Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

B.al Assadas antrą kartą po žemės drebėjimo lankėsi Persijos įlankos šalyje

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sekmadienį atvyko į Jungtinius Arabų Emyratus – tai antrasis jo vizitas Persijos įlankos šalyje po to, kai praėjusį mėnesį įvykęs niokojantis žemės drebėjimas paskatino arabų šalis palaikyti jo tarptautiniu mastu izoliuotą vyriausybę.
Basharas al Assadas
Basharas al Assadas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši kelionė – antroji B. al Assado išvyka į naftos turtingus JAE per pastaruosius kelerius metus – buvo surengta po praėjusį mėnesį įvykusio vizito Omane. Tai buvo vienintelis oficialus B.al Assado vizitas arabų šalyse nuo karo Sirijoje pradžios 2011 metais.

„Sirijos Arabų Respublikos prezidentas Basharas al Assadas šiandien (sekmadienį) su oficialiu vizitu atvyko į JAE, lydimas žmonos Asmos“, – pranešė JAE valstybinė žiniasklaida.

Sostinėje Abu Dabyje Sirijos vadovą pasveikino Jungtinių Arabų Emyratų ilgametis faktinis valdytojas šeichas Mohamedas bin Zayedas al Nahyanas, pranešė oficialioji naujienų agentūra WAM.

Abu Dabis, kuris 2018 metais normalizavo santykius su B. al Assado vyriausybe, vadovavo pagalbos teikimui po vasario 6 dienos žemės drebėjimo, kuris sukrėtė Pietryčių Turkiją ir Šiaurės Siriją ir nusinešė dešimtis tūkstančių gyvybių.

Analitikai teigia, kad diplomatinis postūmis, kurį suteikė pagalbos pastangos po žemės drebėjimo, gali sustiprinti Damasko santykius su Artimųjų Rytų šalimis, kurios iki šiol priešinosi santykių normalizavimui po daugiau nei dešimtmetį trukusio karo.

JAE pažadėjo skirti daugiau nei 100 mln. dolerių (apie 94 mln. eurų) paramą nuo žemės drebėjimo nukentėjusiai Sirijai – tai bene didžiausia suma, kurią skyrė viena valstybė.

Ji taip pat išsiuntė paieškos ir gelbėjimo komandą ir suteikė tūkstančius tonų skubios pagalbos priemonių.

JAE užsienio reikalų ministras šeichas Abdullah bin Zayedas al Nahyanas praėjusį mėnesį lankėsi Sirijoje – tai pirmas tokio aukšto rango Persijos įlankos pareigūno vizitas po žemės drebėjimo.

Vykstant karui Sirijoje B. al Assadas retai išvykdavo į užsienį, išskyrus į valstybes sąjungininkes, t. y. į Iraną ir Rusiją, kur šią savaitę vėl lankėsi ir susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Irano Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos sekretorius Ali Shamkhani Abu Dabyje ketvirtadienį susitiko su Jungtinių Arabų Emyratų prezidentu ir kalbėjosi su JAE patarėju nacionalinio saugumo klausimais šeichu Tahnounu bin Zayedu al Nahyanu, kuris sekmadienį dalyvavo B. al Assado sutikimo ceremonijoje prezidento rūmuose.

Saudo Arabijos, kuri taip pat siuntė pagalbą Sirijai, užsienio reikalų ministras praėjusį mėnesį teigė, kad arabų pasaulyje sutariama, jog sprendžiant humanitarines krizes, įskaitant žemės drebėjimą, reikia naujo požiūrio į Damaską.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas