Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 09 /16:41

Baltarusijos prezidento rinkimai: ginkluoti kariai tikrina įvažiuojančiuosius į Minską

Baltarusijoje sekmadienį vyksta balsavimas prezidento rinkimuose, kuriuose 26 metus šaliai nepertraukiamai vadovavęs ir perrinkimo šeštai kadencijai siekiantis autokratinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka varžosi dėl posto su opozicijos kandidate Svetlana Tichanovskaja ir dar keliais kandidatais. Sekmadienio popietę pranešta, kad rinkimai laikomi įvykusiais, nes atėjo daugiau nei pusė rinkėjų.
Balsavimo namuose urna
Balsavimo namuose urna / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Be A.Lukašenkos ir S.Tichanovskajos, sulaikyto populiaraus tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmonos, kandidatais yra įregistruoti buvusi deputatė Ana Kanopackaja, partijos „Baltarusijos socialdemokratų Hramados“ pirmininkas Sergejus Čerečenis, susivienijimo „Sakyk tiesą“ vienas pirmininkų Andrejus Dmitrijevas.

Pagrindine A.Lukašenkos varžove laikoma 37 metų buvusi anglų kalbos mokytoja S.Tichanovskaja, nusprendusi balotiruotis, kai jos vyras tinklaraštininkas buvo areštuotas ir neteko galimybės kelti savo kandidatūrą.

Jos kandidatūra sulaukė netikėtai stipraus palaikymo, o į jos kampanijos mitingus susirinkdavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Minsko centre esančioje balsavietėje nuo pat ryto buvo gausu žmonių ir rinkėjai laukė savo eilės pareikšti savo valią, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Daugelis žmonių, pasak žurnalisto, mūvėjo baltas apyrankes, kurias užsidėti savo šalininkus anksčiau buvo paraginusi S.Tichanovskaja.

S.Tichanovskaja prie balsadėžės palydėta plojimais

Baltarusijos prezidento posto siekiant opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja atidavė savo balsą prezidento rinkimuose. Balsuoti ji atvyko 14.30 val., o prie rinkimų apylinkės buvo pasitikta daugiau nei šimtos rinkėjų, skanduojančių: „Sveta, šaunuolė!“

„Laukiu sąžiningo rezultato“, – sakė S.Tichanovskaja prie balsavimo apylinkės susirinkusiems žurnalistams.

Ji taip pat pridūrė, kad provokacijų per rinkimus nesitiki. Visgi ji pridūrė: „Nežinau, kokie yra jų planai“.

Anksčiau sekmadienį savo rinkimų štabe S. Tichanovskaja pareiškė, kad pastarosiomis dienomis buvo sulaikyti devyni jos komandos nariai. Keliems jų jau pateikti kaltinimai, tačiau apie daugelį nėra jokios informacijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja balsavo rinkimuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja balsavo rinkimuose

Skelbiama, kad rinkimai įvyko

Sekmadienio popietę, apie 15 val., Baltarusijos Centrinė rinkimų komisija (CRK) paskelbė, kad prezidento rinkimuose jau balsavo per 54 proc. rinkėjų, o tai reiškia, kad rinkimus galima laikyti įvykusiais.

„Rinkimai įvyko. Balsavime dalyvavo daugiau kaip 54 proc. rinkėjų. Taigi jau galima sakyti, jog dienos pabaigoje turėsime kokį nors rezultatą“, – pareiškė CRK pirmininkė Lidija Jermošina.

Jos duomenimis, 50 proc. riba buvo viršyta visuose regionuose, išskyrus Minsko miestą.

„Dviejuose regionuose – tai yra Gomelio ir Mogiliavo sritys – į rinkimų apylinkes iki 12 val. atėjo daugiau kaip 60 proc. rinkėjų“, – pareiškė ji.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Balsavimas namuose per Baltarusijos prezidento rinkimus
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Balsavimas namuose per Baltarusijos prezidento rinkimus

Pagal Baltarusijos rinkimų kodeksą, prezidento rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu balsavime dalyvavo daugiau kaip pusė į rinkėjų sąrašus įtrauktų šalies piliečių. Prezidentas laikomas išrinktu, jeigu už jį balsavo daugiau kaip pusė balsavusių piliečių.

„Šviežias kraujas“

„Laukiame pokyčių“, – pareiškė balsuoti atėjusi 60 metų moteris, atsisakiusi nurodyti savo vardą.

Ji pridūrė balsavusi už „naująją prezidentę“ S.Tichanovskają, nes ji „mums žada pasirinkimo galimybę ir pokyčius“.

„Dvidešimt šešeri metai yra labai ilgas laikas. Mums reikia šviežio kraujo“, – pareiškė 33 metų verslininkė ir pridūrė: „Balsavau už Tichanovskają“.

S.Tichanovskaja sako, jog nėra politikė, ir save vadina „paprasta moterimi, mama ir žmona“.

Ji sako, jog pergalės atveju paskelbs naujus rinkimus, kuriuose galės dalyvauti visa opozicija, įskaitant šiuo metu suimtus jos narius.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka balsavo Baltarusijos prezidento rinkimuose
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka balsavo Baltarusijos prezidento rinkimuose

Tačiau politiniai stebėtojai sako, jog beveik nėra abejonių, kad, nesant tarptautinių rinkimų stebėtojų, šeštos kadencijos siekiantis A.Lukašenka suklastos rinkimų rezultatus.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), tarptautinė rinkimų ir karų stebėtoja, nuo 1995 metų nė vienų Baltarusijoje įvykusių rinkimų nėra pripažinusi laisvais ir sąžiningais.

Šiais metais ESBO pareiškė, kad nesiųs į šalį savo stebėtojų, nes Minskas laiku jų nepakvietė. Organizacija taip pat išreiškė susirūpinimą dėl opozicijos veikėjų bauginimo ir sulaikymo.

Centrinis rinkimų komitetas sekmadienio ryte paskelbė, jog per išankstinį balsavimą balsavo 41,7 proc. rinkėjų ir buvo viršytas ankstesnis rekordas, kuris buvo pasiektas per 2015 metais įvykusius rinkimus, kuomet savo valią iš anksto pareiškė 36,05 proc. rinkėjų.

Tačiau dėl to, pasak stebėtojų, bus lengviau manipuliuoti rezultatais.

„Griežtas saugumas“

Rinkimų dieną Baltarusijos valdžia sugriežtino saugumo priemones. Be kita ko, į Minską įvažiuojančias transporto priemones tikrina kulkosvaidžiais ginkluoti kariai. Sostinės gatves patruliuoja sustiprintos milicijos pajėgos, taip pat užtverta prieiga prie vyriausybės pastatų.

Baltarusijos gyventojai taip pat pranešė apie problemas norint patekti į nepriklausomų žiniasklaidos priemonių interneto svetaines.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Balsavimas Baltarusijos prezidento rinkimuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Balsavimas Baltarusijos prezidento rinkimuose

Generalinis prokuroras Aleksandras Koniukas rinkėjus paragino elgtis „protingai“ ir nedalyvauti nesankcionuotose protesto akcijose, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

S.Tichanovskaja patikino neraginsianti savo šalininkų po balsavimo protestuoti.

Tačiau ji taip pat paprašė milicijos nepaklusti „nusikalstamiems įsakymams“.

Šeštadienį pareigūnai suėmė S.Tichanovskajos rinkimų kampanijos vadovę ir buvo trumpam sulaikę vieną iš dviejų pagrindinių jos sąjungininkių.

Pagal Baltarusijos rinkimų kodeksą, prezidento rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu balsavime dalyvavo daugiau kaip pusė į rinkėjų sąrašus įtrauktų šalies piliečių. Prezidentas laikomas išrinktu, jeigu už jį balsavo daugiau kaip pusė balsavusių piliečių.

Į rinkėjų sąrašus šiuose prezidento rinkimuose įtraukti iš viso 6 844 932 piliečiai ir 5 319 piliečių, esančių užsienio šalyse.

Rugpjūčio 9-ąją balsavimas rinkimų apylinkėse vyks iki 8 val. vakaro.

Išankstiniai rinkimų rezultatai, kaip manoma, bus paskelbti pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito