Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

B.Netanyahu susitinka su kritikais Berlyne, pasigirdus įspėjimui dėl „pilietinio karo“

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį turi susitikti su Vokietijos lyderiais, ir jie tikriausiai paragins jį permąstyti ginčijamas teisines reformas, dėl kurių izraeliečių prezidentas prakalbo apie „pilietinio karo grėsmę“.
Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas
Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas / „DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris, B. Netanyahu vizito išvakarėse kalbėdamas Taline, sakė, kad planuoja iškelti šių reformų klausimą per ketvirtadienio susitikimą su Izraelio premjeru.

„[Izraelis] yra vienintelė demokratija visame regione, stipri konstitucinė valstybė, – sakė jis. – Norėčiau, jog... tai, kuo žavėjomės Izraelyje, išliktų.“

B.Netanyahu vyriausybė, kurioje yra ultraortodoksų ir kraštutinių dešiniųjų partijų, sausį pristatė itin prieštaringai vertinamą teismų reformų paketą.

B.Netanyahu sąjungininkai teigia, kad planas reikalingas siekiant apriboti, jų teigimu, pernelyg didelius nerinktų teisėjų įgaliojimus. Oponentai sako, kad taip valdžia būtų sutelkta B.Netanyahu ir jo valdančiosios koalicijos rankose. Jie taip pat teigia, kad B.Netanyahu, kuris yra teisiamas dėl kaltinimų korupcija, patenka į interesų konfliktą.

Demonstrantai dėl šio plano, vadinamo grėsme Izraelio liberaliai demokratijai, visoje šalyje protestuoja jau 10 savaičių.

„Kiekvienas, kuris mano, kad tikras pilietinis karas, žmonių gyvybės, yra riba, kurios mes nepasieksime, neturi jokio supratimo“, – trečiadienį vakare įspėjo Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas.

„Kaip tik dabar, 75-aisiais Izraelio valstybės nepriklausomybės metais, bedugnė jau visai arti. Šiandien sakau jums, ką pasakiau jiems: pilietinis karas yra raudona linija. Neleisiu jam kilti“, – sakė I.Herzogas ir pridūrė esąs įsitikinęs, jog dauguma izraeliečių nori kompromiso.

B.Netanyahu planas sudarytų sąlygas parlamentui paprasta dauguma panaikinti Aukščiausiojo Teismo sprendimus, kuriais atmetami įstatymai, o Teismas negalėtų tokių veiksmų peržiūrėti.

Aukščiausiajam Teismui taip pat būtų sunkiau panaikinti įstatymus, kuriuos jis laikytų prieštaraujančiais vadinamiesiems pagrindiniams įstatymams – savotiškai konstitucijai.

I.Herzogas, kurio postas didele dalimi yra reprezentacinis, kelias savaites rengė pasiūlymą sušvelninti vyriausybės stumiamas priemones.

Kaltinimai korupcija

B.Netanyahu prieš išskrisdamas į Vokietiją sakė, kad pagrindinis jo diskusijų klausimas bus Iranas ir kad taip pat bus kalbama „kitomis Izraeliui svarbiomis temomis“.

„Saugumo klausimai nedaro pertraukų, nė akimirkai“, – pridūrė jis Ben Guriono oro uoste, kur susirinkę protestuotojai laikė plakatus su užrašais „Diktatorius bėga“ ir „Negrįžk“.

Protestuoti ragino ir Vokietijoje gyvenantys izraeliečiai. Ketvirtadienį viena demonstracija vyko prie Brandenburgo vartų.

B.Netanyahu Vokietijoje taip pat atskirai susitiks su kancleriu Olafu Scholzu. Jiedu taip pat nuvyks prie 17-osios platformos memorialo, skirto tūkstančiams nacistinės Vokietijos iš Berlyno deportuotų žydų.

Dėl kontroversijos Izraelyje Vokietija atsidūrė nepatogioje padėtyje.

Po Antrojo pasaulinio karo šios šalys užmezgė tvirtus diplomatinius ryšius, po Holokausto atgailaujantis Berlynas įsipareigojo dėl Izraelio valstybės išsaugojimo.

Viena po kitos valdžiusios Vokietijos vyriausybės Izraelio nacionalinį saugumą vadino itin svarbiu užsienio politikos prioritetu.

Vyriausybės atstovas Steffenas Hebestreitas pirmadienį sakė, kad B.Netanyahu yra „išrinktas Izraelio ministras pirmininkas, tad ir normalus svečias Vokietijoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas