Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijos vartotojų apsaugos institucija padavė „Google“ į teismą dėl duomenų rinkimo

Australijos vartotojų apsaugos tarnyba antradienį padavė į teismą „Google“ teigdama, kad amerikiečių technologijų milžinė pažeidė vartotojų apsaugos įstatymus, klaidindama operacinės sistemos „Android“ naudotojus dėl to, kaip buvo naudojami duomenys apie jų buvimo vietą.
„Google Android“ talismanas
„Google Android“ talismanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Australijos konkurencijos ir vartotojų apsaugos komisija (ACCC) apkaltino „Google“ rinkus informaciją apie naudotojų buvimo vietą net ir tuomet, kai naudotojai išjungdavo buvimo vietos nustatymo funkciją.

Komisija pradėjo procesą Australijos federaliniame teisme, įtarusi, kad „Google“ pažeidė įstatymus, pateikdama klaidinančių ekrane rodomų pareiškimų tuomet, kai naudotojai kūrė „Google“ paskyras savo mobiliuosiuose telefonuose ir planšetėse su operacine sistema „Android“.

„Mes pateikėme ieškinį prieš „Google“, nes įtariame, kad dėl šių ekrane rodomų pareiškimų „Google“ galėjo rinkti, saugoti ir naudoti itin svarbią ir vertingą asmeninę informaciją apie naudotojų buvimo vietą be informuoto naudotojų pasirinkimo“, – teigė komisijos pirmininkas Rodas Simsas.

„Tai yra pirma tokia byla pasaulyje. Toks ieškinys, susijęs su klaidingais pareiškimais dėl to, kaip „Google“ renka, saugo ir naudoja duomenis, niekada nebuvo anksčiau pareikštas“, – pridūrė jis.

Bendrovė pranešė susipažįstanti su ieškiniu.

„Mes ir toliau bendradarbiaujame su ACCC ir ketiname gintis šioje byloje“, – sakoma „Google“ pranešime.

Komisija teigia, kad nuo 2017 metų sausio mėnesio iki 2018-ųjų pabaigos naudotojai, diegiantys savo „Google“ paskyras telefonuose ir planšetėse, klaidingai manė, kad „Vietovių istorija“ buvo vienintelė nuostata, turėjusi įtakos tam, ar įmonė rinko naudotojų buvimo vietos duomenis.

Iš tikrųjų reikėjo išjungti ir nuostatą „Žiniatinklio ir programų veikla“, jei naudotojai nenorėjo, kad būtų renkami jų buvimo vietos duomenys.

Pasak R.Simso, komisija mano, kad neteisėtas duomenų rinkimas gali vykti toliau. Komisija ketina reikalauti, kad „Google“ pripažintų savo elgesį ir įsipareigotų nutraukti tokią praktiką.

Australijos konkurencijos ir vartotojų apsaugos komisija taip pat planuoja prašyti teismo skirti nuobaudų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas