Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Australija ir Kinija surengė gynybos derybas

Kinija ir Australija surengė gynybos derybas, kuriose daugiausia dėmesio skyrė regioninio saugumo klausimams, ketvirtadienį pranešė pareigūnai, praėjus kelioms dienoms po to, kai Pekinas pasmerkė Kanberos planą dislokuoti branduolinių povandeninių laivų flotilę.
Australijos gynybos ministras Richardas Marlesas
Australijos gynybos ministras Richardas Marlesas / „AP“/„Scanpix“

Australų gynybos pareigūnai trečiadienį Kanberoje priėmė Liaudies išlaisvinimo armijos komandą, kuri dalyvavo diskusijose, sakė Australijos gynybos ministerijos atstovas spaudai.

Pusdienio trukusios derybos buvo naujausias ženklas, kad Kinija ir Australija po diplomatinio įšaldymo vėl užmezga ryšius, nepaisant ginčų dėl didėjančios Kinijos diplomatinės ir karinės įtakos Ramiojo vandenyno regione.

Kinija įspėjo Australiją, Jungtinę Karalystę ir Jungtines Valstijas, kad jos eina „klaidingu ir pavojingu keliu“ po to, kai kovo 13 dieną paskelbė apie ilgalaikį susitarimą aprūpinti Australiją branduoliniais povandeniniais laivais, ginkluotais sparnuotosiomis raketomis.

Australija planuoja įsigyti iki penkių JAV branduolinių povandeninių laivų, o paskui sukurti naujo modelio laivą su JAV ir JK technologijomis.

Susitarimas sukėlė diskusijų dėl išlaidų – šimtų milijardų dolerių per tris dešimtmečius – ir dėl strategijos, pagal kurią būsimos gynybos pastangos glaudžiai susietos su JAV ir JK.

Australijos centro kairiųjų leiboristų vyriausybė nuo pat atėjimo į valdžią praėjusių metų gegužės mėnesį stengėsi atkurti santykius su Kinija.

Gynybos ministras Richardas Marlesas, kuris praėjusiais metais du kartus kalbėjosi su Kinijos generolu Wei Fenghe regioninių susitikimų metu, sakė, kad džiaugiasi, jog atsinaujino „normalus dialogas“.

Jis atsisakė pateikti daugiau informacijos apie diskusijas.

Šios savaitės derybos, kurios, anot australų, vyko „profesionalioje atmosferoje“, buvo pirmasis oficialus abiejų šalių gynybos pareigūnų susitikimas nuo 2019 metų.

Kinija sustabdė aukšto lygio diplomatinius susitikimus ir nustatė didelius tarifus pagrindiniams Australijos eksportuojamiems produktams, tokiems kaip miežiai, jautiena ir vynas 2020 metais, kai su buvusia konservatyvia vyriausybe kilo aštrus ginčas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas