Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 15 /21:36

Bafalo šaulys už rasistines žudynes prekybos centre nuteistas kalėti iki gyvos galvos

JAV teismas trečiadienį kalėti iki gyvos galvos nuteisė baltųjų viršenybės šalininku pasiskelbusį asmenį, kuris praėjusiais metais per tiesiogiai transliuotą rasistinį išpuolį Niujorko valstijos Bafalo prekybos centre nušovė dešimt afroamerikiečių.
Išpuolis Bafale
Išpuolis Bafale / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

19-metis Paytonas Gendronas pripažino savo kaltę dėl gegužę įvykdytų žudynių Bafalo mieste ir jam gresia privaloma bausmė iki gyvos galvos be lygtinio paleidimo.

Nuteistajam jaunuoliui, kuris teismui teigė, kad „labai gailisi“ dėl savo veiksmų, vis dar gresia dešimtys federalinių kaltinimų neapykantos nusikaltimais, pagal kuriuos jam gali būti skirta mirties bausmė.

P.Gendroną teko išvesti iš teismo salės, kai vienas iš susirinkusiųjų užsipuolė jį per emocingus aukų giminaičių pasisakymus.

Vyriškis buvo sulaikytas ir teismo posėdis po kelių minučių buvo atnaujintas.

Kiek ankščiau 86-erių Ruth Whitfield, kuri žuvo per šaudynes Bafalo prekybos centre, anūkė Simone Crawley P.Gendroną pavadino „bailiu rasistu“.

Apsaugos darbuotojo Aarono Salterio našlė Kimberly Salter teismui papasakojo, kodėl jos šeima vilkėjo raudonos ir juodos spalvos drabužius.

„Raudona spalva – už kraują, kurį jis praliejo už savo šeimą ir bendruomenę, o juoda – nes vis dar gedime“, – teigė ji.

P. Gendoras šį nusikaltimą planavo kelis mėnesius, siekdamas surengti išpuolį prieš „Tops Friendly Market“ turgavietę Bafalo mieste, kuriame gyvena daug afroamerikiečių.

Prokurorai teigė, kad gegužės 14-ąją tuomet aštuoniolikmetis jaunuolis išvažiavo iš savo gimtojo Konklino miestelio, esančio už daugiau nei 322 km nuo nusikaltimo vietos, ketindamas nužudyti kuo daugiau juodaodžių.

Apsirengęs neperšaunamą liemenę jis ėmė šaudyti į pirkėjus iš AR-15 tipo šautuvo, viską filmavo prie šalmo pritvirtinta kamera ir tiesiogiai transliavo internetu.

Tarp žuvusiųjų buvo ir į pensiją išėjęs policijos pareigūnas, dirbęs apsauginiu. Jis paleido kelis šūvius į užpuoliką, o po to pats buvo nušautas ir nužudytas, pranešė policija.

Aukų amžius – nuo 32 iki 86 metų. Vienuolika iš 13 nušautųjų buvo juodaodžiai, du – baltaodžiai.

Policija P. Gendroną suėmė praėjus kelioms valandoms po išpuolio, o tyrėjai jo kompiuteryje rado 180 puslapių dokumentą, kuriame buvo nurodyti rasistiniai žudynių motyvai.

Jis rėmėsi „didžiąja pakeitimo teorija“ – kraštutinių dešiniųjų sąmokslo prielaida, teigiančia, kad į Jungtines Valstijas atvežami spalvotieji, kad pakeistų baltuosius amerikiečius.

Lapkritį jaunuolis pripažino visus jam pateiktus kaltinimus, įskaitant 10 kaltinimų pirmojo laipsnio žmogžudyste, tris kaltinimus pasikėsinimu nužudyti ir vieną kaltinimą dėl nusikalstamo ginklo laikymo.

P. Gendronas tapo pirmuoju asmeniu Niujorke, nuteistu pagal 2020-aisiais valstijoje įvestą kaltinimą dėl terorizmo šalies viduje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas