Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Azov“ karininkas apie Mariupolyje įstrigusius gynėjus: „Kova prieš tankus su peiliais rankose“

Ukrainos kariai, esantys Rusijos apsuptoje ir nuolat apšaudomoje „Azovstal“ gamykloje atsidūrė aklavietėje, rašo BBC ukrainiečių kalba. Įstrigusieji teigia, kad jei Ukraina ir tarptautinės organizacijos nesusitars su Rusija dėl karo veiksmų nutraukimo ir ukrainiečių kovotojų išvedimo iš miesto, jie, tikėtina, žus.
36-osios kontradmirolo Michailo Bilinskio jūrų pėstininkų brigados karys
36-osios kontradmirolo Michailo Bilinskio jūrų pėstininkų brigados karys / Nuotr. iš „Facebook“

„Nerealūs žygdarbiai nerealiomis sąlygomis“ bei kova prieš tankus su peiliais rankose – taip „Azovstal“ gynybą apibūdino „Azov“ pulko vado pavaduotojas Sviatoslavas Palamaras interviu BBC. S.Palamaras pasakojo, kad vyksta intensyvus gamyklos bombardavimas iš oro, apšaudoma artilerija ir t.t.

„Praėjusią naktį suskaičiavome daugiau kaip 25 lėktuvus, mėtančius bombas. Tai buvo trys strateginiai bombonešiai, tankai, pėstininkai, minosvaidžiai, snaiperiai, kulkosvaidžiai ir kt.“ – pasakojo jis ir pabrėžė, kad jokių paliaubų nėra, todėl nežinia ar pavyks evakuoti sužeistuosius.

„Mes nebeturime chirurginių instrumentų. Kvalifikuotos medicininės pagalbos suteikti neįmanoma“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, kiek žuvusiųjų ir sužeistųjų dabar yra gamykloje S.Palamaras atsakė: „Neįvardysiu žuvusiųjų skaičiaus. Iš tiesų kalbame apie šimtus Ukrainos karių. Beveik 600 žmonių buvo sužeisti. Tačiau šis skaičius kasdien didėja, kaip ir žuvusiųjų skaičius.“

BBC jis taip pat pasakojo, kad nuo pat Rusijos puolimo pradžios Mariupolį ir „Azovstal“ ginantys kariai girdėjo pažadus ir prašymus išsilaikyti, pradžioje iki kovo, bet jam atėjus niekas nepasikeitė, vėliau – balandžio vidurio, tačiau rezultatas tas pats: „Galiausiai vėl nieko.“

Vaizdo įrašo STOP kadras/Sviatoslavas Palamaras
Vaizdo įrašo STOP kadras/Sviatoslavas Palamaras

Mariupolio gynėjas sakė besitikintis, jog su žiniasklaidos ir politikų pagalba pavyks suorganizuoti sužeistų karių evakuaciją, o likusius karius, tarpininkaujant tarptautinei bendruomenei, išgabenti į saugią zoną.

„Mano nuomone, įgula padarė daugiau, nei galėjo. Jūs galite suprasti, su kokia didžiule priešo jėga mes kovojame.“

Šimtai civilių buvo išvežti, bet jie nė žodžiu neužsiminė apie ukrainiečių karius, apie tai, kad jie žuvo.

Kalbėdamas apie civilių evakuaciją S.Palamaras BBC pabrėžė nusivylęs politikų kalbomis apie sėkmingą operaciją: „Prieš dvi dienas trys mūsų kariškiai žuvo kaip tik per paliaubas, paskelbtas civiliams gyventojams evakuoti iš Azovstalio. Į transporto priemonę, turėjusią paimti civilius gyventojus ir nuvežti juos į paskirties vietą, pataikė nešiojamosios priešlėktuvinės gynybos sistemos. Vienas karys žuvo, šeši buvo sužeisti. Dar du kariai žuvo nuo bombų, numestų iš bepiločio orlaivio. Tai vyko paliaubų bei evakuacijos metu.

<...> Šimtai civilių buvo išvežti, bet jie nė žodžiu neužsiminė apie ukrainiečių karius, apie tai, kad jie žuvo.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Evakuacija iš „Azovstal“ gamyklos Mariupolyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Evakuacija iš „Azovstal“ gamyklos Mariupolyje

Pasak S.Palamaro, dabar būtina pasiekti, kad kovos veiksmai gamyklos teritorijoje baigtųsi ir būtų galima išvežti sužeistuosius, o likusius karius perkelti į saugią trečiosios šalies arba Ukrainos teritoriją.

„Šie kariai, patikėkite, to nusipelnė. Šie vaikinai tokiomis Ukrainos sąlygomis padarė neįmanomą dalyką. Grubiai tariant, jie mėto peilius į lėktuvus ir tankus. Nežinau, ar istorijoje būta tokio didvyriškumo precedentų“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas