Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10 04 /22:39

Baltarusija už Rusijos lėktuvo sabotažą skyrė laisvės atėmimo bausmes 12 asmenų

Baltarusija penktadienį skyrė laisvės atėmimo nuo dvejų iki 25 metų bausmes dvylikai asmenų, kurie buvo apkaltinti terorizmu dėl Rusijos karinio lėktuvo sabotažo, kurį 2023 metais įvykdė proukrainietiški aktyvistai.
Rusijos lėktuvas A-50
Rusijos lėktuvas A-50 / „Scanpix“/AP nuotr.

Baltarusija penktadienį skyrė laisvės atėmimo nuo dvejų iki 25 metų bausmes dvylikai asmenų, kurie buvo apkaltinti terorizmu dėl Rusijos karinio lėktuvo sabotažo, kurį 2023 metais įvykdė proukrainietiški aktyvistai.

2023 metų vasarį prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo priešininkų grupė pareiškė, kad bazėje prie Minsko sunaikino Rusijos kariuomenės šnipinėjimo lėktuvą.

Rusija šios operacijos nekomentavo, o Minskas iš pradžių ją neigė, bet vėliau ją pavadino teroro aktu, dėl kurio apkaltino Ukrainos saugumo tarnybas.

„Minsko miesto teismas 12 asmenų, kaltinamų dalyvavus „teroristiniame išpuolyje“ Mačuliščiuose (aviacijos bazėje), nuteisė kalėti nuo dvejų metų ir trijų mėnesių iki 25 metų“, – pranešė Baltarusijos prokurorai.

Tik penki iš šių asmenų yra Baltarusijoje.

Įtariamas organizatorius Nikolajus Švecas, kuriam skirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė, dalyvavo vasarą įvykusiame apsikeitime kaliniais su Ukraina.

Kaltinamiesiems buvo pareikšti įvairūs kaltinimai, įskaitant kaltinimus terorizmu, tyčiniu orlaivio sugadinimu ir valstybės išdavyste.

Užsienyje įsikūrusi Baltarusijos opozicija pernai vasario pabaigoje pranešė, kad netoli sostinės Minsko esančiame aerodrome partizanai sunaikino Rusijos lėktuvą.

Artimas į Lietuvą pasitraukusios opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka tąsyk nurodė, kad rusų lėktuvo vertė siekė 330 mln. eurų. Opozicijai artimos žiniasklaidos teigimu, tai buvo sekimo lėktuvas A-50U.

F.Viačorka šią operaciją tuomet pavadino „sėkmingiausia diversija nuo 2022-ųjų pradžios“.

Jis teigė, kad operaciją atlikę du baltarusiai naudojosi dronais ir pridūrė, kad jie jau išvyko iš šalies ir yra saugūs.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė organizacija, vienijanti buvusius Baltarusijos saugumo pareigūnus, kurie po 2020 metais vykusių masinių protestų prieš A.Lukašenkos vyriausybę perėjo į kitą pusę ir prisijungė prie opozicijos.

Tuo metu Baltarusijos autoritarinis prezidentas A.Lukašenka 2023 metų kovo pradžioje pareiškė, kad dėl ankstesnio mėnesio pabaigoje režimo priešininkų įvykdyto išpuolio prieš Rusijos karinį lėktuvą sulaikyta daugiau kaip 20 žmonių.

„Iki šiol sulaikyta daugiau kaip 20 bendrininkų, esančių Baltarusijoje. Likusieji slapstosi“, – anot valstybinės naujienų agentūros „Belta“, pareiškė pagrindinis Kremliaus sąjungininkas A.Lukašenka, įvardijęs tariamą pagrindinį kaltininką kaip asmenį, turintį Rusijos ir Ukrainos pilietybes.

„Ukrainos saugumo tarnyba ir CŽA vadovybė iš šono ar už nugaros rengė operaciją prieš Baltarusijos Respubliką. Buvo parengtas teroristas. Jis yra rusas, turi Rusijos pasą, turi Ukrainos pasą“, – tvirtino autoritarinis prezidentas.

Pasak A.Lukašenkos, Kyjivas jį užverbavo 2014 metais ir tai buvo IT specialistas arba asmuo, gerai išmanantis IT technologijas.

Baltarusija, vienintelė Rusijos sąjungininkė Europoje, tiesiogiai nedalyvauja Maskvos puolime prieš Ukrainą, tačiau leido Rusijos pajėgoms naudotis teritorija 2022 metais pradėtai invazijai.

Kyjivas sako, kad Rusija taip pat naudojosi Baltarusijos oro uostais kaip bazėmis rengti smūgius Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas