Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos KGB areštavo žurnalistą, tarptautinės bendruomenės „InformNapalm“ savanorį Denisą Ivašiną

Kovo 12-osios vakarą Baltarusijos KGB pareigūnai Gardine areštavo ir į nežinomą vietą išvežė baltarusių žurnalistą ir tarptautinės bendruomenės „InformNapalm“ savanorį Denisą Ivašiną.
Denisas Ivašinas
Denisas Ivašinas / informnapalm.org nuotr.

Kaip sakė Deniso mama Liudmila Ivašina, nuo 20:30 val. jo bute vyko krata. Areštas ir krata yra susiję su aktyvia Deniso žurnalistine veikla. Kovo 11 d., jis davė interviu rusų kalba transliuojamam televizijos kanalui „Nastojaščje Vremia“ apie savo atlikto OSINT tyrimo trečiąją dalį apie buvusius Ukrainoje išformuoto specialiojo dalinio „Berkut“ darbuotojus, kurie pabėgę iš Ukrainos tarnauja Lukašenkos režimui Baltarusijoje. Šis tyrimas prieš dieną buvo paskelbtas Baltarusijos leidinyje „Novy Čas“.

informnapalm.org nuotr./Denisas Ivašinas
informnapalm.org nuotr./Denisas Ivašinas

Primename, kad Denisas Ivašinas yra Baltarusijos pilietis, turintis užsienio ukrainiečio statusą. 2014 m. jis buvo aktyvus Kijevo Maidano orumo revoliucijos dalyvis, o po to prisijungė prie tarptautinės savanorių bendruomenės „InformNapalm“ kaip OSINT tyrėjas ir vertėjas. Jis tapo InformNapalm versijos baltarusių kalba vyriausiuoju redaktoriumi. Jis aktyviai rengė savo tyrimus ir išvertė į baltarusių kalbą „InformNapalm“ tyrimą apie Rusijos Federacijos karinę agresiją prieš Ukrainą.

informnapalm.org nuotr./Denisas Ivašinas
informnapalm.org nuotr./Denisas Ivašinas

Deniso Ivašino gyvybei ir sveikatai pavojų gali kelti Baltarusijos KGB ar Rusijos Federacijos FSB. Todėl kviečiame žurnalistus, diplomatus, žmogaus teisių aktyvistus ir visus geros valios žmones padėti kuo labiau viešinti šią situaciją ir padėti išlaisvinti Denisą Ivašiną iš Lukašenkos režimo nelaisvės.

2021 m. kovo 13 d. 10:00 val. atnaujinimas

Pasak jo šeimos, Denisas laikosi tvirtai, oficiali jo sulaikymo KGB priežastis – kaltinimai pagal 365 straipsnį (kišimasis į vidaus reikalų įstaigų darbuotojų veiklą). Pagal šį straipsnį bausmė gali būti bauda arba laisvės atėmimas iki 3 metų. Kovo 15 d., 17.40 val. pasibaigia jo sulaikymo terminas ir bus priimtas tolesnis sprendimas: arba jis bus laikomas areštinėje, arba paleistas su pasižadėjimu neišvykti. Vakar kratos vyko tiek Deniso namuose, tiek pas jo motiną. KGBistai ieškojo visko, kas susiję su Ukraina.

informnapalm.org nuotr./Denisas Ivašinas
informnapalm.org nuotr./Denisas Ivašinas

Taip pat tapo žinoma, kad Denisas Ivašinas dabar yra Gardino kalėjimo Nr. 1 tardymo izoliatoriuje, adresu Kirovo g. 1. Kalėjimo budinčiojo telefono numeris yra +375 (152) 62-33-11.

Daugiau skaitykite – informnapalm.org/lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento