Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aukšto rango Indonezijos policijos pareigūnas nuteistas mirties bausme už žmogžudystę

Už savo asmens sargybinio nužudymą pirmadienį mirties bausme buvo nuteistas aukšto rango Indonezijos policijos pareigūnas.
Ferdy Sambo
Ferdy Sambo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Indonezija

Generolas Ferdy Sambo, buvęs nacionalinės policijos vidaus reikalų skyriaus vadovas, buvo įvardytas kaip įtariamasis po to, kai liepą jo namuose buvo rastas negyvas jo asmens sargybinis.

Iš pradžių buvo įtariama, kad policija šį nužudymą nuslėpė.

F.Sambo buvo kaltinamas tuo, kad įsakė pavaldiniui nušauti 27-erių apsauginį Nofriansyah Yosua Hutabaratą, o paskui į sužeistąjį pats paleido kulką.

Rugpjūtį jis buvo suimtas, o rugsėjį atleistas iš tarnybos. Tuomet prasidėjo kelis mėnesius trukęs teismo procesas, patekęs į pirmuosius šalies laikraščių puslapius ir nušvietęs policijos nebaudžiamumo Indonezijoje problemą.

„[Teismas] pripažįsta kaltinamąjį Ferdy Sambo įtikinamai ir teisėtai kaltu įvykdžius tyčinės žmogžudystės nusikaltimą... ir skiria kaltinamajam mirties bausmę“, – teisme paskelbė pirmininkaujantis teisėjas Wahyu Imanas Santoso.

F.Sambo per savaitę gali apskųsti nuosprendį.

Teismo posėdyje, kuriame asmeniškai dalyvavo kaltinamasis, sėdėjo ir N.Y.Hutabarato motina, rankose laikydama sūnaus nuotrauką.

Perskaičius nuosprendį iš apstulbusios publikos pasigirdo šauksmai – susirinkusieji nesitikėjo maksimalios bausmės. Kai F.Sambo buvo išvestas iš teismo salės, vis dar būdamas suimtas, jį apsupo žiniasklaidos atstovai.

N.Y.Hutabarato mirties faktui pasiekus visuomenės ausis, policija iš pradžių teigė, kad jį nužudė kitas apsaugos darbuotojas, pagavęs kolegą seksualiai priekabiaujant prie F.Sambo žmonos.

Tačiau po kelių savaičių F.Sambo ir jo žmona buvo suimti. Vėliau pirmadienį jai taip pat bus paskelbtas nuosprendis.

Iškart po įvykio policija kelias dienas neatskleidė nužudymo fakto ir teigė, kad N.Y.Hutabarato nužudymo metu neveikė stebėjimo kameros. Pasak teisėjo, vaizdo stebėjimo kamerų įrašus ištrynė F.Sambo pavaldinys.

Aktyvistų teigimu, F.Sambo, kaip teisėsaugos pareigūno, vaidmuo tikriausiai paskatino teismą jam skirti didžiausią bausmę.

„Šis nuosprendis reiškia, kad teisėsauga manė, jog Ferdy Sambo buvo šios žmogžudystės sumanytojas“, – naujienų agentūrai AFP sakė žmogaus teisių gynimo grupės „Imparsial“ direktoriaus pavaduotojas Ardi Manto Saputra.

„Jis suteršė teisėsaugos institucijų reputaciją ir vyriausybės orumą“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas