Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 06 /15:17

Baltarusija apsisprendė dėl atsakomųjų sankcijų Vakarams

Baltarusijos valstybinė žiniasklaida pirmadienį pranešė, kad šalis apsisprendė dėl sankcijų, kurias taikys Europos Sąjungai, anksčiau nubaudusiai Aliaksandro Lukašenkos režimą. Apie tai, kokių priemonių imsis Baltarusija, šalies valstybinei žiniasklaidai papasakojo Užsienio reikalų ministerija, rašo „Belta“.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Baltarusijos Užsienio reikalų ministerijos, atsakomųjų veiksmų imamasi „siekiant apsaugoti nacionalinius šalies interesus“. Ministerija tikino, kad „anksčiau Baltarusijai buvo neteisėtai pritaikytos sankcijos, kuriomis bandoma suduoti smūgį valstybės suverenitetui bei pabloginti gyventojų padėtį“.

Minskas skelbia, kad į šalį bus draudžiama įvežti daugybę prekių, gaminamų šalyse, pritaikiusiose sankcijas Baltarusijai.

Baltarusija draus į šalį skraidyti oro bendrovėms iš Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės.

Sprendimas dėl atsakomųjų sankcijų turėtų būti pasirašytas artimiausiu metu. Baltarusijos Užsienio reikalų ministerija skelbia, kad „bus imamasi visų priemonių rinkoje pakeisti draudžiamas prekes į analogiškas, tačiau tiekiamas iš draugiškų Baltarusijai valstybių“.

Ministerija informavo, kad draus į šalį skraidyti oro bendrovėms iš Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės. Taip Minskas reaguoja į tai, kad anksčiau ES įtraukė Baltarusijos skrydžių bendrovę „Belavia“ į sankcijų sąrašą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ Belavia
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ Belavia

„Taip pat išplečiamas sąrašas asmenų, kuriems draudžiama atvykti į Baltarusiją ir sąjunginę valstybę“, – skelbė ministerija.

Pasak jos, „į nepageidaujamų asmenų sąrašą pateks asmenys, kurių valstybės diskriminuoja Baltarusijos pareigūnus, žurnalistus ir visuomeninių organizacijų narius“.

Reaguodamas į Vakarų spaudimą Minskui, režimas pažadėjo tęsti „sąjunginių programų įgyvendinimą ir ekonominės integracijos su Rusijos Federacija stiprinimą, taip pat tvirtų prekybos ir ekonominių ryšių su EAES (Eurazijos ekonominės sąjungos) partneriais ir „tolimojo rato“ šalimis“.

Minskas: Europos pareigūnai sugalvojo kažkokią agresiją iš taikios Baltarusijos pusės.

Baltarusija teigė, kad atsakomosios sankcijos gali būti atšauktos, „jei šalys atsisakys žalingos politikos, primenančios Šaltojo karo laikus ir pereis prie konstruktyvaus bendradarbiavimo“.

Baltarusija praėjusį ketvirtadienį pasmerkė Vakarų šalių sprendimą išplėsti sankcijas Minsko režimui dėl migrantų krizės prie Europos Sąjungos rytinių sienų.

Minskas pareiškė, kad Europos pareigūnai „sugalvojo kažkokią agresiją iš taikios Baltarusijos pusės ir, nepaisydami sveiko proto, pateiktų faktų, pradėtų techninių konsultacijų ir papildomų priemonių, kurių Baltarusija imasi neteisėtai migracijai stabdyti, veidmainiškai sudavė sankcijų smūgį“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

Europos Sąjunga, JAV, Kanada ir Jungtinė Karalystė praėjusį ketvirtadienį išplėtė sankcijas Baltarusijai, įvesdamos suvaržymų virtinei vyriausybės veikėjų ir juridinių subjektų.

Tarp sankcijų sąraše naujai atsidūrusių fizinių ir juridinių asmenų yra Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos šeimos narių, saugumo pareigūnų, žiniasklaidos atstovų ir kelionių organizatorių.

ES patvirtinus penktą sankcijų Baltarusijai paketą, sąrašuose iš viso yra 183 asmenys ir 26 organizacijos. Sankcijos apima draudimą šiems fiziniams asmenims atvykti į ES, taip pat į jų sąrašus patekusių fizinių ir juridiniu sąskaitų įšaldymą. Be to, ES rezidentams draudžiama pervesti lėšas į šiuos sąrašus pateikusiems asmenims.

Vašingtonas de facto uždraudė JAV investuotojams dalyvauti Baltarusijos valstybės skolos vertybinių popierių naujų emisijų pasirašyme bei uždraudė bendradarbiavimą su „Belaruskalij“ antrine prekybos įmone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas