Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Azovo jūra – naujas Rusijos ir Ukrainos konflikto židinys

Azovo jūra tampa nauju įtampos židiniu tarp Ukrainos ir Rusijos. Buvęs Ukrainos laivyno vadas perspėjo, kad įmanomas blogiausias scenarijus. Nuo kovo Rusijos pasieniečiai pasinaudojo teise ir ėmė stabdyti dešimtis prekybinių ir žvejybinių laivų. Kijevas įtaria, kad taip siekiama sužlugdyti du svarbius uostus – Mariupolį ir Berdianską.
Azovo jūra
Azovo jūra / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per rugpjūčio mėnesį abi šalys ėmė vis aktyviau rodyti karinę jėgą. Bet ir Ukrainos, ir Amerikos politikai perspėja, kad Kijevas daro per mažai, ir gali netekti visos jūros.

Ukrainos pasieniečiai rengia pratybas Azovo jūroje, bet vos keliolika laivelių ir yra visas jų laivynas. Rusija permetė į mažytę jūrą didelius karo laivus, kurie prieš tai sparnuotosiomis raketomis naikino taikinius Sirijoje.

Viskas prasidėjo kovo pabaigoje, kai Ukrainos pasieniečiai sulaikė žvejybos laivą iš okupuoto Krymo su Rusijos vėliava ir suėmė jo kapitoną. Rusija iškėlė bylą dėl jo pagrobimo ir apkaltino Kijevą taip keršijant Krymo žmonėms už norą gyventi Rusijoje.

Rusija atsakė greitai ir plačiai – pasieniečiai Azovo jūroje puolė tikrinti žvejų laivelius ir prekybinius laivus, keliaujančius į du pagrindinius Ukrainos uostus – Mariupolį ir Berdianską. Sulaikyta jau daugiau kaip 150 laivų, vidutiniškai – pusei paros.

Kijevas sako, kad tai bauginimas, siekis atgrasyti nuo laivybos Azovo jūroje ir sužlugdyti uostus, kur dirba tūkstančiai, ir kur krovinių srautą karas nusmukdė perpus. Miestai prie pat Donbaso fronto linijos ir šiaip virtę parako statinėmis.

Tačiau Ukraina aklavietėje: nereaguoti negali, bet negali tikėtis ir pergalės prieš kur kas galingesnę Rusiją, jei Azovo jūroje būtų atvertas antras karo frontas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas