juda greičiau nei galime juos spręsti“, – prieš susitikimą sakė A. Guterresas.

Palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ beprecedentė spalio 7-osios ataka prieš Izraelį ir jos išprovokuotas tolesnis smurtas Artimuosiuose Rytuose atskleidė didelį susiskaldymą Jungtinėse Tautose.

Šią savaitę į JT Generalinę Asamblėją turėtų kreiptis Izraelio lyderis Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ir palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas).

Antradienį kalbėsiantys Turkijos, Jordanijos, Kataro, Irano ir Alžyro atstovai turėtų spausti dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože.

Ukrainos klausimas taip pat įtrauktas į antradienio darbotvarkę: prezidentas Volodymyras Zelenskis kalbės per JT Saugumo Tarybos posėdį dėl Rusijos karo prieš savo kaimynę.

„Kviečiu visus lyderius ir šalis toliau remti mūsų bendras pastangas dėl teisingos ir taikios ateities, – pirmadienį sakė V. Zelenskis. – (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas jau daug pavogė, bet jis niekada nepavogs pasaulio ateities.“

Užkulisiai

Neaišku, ar šis didysis diplomatinis susibūrimas gali ką nors pasiekti milijonams žmonių visame pasaulyje, atsidūrusių konfliktų ir skurdo gniaužtuose.

„Bet kokia reali diplomatija dėl įtampos mažinimo vyks užkulisiuose“, – sakė R. Gowanas.

„Tai galėtų būti galimybė Vakarų ir arabų (šalių) diplomatams ramiai pasikalbėti su iraniečiais apie būtinybę neleisti situacijai regione tapti nevaldomai“, – pridūrė jis.

Irako premjeras Mohammedas Shia al Sudani (Mohamedas Šija Sudanis) paragino dėl krizės Libane skubiai surengti arabų šalių lyderių susitikimą JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

A. Guterresas įspėjo nepaversti Libano „dar vienu Gazos Ruožu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas