Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bagramo bazė – amerikietiškas kompleksas Afganistane – po 20 metų užsidaro

Beveik 20 metų Bagramo oro pajėgų bazė galingai plakė kaip amerikiečių karinės galios Afganistane širdis. Bet šis už tvorų ir aukštų sienų pasislėpęs kompleksas netoli sostinės Kabulo slepia ir gėdą – kadangi Bagrame prasidėjus karui afganistaniečiai būdavo kankinami, bazė šalies žmonėms asocijuojasi ir su baime, rašo naujienų agentūra AP.
Bagramo karinė JAV bazė Afganistane
Bagramo karinė JAV bazė Afganistane / Vida Press nuotr.

Iš pradžių ši bazė buvo JAV siekio atkeršyti už 2001 metų rugsėjo 11-osios teroristinius išpuolius Niujorke ir Vašingtone simbolis. Tada – jau amerikiečių pastangų, iki šiol bevaisių, palaužti Talibano pasipriešinimo, simbolis.

Šiandien Bagramo kompleksas – jau be amerikiečių. Visi JAV ir NATO kariai išvyko iš šios bazės – o jų palikimas prieštaringas, ypač kalbant apie afganistaniečius.

„Bagramas išaugo iki tokios masyvios karinės instaliacijos, kad ši bazė, kaip ir keli kiti objektai Afganistane bei net Irake, tapo misijos įstrigimo simboliu“, – teigė Tarptautinės krizės grupės analitikas Andrew Watkinsas.

JAV ir NATO tik praėjus beveik 20 metų nuo karinių operacijų Afganistane pradžios baigia savo misiją šioje šalyje ir iki rugsėjo 11-osios turi sugrąžinti namo paskutinius čia esančius savo karius.

Rado sugriautą kompleksą

Jau praėjusią savaitę JAV kariškiai skelbė, kad pusė bazės paruošta išsikraustymui, o dabar jau žinoma, jog galutinai išvykta. Bagramo bazės kontrolę dabar perima Afganistano pajėgos – tik neaišku, ar ilgam, nes Talibano pozicijos šalyje stiprėja kiekvieną dieną.

Amerikiečių pasitraukimas iš konkrečiai šio objekto kupinas simbolizmo – dar ir dėl to, kad būtent per Bagramą iš šalies išvyksta jau antros didžiosios pasaulio galios pajėgos.

Aerodromą praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje įrengė sovietai. Kai SSRS 1979 metais įsiveržė į Afganistaną, objektas tapo pagrindine sovietų karių baze ir tokia laikėsi visą dešimtmetį, kovojant su JAV remiamais mudžahedais.

„Scanpix“/AP nuotr./Mudžahedinai ant iš sovietų karių perimto tanko
„Scanpix“/AP nuotr./Mudžahedinai ant iš sovietų karių perimto tanko

Kampanija Afganistane sovietams baigėsi gėdingai – po derybų 1989-aisiais jie pasitraukė.

Jau 2001-ųjų rudenį talibus į kalnus ir olas išstūmę tarptautinės koalicijos kariai Bagramo bazę rado sugriautą – raketų ir artilerijos sudaužytus pastatus, išplėštą tvorą.

Po trejų metų komunistinė vyriausybė čia žlugo, o mudžahedams susipykus ir pražudžius tūkstančius civilių valdžią 1996 metais perėmė Talibanas.

Jau 2001-ųjų rudenį talibus į kalnus ir olas išstūmę tarptautinės koalicijos kariai Bagramo bazę rado sugriautą – raketų ir artilerijos sudaužytus pastatus, išplėštą tvorą.

Darbo imtasi iškart. Kartu su draugiškais Afganistano genčių vadais bazė buvo atstatyta – struktūros iš pradžių buvo laikinos, o tada įgavo nuolatinį pavidalą. Kompleksas augo žaibišku greičiu ir vienu metu užėmė net 77 kvadratinių kilometrų plotą.

Vida Press nuotr./Bagramo karinė JAV bazė Afganistane
Vida Press nuotr./Bagramo karinė JAV bazė Afganistane

Šiukšlės – liūdna ir simboliška

„Bagramo uždarymas – didžiulė simbolinė ir strateginė Talibano pergalė, – neabejojo Demokratijų gynybos fondo ekspertas Billas Roggio. – Jei talibai užims bazę, jie peno antiamerikietiškai propagandai turės daug metų.“

Bazės užėmimas būtų ir svarbus laimėjimas karine prasme. Didžiuliame komplekse įrengti du orlaivių pakilimo ir tūpimo takai, kurių naujausias buvo už 96 mln. JAV dolerių įrengtas 2006 metais.

Billas Roggio: Bagramo uždarymas – didžiulė simbolinė ir strateginė Talibano pergalė.

Vietų orlaiviams, kurios nuo sprogimų saugomos storomis sienomis, yra net 110. Bagrame taip pat stūkso trys dideli angarai, oro eismo kontrolės centro bokštas, yra 50 vietų ligoninė, trys operacinės, moderni odontologijos klinika.

Kitoje sekcijoje – fitneso centrai ir greitojo maisto restoranai. Vis dėlto yra ir kalėjimas, kurio afganistaniečiai siaubingai bijo – ne be priežasties.

Vida Press nuotr./Bagramo karinė JAV bazė Afganistane
Vida Press nuotr./Bagramo karinė JAV bazė Afganistane

JAV įsikūrusios tyrimų ir analizės organizacijos CNA ekspertas Jonathanas Schrodenas skaičiuoja, kad per du dešimtmečius Bagrame iš viso gyveno daugiau nei 100 tūkstančių žmonių. Daug amerikiečių karių būtent gyvenimą šioje bazėje sieja su tarnybos Afganistane patirtimi.

„Paskutinių JAV karių išvykimas iš Bagramo yra paskutinio knygos puslapio užvertimas“, – sakė J.Schrodenas.

Afganistaniečiai Bagramo rajone, kur yra apie 100 kaimų, džiaugėsi Bagramo baze, kuriems buvo tapusi pajamų šaltiniu. Tiesa, dabar dalis jų nepatenkinti, kad amerikiečiai tiesiog naikina dalį komplekse laikytos įrangos ir palieka numestas nuolaužas.

„Scanpix“/AP nuotr./Bagramo karinė JAV bazė Afganistane
„Scanpix“/AP nuotr./Bagramo karinė JAV bazė Afganistane

„Tai liūdna ir simboliška. Sprendimas tiek daug visko pasiimti ir tiek daug dalykų, kuriuos reikia palikti, sunaikinti tikrai daug pasako apie amerikiečių skubėjimą kuo greičiau išvykti.

Šiukšlės nėra pati gražiausia atsisveikinimo dovana afganistaniečiams, kurie dabar perims bazės kontrolę“, – mano Wilsono centro (JAV) Azijos programos direktoriaus pavaduotojas Michaelas Kugelmanas.

Kas bus su kalėjimu?

Iš tiesų lyginimų su SSRS pajėgų pasitraukimu netrūksta. Į pensiją jau išėjęs Afganistano generolas Saifullah Safi, dirbęs su JAV kariais Bagrame, prisimena, kad sovietai paliko visą įrangą: „Jie daug neišsivežė – tik transportą, kuriuo pargabeno karius namo.“

Bazės kalėjime jau nuo 2012 metų šeimininkauja afganistaniečiai. Bet taip buvo ne visada – pirmaisiais karo metais Bagramas vietos žmonėms buvo tapęs baimės sinonimu, tokiu kaip sulaikymo centras Gvantanamo įlankoje Kuboje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bagramo karinė JAV bazė Afganistane
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bagramo karinė JAV bazė Afganistane

Tėvai net grasindavo savo verkiantiems vaikams – būtent kalėjimu Bagramo bazėje. Mat pirmaisiais JAV ir jų sąjungininkų invazijos metais afganistaniečiai dažnai dingdavo keliems mėnesiams ir tiesa paaiškėjo tik tada, kai Raudonojo Kryžiaus Tarptautinis Komitetas juos aptiko Bagrame.

Dalis suimtųjų namo grįžo su pasakojimais apie kankinimus. Šešerius metus Bagramo kalėjime praleidęs Zabihullah, kuris buvo kaltinamas teroristine veikla, atsimena: „Kai kažkas pamini Bagramą, aš iš karto išgirstu skausmo šūksnius.“

Anot B.Roggio, labai svarbu, koks bus kalėjimo likimas – daug kalinių yra žinomi Talibano vadeivos ar „Al Qaeda“ bei „Islamo valstybės“ nariai. Manoma, kad Bagrame vis dar kali apie 7 tūkst. žmonių.

„Jei bazė kris ir talibai užims kalėjimą, šie sulaikytieji tikrai galės papildyti teroristinių grupuočių gretas“, – neabejoja analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas