Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bado streiką paskelbęs Tailando protestų lyderis žada tęsti kovą už monarchijos reformą

Sunkiai sergantis bado streiką paskelbęs Tailando demokratijos šalininkas trečiadienį paleistas iš kalėjimo pažadėjo tęsti savo kovą už monarchijos reformą, pažeisdamas paleidimo už užstatą sąlygas.
Paritas Chiwarakas
Paritas Chiwarakas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tailandas Protestas

Studentų lyderis Paritas Chiwarakas, pravarde Pingvinas, buvo laikomas suimtas be teismo beveik 100 dienų už šmeižtą prieš karališkosios šeimos narius draudžiančio įstatymo daugybinius pažeidimus.

Protestuodamas prieš suėmimą Pingvinas 57 dienas badavo ir neteko 12 kilogramų, kol balandžio pabaigoje pagaliau buvo perkeltas į ligoninę jo blogėjančiai sveikatos būklei stebėti.

Tailando baudžiamasis teismas antradienį leido paleisti studentą už užstatą su tam tikromis griežtomis sąlygomis, įskaitant draudimą išvykti iš šalies arba dalyvauti „gėdą monarchijai užtraukiančioje“ veikloje.

Visgi trečiadienį Pingvinas, nepaisydamas šio draudimo, paskelbė žinutę socialinės žiniasklaidos platformoje „Line“.

„Aš tęsiu kovą už monarchijos reformą“, – parašė jis ir pridūrė, kad šis raginimas neužtraukia jokios gėdos šiai institucijai.

„Kova už demokratiją ir toliau įgaus jėgų. Mūsų kova yra paremta tiesa, ir nėra tokios jėgos, kuri būtų didesnė už tiesą“, – pridūrė jis.

22 metų Paritas Chiwakaras išvakarėse išėjo iš kalėjimo dėvėdamas marškinėlius su užrašu „Monarchijos reforma“ ir pro greitosios pagalbos automobilio langą rodė tris į viršų iškeltus pirštus – demokratijos simboliu tapusį ženklą iš kino trilogijos „Bado žaidynės“ („Hunger Games“).

Tailande kritikuoti monarchiją draudžiama, o šalyje galiojantys griežti įžeidinėti monarchus draudžiantys įstatymai numato iki 15 metų laisvės atėmimo bausmes už vieną kaltinimą.

Studentų lyderiui iškelta 20 tokių kaltinimų už jo aktyvų dalyvavimą pernai vykusiose antivyriausybinėse demonstracijose, vienu metu gatvėse sutraukusiose iki dešimčių tūkstančių žmonių.

Kita studentų lyderė Panusaya Sithijirawattanakul iš areštinės buvo paleista praėjusią savaitę. Jai pateikti devyni kaltinimai dėl šmeižto prieš karališkosios šeimos narius.

Antradienį ji kartu būriu besistumdančių žiniasklaidos atstovų laukė prie kalėjimo, iš kurio turėjo būti paleistas Paritas Chiwakaras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Tailande
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Tailande

Trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ ji paskelbė, kad jos atlikto testo dėl koronaviruso atsakymas buvo teigiamas.

„Tik ką gavau COVID testo rezultatus ir sužinojau, kad esu užsikrėtusi“, – parašė ji ir atsiprašė, kad galėjo sukelti pavojų kitiems žmonėms. Aktyvistė taip pat išsamiai nupasakojo, kada ir kur lankėsi.

Kitas protestų lyderis žmogaus teisių advokatas Anonas Numpa, kuriam iškelta 12 kaltinimų dėl šmeižto prieš karališkąją šeimą, negalėjo kreiptis dėl paleidimo už užstatą, nes šiuo metu yra gydomas dėl COVID-19 ligoninėje.

Pataisos įstaigų departamentas trečiadienį patvirtino, kad Centrinėje moterų pataisos institucijoje, kur buvo kalinama Panusaya, buvo registruota 1 040 užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Pasak departamento, dar 1 795 atvejai patvirtinti Bankoko kardomojo kalinimo įstaigoje.

Užsikrėtę kaliniai yra gydomi įkalinimo įstaigų medicinos klinikose, lauko ir kitose ligoninėse už kalėjimų ribų.

„Kiekvienoje pataisos institucijoje taikomos griežtos priemonės, įskaitant izoliaciją ir (socialinius) burbulus“, nurodė departamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai