Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltarusijos opozicijos lyderė S.Cichanouskaja teigia esanti „patenkinta“ streiku

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja trečiadienį pareiškė kol kas esanti „patenkinta“ šią savaitę prasidėjusiu visuotiniu streiku, bet leido suprasti, kad dėl jėgos struktūrų gąsdinimų jame dalyvaujančiųjų yra mažiau nei tikėtasi.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusijos opozicija visuotinį streiką pradėjo pirmadienį, šalies prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai ignoravus jos reikalavimą atsistatydinti iki sekmadienio.

„Turiu pasakyti, kad, žinoma, viską galima padaryti geriau. Norime, kad per šį nacionalinį streiką sukiltų visa šalis“, – sakė S. Cichanouskaja.

„Bet esam tikrai pagerbti ir (dėkingi) kiekvienam asmeniui, kiekvienam streike dalyvavusiam darbininkui“, – nurodė buvusi opozicijos kandidatė į prezidentus.

VIDEO: Baltarusijoje baigėsi „liaudies ultimatumo“ terminas: prasideda pirmieji streikai

„Esu viskuo patenkinta, nes taip Baltarusijos žmonės rodo, koks yra jų požiūris į režimą ir kaip jie yra pasiruošę kovoti su šia diktatūra“, – sakė ji.

38 metų S. Cichanouskaja pasiskelbė tikrąja rugpjūčio 9 dieną vykusių rinkimų nugalėtoja, nors oficialiai juos laimėjo 66 metų A. Lukašenka, valdantis šią šalį nuo 1994 metų.

Jau daugiau nei du mėnesius tęsiasi po rinkimų prasidėję taikūs protestai – kas sekmadienį į gatves išeina tūkstančiai žmonių.

Remiantis vietos žiniasklaidos duomenimis, praėjusį sekmadienį Minske vykusioje demonstracijoje dalyvavo mažiausiai 100 tūkst. žmonių.

Pirmadienį į opozicijos eitynes sostinėje susirinko beveik 3 tūkst. žmonių, daugiausia pensininkų ir studentų. Pareigūnai pranešė, kad visoje šalyje suimtas 581 žmogus.

Po susitikimo su Norvegijos diplomatijos vadove Ine Eriksen Soreide vykusioje virtualioje spaudos konferencijoje S.Cichanouskaja streikuotojus ir protestuotojus pavadino „didvyriais“.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, „kokia žiauri yra riaušių milicija“ ir paaiškino, kodėl streikas nėra toks „didelis, kaip tikėjomės“.

Baltarusijos valstybei kontroliuojant didžiąją dalį šalies ekonomikos, anksčiau gamyklose vykę streikai netruko ilgai, nes darbininkai buvo bauginami, jiems buvo grasinama atleidimu iš darbo.

Antradienį vietos žiniasklaida pranešė apie solidarumo akcijas ar streikus švietimo įstaigose, sveikatos apsaugos institucijose ir privačiose bendrovėse.

Portalo tut.by duomenimis, Baltarusijos vakaruose esančios chemijos pramonės įmonės „Grodnoazot“ darbininkai atsisako dirbti.

Antradienį A.Lukašenka šalyje prasidėjusius streikus pavadino „organizuotų nusikalstamų grupių veiksmais“ ir pareiškė, kad šalis „pradeda susidurti su terorizmo grėsmėmis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas