Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 22 /19:20

B. Netanyahu: jei „Hezbollah“ pradės karą prieš Izraelį, jis padarys didžiausią klaidą

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sekmadienį pareiškė, kad Libano judėjimas „Hezbollah“, jei pradės karą prieš Izraelį, padarys „didžiausią savo gyvenimo klaidą“, toliau didėjant įtampai Izraelio ir Libano pasienyje.
via REUTERS-Scanpix nuotr.
via REUTERS-Scanpix nuotr.

B. Netanyahu aplankė karius Libano pasienyje Izraelio šiaurėje, kur vis dažniau vyksta susirėmimai, todėl Izraelis, kovodamas su „Hamas“ Gazos Ruože, baiminasi, kad gali atsiverti naujas karo frontas.

Izraelio gynybos ministerija sekmadienį įsakė dar 14 bendruomenių prisijungti prie dešimčių bendruomenių, kurios jau buvo evakuotos iš pasienio zonos.

Premjeras pažymėjo, kad jei „Hezbollah“ pradės karą prieš Izraelį, jis smogs tokia jėga, kuri bus pražūtinga šiam Libano islamistų judėjimui ir pačiai Libano valstybei.

„Hezbollah“ yra „Hamas“ sąjungininkė.

Izraelio ministras pirmininkas paskelbė „Hamas“ karą po to, kai šios islamistų grupuotės kovotojai spalio 7 dieną pro smarkiai įtvirtintą sieną prasiveržė į Izraelį ir ten nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių.

Izraelis atsakė antskrydžiais, per kuriuos Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 4,65 tūkst. palestiniečių, daugiausia civilių, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija. 

Tuo pat metu ji apsikeitė ugnimi su „Hezbollah“ per savo šiaurinę sieną.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, nuo spalio 7-osios Libane per susirėmimus žuvo mažiausiai 33 žmonės – daugiausia kovotojai ir mažiausiai keturi civiliai, tarp jų ir naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas.

Izraelyje žuvo dar keturi žmonės – trys kariai ir vienas civilis. Izraelis evakavo savo pusėje esančius kaimus, o keli tūkstančiai libaniečių pabėgo iš pasienio regionų į Tyrą šalies pietuose.

„Žaidžia labai pavojingą žaidimą“

Izraelio kariuomenė sekmadienį pranešė, kad jos pajėgos „išaiškino teroristų būrį, bandžiusį paleisti prieštankines raketas į Avivimo rajoną prie sienos su Libanu“.

„Kareiviai sudavė smūgį grupuotei dar nespėjus įvykdyti išpuolio“, – sakoma pranešime.

Kariuomenė taip pat pranešė, kad prieštankinė raketa buvo paleista į Izraelio tanką Har Dovo teritorijoje ginčijamame Šebos ūkių pasienio rajone. Kariuomenė pridūrė, kad tankas atsakė ugnimi, tačiau nepranešė, kad Izraelio pusėje yra aukų ar apie padarytą žalą.

Oficialioji Libano nacionalinė naujienų agentūra pranešė, kad Izraelio lėktuvai sekmadienį praskrido virš Pietų Libano ir kad Izraelis bombardavo įvairius objektus palei sieną.

Iki šiol atsakomieji išpuoliai buvo palyginti nedideli, tačiau analitikai perspėjo, kad Izraeliui pradėjus sausumos puolimą Gazos Ruože „Hezbollah“ gali suintensyvinti savo veiksmus.

„Hezbollah“ judėjimo lyderio pavaduotojas Naimas Qassemas (Naimas Kasemas) šeštadienį perspėjo, kad grupuotė gali suaktyvinti savo veiklą.

Izraelio kariuomenės atstovas Jonathanas Conricusas (Džonatanas Konrikusas) perspėjo, kad „Hezbollah“ „įtraukia Libaną į karą, iš kurio nieko negaus, bet gali daug prarasti“.

„Hezbollah“ žaidžia labai pavojingą žaidimą. Jie eskaluoja situaciją. Kasdien matome vis daugiau išpuolių“, – tęsė jis.

„Ar Libano valstybė tikrai nori rizikuoti tuo, kas liko iš libaniečių klestėjimo ir Libano suvereniteto, dėl teroristų Gazoje?“ – klausė jis.

Libano ministras pirmininkas Najibas Mikati (Nadžibas Mikatis) sekmadienį sakė, kad diplomatinėmis pastangomis siekiama sustabdyti Izraelio išpuolius prieš Libaną ir užkirsti kelią Gazos Ruožo konflikto plitimui.

„Libano draugai yra kartu su mumis ir toliau deda visas pastangas, kad padėtis normalizuotųsi“, – sakoma N. Mikati pareiškime.

Tačiau Libanas atsargumo sumetimais rengia reagavimo į ekstremalias situacijas planą, pridūrė jis.

2006-aisiais Izraelis ir „Hezbollah“ kariavo itin žiaurų karą, per kurį Libane žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių gyventojų, o Izraelyje – 160 žmonių, daugiausia karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas