Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australai pyksta: sugrįžo karantinas, pilnai paskiepyta tik 4 proc. gyventojų

Australija buvo giriama dėl sėkmingo pradinio atsako į COVID-19 pandemiją. Tačiau šalis vėl grįžta į griežtą karantiną, o nuo koronaviruso pilnai paskiepyta tik 4 proc. žmonių. Todėl „bandos imuniteto“ įgijimas nedrąsiai prognozuojamas tik kitąmet.
Sidnėjus
Sidnėjus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mieli klientai, artimiausiu metu būsime užsidarę, nes bevertis niekšelis Scotas Morrisonas užsakė vakcinų tik tiek, kad 18-ąjį pandemijos mėnesį būtų paskiepyta tik 4 proc. populiacijos“, – rašoma ant socialiniame tinkle „Twitter“ išplitusio plakato, turint omeny premjerą S.Morrisoną.

Menininkas Jamesas Powditchas plakatą ant „Roulette“ parduotuvės ir savo meno studijos Sidnėjuje iškėlė sekmadienį, kai 5 mln. gyventojų turintis miestas ir jo apylinkės dviem savaitėms sugrįžo į griežtą karantiną.

Sekmadienį buvo nustatyta 110 užsikrėtimo delta atmaina, kurios protrūkis kilo Bondi rajone, atvejų.

Australai, iš pradžių džiaugęsi COVID-19 valdymo sėkme, ima svarstyti, kiek visa tai dar tęsis.

„Negalime išvykti iš šalies, žmonės negali atvykti, periodiškai esame uždaromi į karantiną, o tai itin daug kainuoja“, – CNN sakė J.Powditchas.

„Žmonės iš pradžių priėmė šią velniškai sudėtingą situaciją, bet kai pradėjome matyti, kaip atsidaro likęs pasaulis, imame pykti dėl tokių dalykų kaip vakcinacijos tempas“, – pridūrė jis.

Jau yra ženklų, kad australai ima pavargti nuo tokių pasikartojančių jų gyvenimo sutrukdymų. Sekmadienį, nepaisant nurodymo likti namuose, Bondi paplūdimyje buvo matomos didelės žmonių minios.

Net ir per karantiną čia nėra draudžiama mankštintis lauke, vis dėlto nuotraukose iš Bondi matyti, kaip žmonės deginasi ar sėdi paplūdimiuose su gėrimais.

Lėta vakcinacija

25 mln. gyventojų turinčioje Australijoje nuo pandemijos pradžios nustatyta tik 910 mirčių nuo koronaviruso – tai vienas žemiausių mirštamumo lygis per capita pasaulyje.

Šalyje nebuvo fiksuotas ir didelis susirgimų skaičius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bondi paplūdimys
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bondi paplūdimys

Vis dėlto griežti ribojimai smarkiai paveikė turizmo sektorių, universitetai nesulaukia lėšų iš atvykstančių užsienio studentų, mėgstantys keliauti australai jau norėtų atostogauti užsienyje, rašo CNN.

Net Naujoji Zelandija – vienintelė šalis, su kuria Australija palaikė „kelionių burbulą“ – paskelbė trims dienoms stabdanti australų keliones į šalį be karantino.

Australija pilnai paskiepijo tik kiek daugiau nei 4 proc. populiacijos, palyginus su 46 proc. JAV ir 47 proc. Jungtinėje Karalystėje, rodo „Our World in Data“ duomenys.

Skiepijimo tempu Australija labiau primena Indoneziją ir Indiją, kurios, kaip didesnė dalis besivystančio pasaulio, liko be susitarimų su farmacijos kompanijomis. Pastarosios užtikrino šimtus milijonų dozių vakcinų turtingiausioms valstybėms.

Problemą tik dar labiau pagilina skeptiškumas COVID-19 vakcinų atžvilgiu. Laikraščio „The Sydney Morning Herald“ ir tyrimų firmos „Resolve Strategic“ apklausa parodė, kad 15 proc. suaugusių australų visai neketina skiepytis artimiausiais mėnesiais, 14 proc. – veikiau neketina.

Apklausa buvo atlikta jau po to, kai balandį paskelbta apie vakcinos nuo koronaviruso „AstraZeneca“ ryšį su itin retai pasireiškiančiu kraujo sutrikimu, įskaitant kraujo krešulius.

Australijos valdžia tikisi bandos imunitetą – kai paskiepyta apie 80 proc. populiacijos – pasiekti iki atidarant sienas. Premjeras S.Morrisonas anksčiau sakė, kad tai neįvyks iki 2022-ųjų vidurio. Neseniai jis negalėjo užtikrinti, kad šalis atsidarys 2022-ųjų Kalėdoms.

S.Morrisonas pareiškė, kad vakcinų tiekimas sparčiai išaugs liepą, o 600 tūkst. „Pfizer“ dozių esą į Australiją atkeliaus jau kitą savaitę.

Imago / Scanpix nuotr./Scottas Morrisonas
Imago / Scanpix nuotr./Scottas Morrisonas

„Susidūrėme su iššūkiu dėl „AstraZeneca“ vakcinos. Turiu omeny tai, kad medikai apribojo jos naudojimą vyresniems 60 metų žmonėms, dar prieš tai – vyresniems nei 50 metų žmonėms.

Tai buvo didelis sukrėtimas skiepijimui ir tai yra už vyriausybės kontrolės ribų“, – sakė jis ir pridūrė, kad yra sudaryti nauji susitarimai su „AstraZeneca“, „Pfizer“ ir „Moderna“ gamintojais.

Įstrigę užsienyje

Australijos vyriausybė buvo kritikuojama ir todėl, kad apie 36 tūkst. paliko įstrigusius užsienyje. Įvedus kvotas, kiek žmonių gali atvykti į šalį, tapo labai sudėtinga ir brangu įsigyti lėktuvų bilietus, o karantino viešbutyje kaina siekia tūkstančius dolerių. Tokią sąskaitą apmoka pats atvykėlis.

Gyvenantiems Australijoje taip pat nelengva išvykti iš šalies. Tie, kurie turi šalies pilietybę ar nuolatinį leidimą gyventi, turi kreiptis į vyriausybę dėl išimties suteikimo, kad galėtų palikti Australiją.

Tai reiškia, kad prarandamos ne tik atostogos, bet ir laikas su šeima bei draugais.

2016-ųjų surašymo duomenimis, maždaug pusė Australijoje gyvenančių žmonių arba patys gimė užsienyje, ar vienas jų tėvų.

Ligoninėje dirbanti Brisbano gyventoja, kilusi iš Kanados, sakė besitikinti, kad dėl spartesnio skiepijimo atlaisvės sienų kontrolė ir ji galės grįžti namo.

„Nežinau, kada vėl pamatysiu su šeimą. Jei nuoširdžiai, tai manau, kad po dviejų metų“, – sakė ji.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sidnėjus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sidnėjus

„Esame frustracijoje. Vakcinacijos programa yra juokinga. Esu sveikatos apsaugos darbuotoja, prioritetų sąraše, bet buvo tiek sumaišties.

Mums buvo pasakyta nusiųsti elektroninius laiškus, o tada su mumis susisieks ir paskirs skiepijimo laiką... Tada mums tiesiog pasakė atvykti, nes programa iš tikrųjų nieko nefiksavo“, – tikino ji.

„Ji prieinama tik vyresniems nei 50 asmenims, nors virusą daugiausia skleidžia 20-30 metų žmonės. Mums atsibodo karantinas žinant, kad yra vakcinų“, – sakė Brisbano gyventoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas