Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Australijos opozicijos lyderiu išrinktas Kiniją kritikuojantis gynybos eksministras

Australijos konservatyvusis sparnas pirmadienį naujuoju opozicijos lyderiu išrinko Peterį Duttoną, raginantį laikytis griežtesnio kurso Kinijos atžvilgiu.
Peteris Duttonas
Peteris Duttonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugelis apžvalgininkų P.Duttono paskyrimą vertina kaip jo Liberalų partijos posūkį dešinėn.

Beveik dešimtmetį valdžioje buvusi Liberalų partija patyrė nesėkmę gegužės 21-osios rinkimuose, nuo jos nusigręžus didesnes pajamas gaunantiems miestiečiams, balsavusiems už nepriklausomus kandidatus, kurie per rinkimų kampaniją akcentavo klimato kaitos problemas.

Naujojo opozicijos lyderio laukia nelengvas uždavinys įpūsti naujos gyvybės skaudų smūgį rinkimuose patyrusiai partijai ir pabandyti suvienyti smarkiai susiskaldžiusius nuosaikųjį ir konservatyvųjį sparnus.

Buvęs policijos pareigūnas P.Duttonas politinėje arenoje išgarsėjo aštriais pasisakymais ir didelio atgarsio sulaukiančiais komentarais.

Dirbdamas gynybos ministru, jis Kinijos ekspansionistines ambicijas prilygino praėjusio amžiaus 4-o dešimtmečio politikai nacių iškilimo Vokietijoje laikotarpiu.

„Vienintelis būdas išsaugoti taiką – ruoštis karui“, – tąsyk sakė jis.

Eidamas imigracijos ministro pareigas P.Duttonas išprovokavo pasipiktinimo bangą pareiškęs, kad kai kurios prieglobsčio prašytojos, tvirtinusios, kad buvo išžagintos salose prie Australijos krantų įrengtuose migrantų sulaikymo centruose, siekė pastoti, kad galėtų nutraukti nėštumą žemyne.

Einant šias pareigas P.Duttonui taip pat teko atsiprašyti dėl pokšto apie klimato kaitos keliamą grėsmę Ramiojo vandenyno regionui, netyčia nuskambėjusio per mikrofoną.

„Laikas nebesvarbus, kai pro duris veržiasi vanduo“, – tąsyk sakė jis.

Ankstesniu savo politinės karjeros laikotarpiu kvynslandietis P.Duttonas boikotavo vyriausybės sprendimą šalies vardu atsiprašyti Australijos čiabuvių, prievarta atskirtų nuo šeimų. Vėliau jis apgailestavo dėl šio savo žingsnio.

„Neįvertinau šio atsiprašymo simbolikos ir svarbos čiabuviams“, – sakė jis laikraščiui „Sydney Morning Herald“ 2017 metais.

Po gegužės 21-osios rinkimų tiek P.Duttonas, tiek jo sąjungininkai Liberalų partijoje stengėsi pabrėžti, kad jo kursas tapo nuosaikesnis.

Praėjusią savaitę P.Duttonas radijo stočiai 2GB sakė, kad Liberalų partija turi būti atvira nuomonių įvairovei ir atstovauti „visiems australams“.

„Tačiau ypatingą dėmesį turėtume skirti priemiesčiuose gyvenantiems žmonėms, kuriems sunku sudurti galą su galu“, – sakė jis.

Buvęs ministras pirmininkas Scottas Morrisonas, pasitraukęs iš Liberalų partijos lyderio posto po nesėkmės rinkimuose, pirmadienį pasiūlė savo „visišką paramą“ P.Duttonui.

Naujasis Australijos vyriausybės vadovas Anthony Albanese'is praėjusią savaitę negailėjo pagyrimų P.Duttonui ir sakė, kad jo santykiai su juo geresni nei su ankstesniu premjeru S.Morrisonu.

„Mano pasitikėjimas Peteriu Duttonu dar nė karto nėra sušlubavęs“, – sakė A.Albanese'is.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas